Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Радянські" інсталяції на Алеї Героїв Небесної Сотні: що це було?

У вівторок на місці, де в лютому 2014 року розстріляли активістів Майдану, почали встановлювати інсталяцію з атрибутами радянського побуту

Така інсталяція на Алеї Героїв Небесної сотні викликала шквал критики у соцмережах.

Мер Києва Віталій Кличко приїхав на місце і заявив, що ці предмети приберуть. Але майже одразу їх почала нищити група молодиків, виникли бійки з поліцією. Кількох людей затримали.

На узвозі, який йде від Майдану Незалежності до верхнього виходу зі станції метро Хрещатик, у вівторок зранку почали встановлювати інсталяції, які нагадують побут Радянського Союзу.

Зокрема, там встановили стіни «радянської квартири», а також макети автоматів з газованою водою, які стояли у містах СРСР.

«Це абсурдні інсталяції, які закривають обличчя героїв Небесної сотні», — пояснив своє незадоволення депутат Київради Олександр Погребиський

Фото, які почали з'являтися у соцмережах, викликали шквал критики.

Пізніше на місці з'явився мер Києва Віталій Кличко, який заявив, що інсталяцію не погодили з міською владою.

Він запевнив, що її приберуть.

Скрін із соцмереж
Скрін із соцмереж

«Якийсь 95-й квартал влаштовувати тут ми не дозволимо. На цьому місці загинули патріоти. Я був одним з людей, які були на цьому місці. І це місце святе. На цьому місці загинули люди. Ніяких погоджень на встановлення цього „бардака“ ми не давали», — заявив Віталій Кличко.

За його словами, на День Незалежності тут було погоджено «виключно покладення квітів».

«Зараз даю доручення благоустрою це все прибрати. Тому що це зневага до людей, які віддали життя».

Віталій Кличко підтвердив, що цим питанням займається Офіс президента.

Згодом Ігор Пошивайло, директор Музею Революції гідності, який відповідає за цю частину вулиці, підтвердив, що установа не погоджувала цієї інсталяції.

Фото ОЛЕКСАНДР РУДОМАНОВ
Фото ОЛЕКСАНДР РУДОМАНОВ

Раніше тут з'явився депутат Київради Олександр Погребиський.

У коментарі BBC News Україна він розповів, що, за словами представників Музею Небесної сотні, у віданні якого ця територія, встановлення цих інсталяцій тут не погоджували.

Після заяви Кличка про те, що інсталяцію приберуть, активісти спробували її знести самостійно.

Фото ОЛЕКСАНДР РУДОМАНОВ
Фото ОЛЕКСАНДР РУДОМАНОВ

Через це виникла сутичка з поліцію.

Кількох активістів затримали. За різними даними, затриманих від трьох до шести людей.

«Це не зовсім до Офісу президента, хоча ОП бере найактивнішу учать у підготовці Дня незалежності. Але там є організаційний комітет», — прокоментував ситуацію речник Офісу президента Зеленського Сергій Никифоров.

Він назвав всю ситуацію «наслідком маніпуляцій» і заперечив, що інсталяція мала на меті «провокування ностальгії до Радянського Союзу».

Фото ОЛЕКСАНДР РУДОМАНОВ
Фото ОЛЕКСАНДР РУДОМАНОВ

«Це зовсім не про т. е. Це декорації до телевізійної трансляції на День незалежності. Там є всі епохи, через які Україна пройшла до власне Дня незалежності. Там є козацька доба, за задумом мала бути царська доба, Друга світова війна», — додав Сергій Никифоров.

За його словами, «люди, які намагаються знести ці конструкції, свідомо акцентують увагу на радянському періоді, ігноруючи усе інше».

Сергій Никифоров наголосив, що це були тимчасові конструкції, і біля них не планували жодних масових заходів: «Там мала пройти людина з телекамерою, і все… Це просто елемент трансляцій».

Речник ОП також натякнув, що мер Кличко «дуже швидко туди прибув і скористався цією ситуацією в своїх політичних цілях».

Скрін із соцмереж
Скрін із соцмереж

«У мене реально бракує слів, в голові лише одна ненормативна лексика. Так плювати в душі родинам Героїв Небесної Сотні та принижувати самих Героїв України ще нікому не вдавалося», — написала в фейсбуці Юлія Цепун із Г О Родини «Небесної Сотні».

У Віталія Кличка з 2019 року триває протистояння з командою президента Зеленського — в ОП періодично розглядають можливість прибрати Кличка з посади керівника КМДА і залишити лише з повноваженнями київського міського голови.

«Чи були дозволи, чи ні — зараз будемо з'ясовувати. Це точно не до Офісу президента, отак технічні моменти — це організаційний комітет. Ідея — так, це Офіс президента, в розробці ідеї Офіс президента бере участь», — додав речник ОП.

Читайте також: Біля Майдану Незалежності зносять совкові декорації (відео)

Схожі новини