Передплата 2024 «Добра кухня»

Твій керівник – корупціонер? Ти зобов’язаний про це повідомити «куди треба»

У майбутньому за повідомлення про корупційне правопорушення у Львівській міській раді виплачуватимуть премію

Виконавчий комітет затвердив порядок роботи з повідо­мленнями про корупцію, здійсненими викривачами у ЛМР та її виконавчих органах. Це інструкція, розроблена сектором з питань доброчесності й запобігання корупції. Сектор добро­чесності вже четвертий рік функціонує у Львівській міській раді і приймає повідомлення про ті чи інші корупційні діяння, які, на думку заявників, там відбуваються.

Під час обговорення цього питання на виконкомі місь­кий голова Львова Андрій Садовий запропонував допо­внити це рішення положенням, яке би визначало преміювання людини, яка повідомить про ко­рупцію у своєму підрозділі.

«Я скільки працюю міським головою, ще не знаю жодного випадку, щоб когось посадили за корупцію, — сказав Андрій Са­довий. — Людину злапали на ха­барі — то якщо поліція не візьме кошти, то візьме прокуратура. Якщо прокуратура не візьме, то візьме суд. Такий фактаж є. І присутні в цьому залі також про нього знають. Але мовчать про факти корупції. Якби когось по­садили років на десять, тоді був би результат. Не садять. Тому людина, яка викриває корупці­онера, повинна розуміти — а що вона отримує? Це треба пропи­сати. Тому рішення хороше, але ми з часом підготуємо доповне­ння до цього рішення, яке би пе­редбачало преміювання осіб, які повідомляють про факти ко­рупції. Від цього буде великий плюс».

Про особливості прийнятого порядку роботи з повідомлен­нями про корупцію «Високому Замку» розповіла завідувачка сектору з питань доброчес­ності та запобігання корупції Леся Гудима-Місеюк.

— Пані Лесю, так виглядає, що в майбутньому за повідо­млення про корупцію у стінах ЛМР видаватимуть премію?

— При розробці положення ми взяли до уваги норми За­кону «Про запобігання коруп­ції» і всі роз’яснення Націо­нального агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), це все об’єднали і доповни­ли. З приводу преміювання по­трібне якесь додаткове рішен­ня чи розпорядження, яке би встановлювало таке премію­вання. У лютому цього року ви­йшли роз’яснення НАЗК про механізми заохочення та фор­мування культури повідомлен­ня про корупцію. Там йшлося про підтримку викривачів — ін­формативно і матеріально. Це роз’яснення НАЗК фактично зобов’язує органи державної влади і місцевого самовряду­вання створювати такі механіз­ми всередині установи, які, зо­крема, включають преміювання працівникам за повідомлення. Тому над цим будемо працюва­ти. Про суму преміювання ще ніяких деталей не обговорюва­лося. Сума буде визначатися в межах фонду міського бюджету.

Так, з січня 2019 року набув чинності Закон «Про внесення змін до Закону України „Про за­побігання корупції“ щодо викри­вачів корупції» № 198-IX. Доку­мент надає право на винагороду за повідомлення про корупцій­ний злочин, грошовий розмір якого у 5000 і більше разів пере­вищує розмір прожиткового мі­німуму для працездатних осіб, тобто від 10 млн грн. Закон пе­редбачає, що винагорода ста­новитиме до 10% суми, на яку було вчинено корупційний зло­чин, але її точний розмір визна­чатиме суд після ухвалення об­винувального вироку".

Повідомити про корупцій­ні правопорушення у стінах Львівської міської ради зможе будь-який мешканець. Він ма­тиме статус заявника. Бо є по­няття «заявник» і є поняття «ви­кривач». Заявником може бути будь-яка особа. Наприклад, мешканець прийшов за якимись послугами і був свідком коруп­ційних дій, тоді він може пові­домити про це. Але він не буде викривачем. Викривачем може бути або працівник виконавчих органів міської ради, або осо­ба, яка надає якісь послуги на замовлення міської ради, або особа, яка проходять певні види навчання у міській раді. Статус викривача дає захист держави — безоплатну юридичну допомогу, захист від звільнення, захист від притягнення до дисциплінарної відповідальності за повідомлен­ня про корупцію.

Куди звертатися людині, якщо хоче повідомити про ко­рупцію? Є спеціальна форма на сайті ЛМР, там можна, зокрема, звертатися і анонімно. Є спеці­альна е-скринька [email protected] на сайті ЛМР, на сторін­ці сектору із запобігання коруп­ції. Можна звернутися безпосе­редньо у сектор. Ще є «скринька довіри» — це фізична скринька у приміщенні міськради, де мож­на залишати повідомлення, в тому числі і анонімні. Повідо­млення проходить реєстрацію, попередню перевірку 10−15 днів, а потім, за потреби, ще й службове розслідування.

Схожі новини