Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Криму почали «знаходити» єті і чупакабр. Для чого?

В окупованому Криму влада всі ці роки намагається заборонити кримчанам і туристам відвідувати ліс

Останнім часом в кримських ЗМІ стали поширюватись повідомлення про нібито наявність в лісах і горах якихось аномальних істот. Так, інформаційна агенція ForPost пише, що «Крим з давніх часів оповитий не тільки міфами і легендами, а й фантастичними розповідями про зустрічі з таємничими істотами, які називали в кожному народі по-різному. Чи є гомініди на півострові — питання, виявляється, відкрите… Як розповів ForPost російський дослідник аномальних явищ і мисливець за таємницями Дмитро Сава, одна з інтригуючих загадок в Криму — це існування гомініда. Належить він до людиноподібних істот. У народі це істота має багато назв — лісовик, снігова людина, бігфут, сісім, каптар, аламасти, менкв і так далі. Воно під різними назвами є в безлічі переказів, що вже робить цей об'єкт для досліджень цікавим. Через те, що перші повідомлення про нього надійшли із засніжених Гімалаїв, то до нього і прикріпилася поширена кличка «снігова людина». Але як виявилося, вона не зовсім відповідає дійсності — повідомлення про зустрічі з цією загадковою істотою приходили і з інших точок світу, в тому числі і з сонячного Криму.

Що ж стосується кримського гомініда, то в СРСР вивчення цієї істоти в регіоні було «білою плямою». Через те, що на півострові немає ні величезних приматів, ні тим більше ведмедів, повідомлення про зустрічі з таємничими істотами тут мали особливий характер і породжували цілий пласт нових фантастичних версій про походження гомініда, пояснює дослідник таємниць і аномалій. Повідомлення про зустрічі зі сніговою людиною в Криму якоюсь мірою підривали версію про кормову базу харчування цих істот і версію про вигляд приматів в цілому.

Дослідник аномальних явищ порівнює інформацію про існування єті на Уралі, зокрема на відомому Перевалі Дятлова, де при загадкових обставинах загинула група туристів, з Кримом. У переказах народностей хант і мансі говориться, що менквов, як їх називають уральці, проміжний результат, коли верховні божества спробували створити людину. Це, так би мовити, пробна людина. При цьому боги залишили їх жити, зробивши лісовими духами і хранителями тайги. На Уралі місцеві жителі передають з покоління в покоління інформацію про місця проживання гомінідів і селяться трохи далі від них. Та й сама істота не дуже чекає зустрічі з людьми. Кримський же гомінід, виходячи з повідомлень, не лютий і не харчується людьми. «Судячи з повідомлень, істота сама намагається відлякати людину. В Криму також активно поширюються легенди про те, що на півострові зустрічаються не тільки гомініди, а й чупакабри. Харчуються чупакабри кров'ю тварин. З Криму були повідомлення, що вони їли кроликів, їх трупи знаходили фермери повністю знекровленими. Це явище торкнулося і Криму. Хвиля таких явищ почалася з Східної Європи і закінчилася приблизно на території Уралу. З чим було воно пов'язане — сказати складно, є різні версії і про військові розробки зі створення керованих тварин, яких можна закидати в тил ворога для знищення провіанту, і аж до вірусного походження», — розповів дослідник. Що важливо і цікаво — до людей чупакабра не проявляла агресію, ніби була команда «не чіпати людини».

Істоти, що смокчуть кров з тварин, а також інші величезні невідомі істоти, що бродять по кримському лісі, залишається фантастикою. Кому ж потрібна ця медійна кампанія з поширення фейків? Адже в цих матеріалах нема жодних доказів не те, що існування гомінідів та чупакаб, але навіть не наводиться жодного факту їх виявлення. Просто кажуть — «і це поширюється на Крим». Хочуть, щоб читач просто повірив в існування єті та чупакабр так, як людина вірить в існування бога, ні разу його не бачивши.

Пролити світло на причину цієї кампанії дає змогу сам «дослідник» Сава. Він наполегливо радить «не вдиратися в особистий простір будь-якого живого створіння. Таких зустрічей краще уникати, оскільки будь-яка істота, яка фізично сильніша за людину, може становити небезпеку. Моя практика показує, що варто боятися таких зустрічей. Коли я був в експедиції на Перевалі Дятлова, що на Північному Уралі, де, як вважається, мешкає найлютіший тип гомінідів-людожерів, місцевий мансієць розповідав, як його родичі постраждали від такої зустрічі. Вона закінчилася для людей трагічно».

А пояснюється це дуже просто. В окупованому Криму влада всі ці роки намагається заборонити кримчанам і туристам відвідувати ліс. Бо ліс в Криму — складова частина російської воєнщини. Ще з перших років окупації там були розміщені табори підготовки «самооборони», козачих загонів, просто завербованих «перелітних гусей» для переправляння на Донбас. В лісах Криму з’явилось багато «таємних» об’єктів — нелегальних баз відпочинку, «мисливських» будиночків, таборів для нелегальної робочої сили з Росії та інших країн, і влада не зацікавлена в тому, щоб це все потрапляло на очі туристам та кримчанам. Зараз в лісі парканів, за якими розташоване невідомо що, вже стало надто багато. Хтось захопив і обгородив землю, хтось кусок берега біля моря, хтось щось будує і не зацікавлений пояснювати всім перехожим свою мету. Влада, звичайно, про кожен такий випадок знає, і очевидно, традиційних засобів для обмеження інтересу до них вже стало замало. Знаючи розмах військових досліджень в Росії не можна відкидати і версію дослідника про можливі «військові розробки зі створення керованих тварин», і випробування цієї зброї в лісах Криму.

До того ж вже давно в Криму періодично знаходять людей, які повністю втратили пам'ять і не пам’ятають ні самих себе, ні що з ними сталося. Такі випадки давно пов’язують з випробуванням шпигунами та диверсантами психотропних речовин зі стирання пам’яті, які застосовують до тих, хто став небажаним свідком засекречених подій чи володарем таємної інформації. Такий метод стирання пам’яті вважається більш гуманним, ніж вбивство окремих людей чи груп людей, як це було з групою Дятлова на Уралі, які, як зараз вважають, стали свідками випробування забороненої космічної зброї, а тому були вбиті представниками спецслужб.

Що думають про це кримчани?

В коментарях і на форумах вони скептично ставляться до самих фактів виявлення гомінідів або чупакабр, хоч і не здогадуються для чого саме їх залякують. Один з форумчан пише: «Знатна травичка, видать, росте на какашках гомінідів уздовж кримських стежок», треба, мовляв, менше курити. Вip (Севастополь) пише: «Ми навіть адреси знаємо де ці істоти працюють».

Схожі новини