Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Головнокомандувача ЗСУ Хомчака працевлаштували у РНБОУ

Загроза відставки висить і над міністром оборони Тараном?

Президент Володимир Зеленський звільнив із посади Головнокомандувача Збройних Сил України генерал-полковника Руслана Хомчака (54 роки). І призначив на цю посаду 48-річного генерал-майора Валерія Залужного, який досі очолював оперативне командування «Північ». Обидва мають причетність до Львівщини. Свого часу були на високих посадах у 24-ї окремій механізованій бригаді імені короля Данила, яка дислокується у Яворові.

Про відставку Хомчака говорили давно. Звинувачували його у старих підходах до управління військами, «відсутності хребта». У тому, що не міг вирішити багатьох армійських проблем — організаційних, матеріальних, соціальних. Саме Хомчаку його опоненти закидають трагічний вихід українських військ з-під оточення в Іловайську, непорозуміння із добровольчими батальйонами…

Останній рік ексголовнокомандувач часто конфліктував з міністром оборони, генерал-лейтенантом Андрієм Тараном, навіть судився (!) з ним. За розповідями очевидців, опоненти, які відповідають за безпеку країни, яка воює з агресором, навіть не віталися — хоча їхні службові кабінети були через стіну…

Речник президента Сергій Никифоров заявив, що президент хоче бачити синергію між міністерством оборони та Збройними силами. Але такої взаємодії немає — натомість є конфлікти.

«Офірним цапом» у цьому протистоянні зробили Головнокомандувача, а не міністра, якого вважають ставлеником глави Офісу президента Андрія Єрмака. Але якщо Хомчак справді має таку шкідливу для управлінця ваду, як невміння «наводити мости», то яка користь з нього буде на посаді першого заступника секретаря РНБОУ, куди його призначають?..

Напередодні, за вказівкою Володимира Зеленського, Кабмін «прорідив» Міністерство оборони: звільнив трьох заступників міністра, які відповідали за держзакупівлі, військово-технічну співпрацю, інформаційну політику і стратегічні комунікації. Аналітики кажуть, на черзі — відставка самого міністра Тарана. Але подання на нього зроблять вже у вересні, коли після літніх канікул прийдуть на роботу народні депутати. У політичних кулуарах мусують прізвища можливих кандидатів на місце Тарана. Серед них начебто є дві жінки — колишня голова Харківської ОДА, а нині позафракційна (але близька до влади) нардепка Юлія Світлична, та представниця «Слуги народу», голова парламентського підкомітету з державної безпеки та оборони Ірина Верещук. Через імовірне призначення останньої уже глузують соцмережі. Кажуть, Верещук зроблять Головнокомандувачем для того, щоб вчила наших вояків стрибати з… парасольками (іронія щодо передвиборчого відеоролика Верещук, де вона постала в образі Мері Поппінс із зеленою парасолькою).

Про нового Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного серед військових чути позитивні характеристики. Нещодавно командував навчаннями, на яких успішно випробували американські «Джавеліни» (переносні протитанкові ракетні комплекси) і турецькі «Байрактари» (ударні безпілотники).

Коментар для «ВЗ»

Євген Магда, виконавчий директор Інституту відкритої політики

Відставка Хомчака зміцнила позиції міністра оборони Тарана. Але далеко на факт, що такими міцними вони будуть і надалі. У політикумі мусують чутки про призначення на його місце Ірини Верещук, до речі, випускниці Львівської «сухопутки». Це вирішувати Верховній Раді, яка до нормального режиму роботи повернеться на початку осені.

Відставку Хомчака можна пояснити ще одним моментом. Наближаються сумні роковини Іловайської трагедії, а Хомчак був тоді серед основних дійових осіб. Його роль у тих подіях оцінюють по-різному… Очевидно, президент не хоче, щоб через Хомчака нові стріли критики спрямовували у його бік.

Відгуки про Валерія Залужного свідчать, що це — фаховий генерал, який сформувався уже у незалежній Україні. Кажуть, у нього не буде розбіжностей із міністром Тараном… Хоча, не виключено, останнього восени теж чекає доля Хомчака. Про перестановки в уряді говорять усе більше й більше.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень