Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Під чиї пісні «спляшем» на День Незалежності?

Українських артистів, які творили українську культуру протягом 30 років, на головну сцену країни не запросили...

Зовсім мало часу залишилося до 24 серпня — дня народження нашої країни. Звісно, ювілей треба гідно відсвяткувати. На найвищому рівні складалася програма заходів і списки артистів, яким пощастить виступити того дня на головній сцені країни. Але, як з’ясувалося, пощастить далеко не всім. Точніше, далеко не всіх, хто справді мав би взяти до рук мікрофон на головній сцені, яка буде на київському НСК «Олімпійський», допустили на це торжество.

На одному зі сайтів, що закликає купувати квитки на грандіозне шоу «Не­залежність у нашій ДНК. День Незалежності країни», було на­писано таке: «День Народження країни — це виконавці, яких ми вже давно знаємо та любимо, й ті, з якими ми познайоми­лись нещодавно, але вони вже увійшли в історію». А далі йде список 30 виконавців (квитки коштують від 200 до 2700 грн. Г. Я.), яким в Офісі прези­дента довірили таку велику мі­сію: Сергій Бабкін; Iрина Білик; Олег Винник; Брати Гадюкіни; Валентин Дитюк; Тіна Кароль; Ніна Матвієнко; Арсен Mірзоян; Наталія Могилевська; Людмила Монастирська; Океан Ельзи; Ві­ктор Павлік; Тарас Петриненко; Оля Полякова; Олександр По­номарьов; Потап; Софія Рота­ру; Руслана; СКАЙ; СКРЯБІН; Христина Соловій; BRUTTO; DOROFEEVA; DZIDZIO; JAMALA; KAZKA; MONATIK; MOZGI; Go_A; TAYANNA; VERKA SERDUCHKA; Київський симфонічний ор­кестр; Національний академіч­ний ансамбль імені Павла Вір­ського.

Справді, у цьому списку є співаки, які заслуговують на те, аби виступити на ювілеї нашої країни. Але є й такі, що досі ви­користовують російську мову в публічній сфері, бо, мовляв, «ка­кая разніца»…

Однією з перших обурилася народна артистка України Ка­терина Бужинська.

— Це дуже прикро і дуже сум­но, — сказала журналістці «ВЗ» Бужинська. — Не лише за себе кажу. Чому не запросили Василя Зінкевича, Марічку Бурмаку та багатьох інших талановитих ар­тистів? Не можна викреслювати пласт, який творив українську культуру протягом 30 і більше ро­ків. На щастя, 24 серпня у мене є концерт у Київській області. Звіс­но, я б дуже хотіла виступити на головній сцені країни. З піснею «Україна — це ми!» я об’їздила всю Європу, дала понад 500 кон­цертів. І щоразу зал стоячи при­ймав цю пісню. Ця пісня — дру­гий Гімн України, вона об’єднує українців в усьому світі. Якщо говорити про мої пісні, які «пішли в народ», то моя пісня «Як у нас на Україні» вже стала народною: її співає уся самодіяльність, її ви­конують на різноманітних фес­тивалях і конкурсах уже 20 років. Болить, дуже болить…

Коментар для «ВЗ»

Софія Федина, народна депутатка України

— Цим концертом вони позиціонують 30-ліття історії України в музиці. Те, що вони запропонували, не має стосунку ані до Не­залежності, ані до українського, ані до України. Поза окремими кількома виконавцями, більшість виконавців не має державниць­кої позиції, не має стосунку до української пісні, бо ж переваж­на більшість співає московською мовою. І найгірше, що забуті реальні легенди української пісні, які творили історію України. У цьому переліку нема ані Оксани Білозір, ані Василя Зінкевича, ані Павла Дворського, нема також «Без обмежень», «Мандрів», «Ко­зак Систем», «Гайдамаків», «Піккардійської Терції»… Їхні пісні знає не лише вся Україна, їхні пісні знає світ. Це саме вони репрезенту­ють українське в українській музиці і у музиці усього світу. Так що «95-й квартал» і тут відзначився, і буде чергове дно.

Читайте також: Список артистів до Дня Незалежності: цікавіше, хто туди не потрапив

Схожі новини