Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Газу нема. Хіба по 47 тисяч...»

Через високу вартість блакитного палива бюджетні заклади Львівщини не уклали угод на постачання газу

Як і передбачалося, оголошення надзвичайного «газового» стану на Львівщині вилилося у повне відключення бюджетних закладів від газу, а відповідно, і відсутність там опалення. Ба більше — навіть приміщення Львівської обласної ради зараз без газу…

Нагадаємо, ще 12 жовтня облас­на комісія ТЕБ і НС оголосила на Львівщині надзвичайну ситуацію техногенного характеру регіонально­го рівня. Причина — відсутність поста­чання газу бюджетним установам на осінньо-зимовий період 2021−2022. Це може призвести до загрози життю та здоров’ю населення області та значних матеріальних збитків.

І от прилетіла «перша ластівка»: обу­ренням вибухнули соцмережі Борисла­ва. «Газу нема, хіба по 47 тисяч… І така ситуація у всіх районах Львівської об­ласті. Хтось хвалився про готовність до опалювального сезону?» — написав Бог­дан Рабешко. Бориславці у соцмережах звинувачують міську владу і збираються виходити на акції протесту.

У Бориславській мерії ситуацію про­коментувала заступниця міського го­лови Роксоляна Гарасимів. За її сло­вами, освітяни стали заручниками невиправданого зростання цін на газ для бюджетних установ. «Не були підпи­сані угоди із газопостачальною компа­нією через ціни, неприйнятні для нашої громади, — каже пані Гарасимів. — Щодо закладів освіти, то на 2021 рік була під­писана угода, яка передбачала ціну на закупівлю газу по 8 грн 79 коп за куб. А на жовтень ціна вже пропонувалася 29 грн за куб. І це ще не була верхня межа. Тому на рівні області було прийнято рі­шення, щоб з такими компаніями ро­зірвати угоди і підписувати угоди із га­зопостачальною компанією „Нафтогаз трейд“. Зараз відділ освіти збирає доку­менти для підписання такої угоди…» За словами чиновниці, бориславським са­дочкам рекомендують перейти на ре­жим роботи «до обіду», а ще краще, щоб батьки залишали дошкільнят удома. Школярі ж довчаться цей тиждень, а по­тім підуть на канікули.

Навіть приміщення Львівської обласної ради (Винниченка, 18) опинилося без газу. А разом із облрадою не мають газу і всі комунальні установи області. Про це пові­домив портал «Еспресо.Захід». За слова­ми голови бюджетної комісії Львівської облради Володимира Квурта, жодна ко­мунальна установа області досі не має до­говору на постачання газу.

«Інформаційно-аналітичний центр департаменту охорони здоров’я отри­мав доручення зібрати інформацію щодо медичних закладів. Департамент освіти розіслав покрокову інструкцію, але вони кажуть, що є юридичні пробле­ми», — каже Володимир Квурт.

Щодо обласної ради, то за станом на 19 жовтня документи вдалося пода­ти, але навіть якщо їх акцептують, пода­ча газу розпочнеться не раніше, ніж на­прикінці тижня.

Коментар для «ВЗ»

Андрій Годик, перший заступник голови ЛОДА

За останні дні почув безліч страшних історій від «експертів» енергетичного ринку про те, що опалювальний сезон зірвано, газу немає, тепла не буде… Але насправді ситуація кардинально інша. Газ у сховищах є, перебоїв із газопоста­чанням немає. Опалювальний сезон починається в штатному режимі, у тому числі в містах Новояворівську та Новому Роздолі. Уряд забезпечив встановлен­ня ціни на газ для населення на рівні 7,96 грн за куб. м, що в рази менше від рин­кових цін. Тарифи на тепло та гарячу воду для населення не перевищуватимуть тих, що були в кінці опалювального сезону 2020/21 р. Ціна газу для бюджет­них установ встановлена на рівні 16,55 грн, (з ПДВ) за куб, що вдвічі менше від ціни реалізації ТОВ «Львівгаз збут». Є багато звернень громадськості та органів місцевого самоврядування щодо укладення угод на постачання газу бюджет­ним установам. Але це залежить від оперативності формування цими устано­вами необхідного пакета документів. Львівська ОДА забезпечує координацію, консультативну допомогу та супровід максимально оперативного проходження всіх процедур для укладання угод на постачання природного газу.

Читайте також: Головний виклик 2022 року

Схожі новини