Передплата 2024 «Добра кухня»

«Нікого ми не били. Нікого не придушували. Ми були у резерві...»

Екскомандира львівського «Беркуту» судять за участь у кривавих подіях на Майдані

Обвинувачений у злочинах проти Майдану екскомандир львівського «Беркуту» підполковник Ростислав Пацеляк отримав поблажливіший від попереднього запобіжний захід. Якщо раніше перебував під вартою, згодом — під домашнім арештом, тепер, на час судового розгляду справи, його відпустили на волю під особисте зобов’язання. Таке рішення ухвалив Святошинський райсуд столиці.

Від Пацеляка тепер вимага­тимуть зовсім небагато: прибу­вати на кожну вимогу до суду; повідомляти прокурора та суд про зміну місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування зі свідками. Сторона обвинувачення клопотала, щоб Пацеляк здав свій закордон­ний паспорт, носив електронний браслет, не відлучався з населе­них пунктів, де проживає…

Ростиславу Пацеляку інкримі­нують виконання злочинного на­казу, незаконне перешкоджання мітингам, перешкоджання жур­налістській діяльності, переви­щення влади та службових по­вноважень, що спричинило тяжкі наслідки. А також керування вчи­ненням злочину та умисне за­подіяння шкоди державним дія­чам (епізоди справи стосуються подій на Інститутській, Грушев­ського та у Кріпосному провулку 18 лютого 2014 року).

У березні 2014 року один з колишніх бійців львівського «Беркуту» у розмові з кореспон­дентом «Високого Замку» роз­повідав, що у січні того року, ще до кривавих подій на Майдані, частина його товаришів, поба­чивши, що їх кидають на мир­них демонстрантів, звільнила­ся із лав цього спецбатальйону. Інші написали заяви на звіль­нення у лютому, дізнавшись про запланований штурм Майдану. «А решта — людей 40−50 на чолі з командиром батальйону під­полковником міліції Ростисла­вом Пацеляком та його заступ­ником з кадрів підполковником Мироном Процишиним — вирі­шили «проти екстремістів сто­яти до кінця», — розповідав нам ексберкутівець. За його слова­ми, ці люди на чолі з Пацеляком брали участь у придушенні опо­ру майданівців, стояли у перших рядах, намагалися «дотиснути» протестувальників. Несли свою злочинну вахту упродовж 14 го­дин, внаслідок фізичного висна­ження не могли навіть трима­ти щитів. А коли побачили, що Майдан перемагає, почали дра­пати…

Ексберкутівець, з яким спіл­кувався журналіст «ВЗ», звину­вачував Пацеляка у фінансових зловживаннях. А також у при­четності до навмисного підри­ву складу зброї на базі у Льво­ві, внаслідок чого загинуло двоє бійців цього батальйону. А ще — у помсті колишнім під­леглим, які звільнилися із цього підрозділу, щоб не бути причет­ними до бійні. Називав цих лю­дей «зрадниками», а у нові, «ре­формовані» структури набирав тих, хто був з ним на Майдані «до кінця».

Побував у редакції «Високого Замку» і сам пан Пацеляк. Свою вину у побитті майданівців запе­речував. «Нікого ми не били. Ні­кого не придушували. Ми були у резерві…» — казав він у комента­рі для «ВЗ».

Як насправді поводився «беркутівець» Ростислав Паце­ляк під час подій 2013−2014 року на Майдані, остаточно має вста­новити суд у цій справі.

Читайте також: Затримали екссиловика, який може бути причетний до вбивств активістів

Схожі новини