Передплата 2024 ВЗ

Вашингтон чекає від Києва справ, а не лише декларацій

Про що говорив в українській столиці Держсекретар США

У ніч із середи на четвер до Києва, на батьківщину свого дідуся, прилетів державний секретар США Ентоні Блінкен. Однак наївно було би думати, що подорож через океан права рука президента Байдена зробив для того, щоб відшукати будинок, де жили його предки, чи помилуватися красою київських каштанів. На українську землю провідний американський держслужбовець ступив, аби допомогти Києву у двох найбільших його проблемах: у протистоянні з агресивною Росію і у здійсненні реформ, зокрема, антикорупційних.

Блінкен добре знається на українських справах. Ще краще зрозуміти їх допомогла йому Вікторія Нуланд, заступниця держсекретаря США з політичних питань. Це вона у розпал Революції Гідності побувала в охопленій протестами українській столиці, чим засвідчила підтримку демократії. Печиво, яким пригощала вона тоді майданівців, досі із бризками жовчі згадують у Кремлі…

Політтехнолог Олексій Голобуцький окреслив одну з основних цілей цього візиту — геополітичну. На думку експерта, поїздкою Блінкена Америка робить попередження Росії, щоб та не сміла зазіхати на Україну. «…Для США виникла потреба показати, що їхні „червоні лінії“ пролягають не за Україною, а перед нею. Це є одним із завдань приїзду Блінкена і Нуланд», — каже Голобуцький.

Блінкен підтвердив ці прогнози: «Я щасливий знову повернутися в Україну, — сказав він. — Я тут із простої причини — представляю президента Байдена. Ми хочемо підтвердити сильне партнерство між нашими країнами, а також нашу підтримку суверенітету України, територіальної цілісності й незалежності, засвідчити нашу відданість роботі з вами, доки ви зміцнюєте свою демократію, будуєте інституції та боретеся з корупцією».

Візит був недовгим, але вкрай продуктивним. Американські гості зустрілися зі спікером парламенту Дмитром Разумковим і керівниками парламентськими фракцій, главою МЗС Дмитром Кулебою, предстоятелем Православної церкви України Митрополитом Єпіфанієм, президентом Володимиром Зеленським, керівником українського уряду Денисом Шмигалем. Із главою держави обговорював, зокрема, питання «Північного потоку-2», яке зачіпає інтереси України. За словами Блінкена, цей газопровід «згубний для України».

Держсекретар вшанував пам’ять загиблих від російської агресії, відвідав Михайлівський собор (там йому показали Томос), провів віртуальний круглий стіл на тему реформ і боротьби з корупцією…

Можна не сумніватися, що у Блінкена були важливі ділові пропозиції українському керівництву. Найперше — безпекові. Наш міністр закордонних справ обмовився, що під час розмови з керівником Держдепартаменту порушить питання постачання нам засобів протиповітряної оборони і антиснайперських технологій.

Експерти кажуть, під час розмови з керівниками нашої країни посланець Байдена говорив про необхідність реформ у вітчизняній судово-правовій системі, у сфері енергетики, про дотримання законності (на тлі скандалу зі зміною керівництва «Нафтогазу»). Особливо багато уваги приділили темі боротьби з корупцією. «Як можливу винагороду за певні правильні кроки української влади в цій площині нам можуть запропонувати розблокування співпраці з Міжнародним валютним фондом, — вважає політолог Микола Давидюк. — … Україні зараз бракує грошей, а Фонд може дати більш „довгі“ і дешеві гроші, ніж ті, що залучає уряд Дениса Шмигаля під доволі високі відсотки і в недостатніх для потреб держави обсягах».

Президент України Володимир Зеленський заявив, що задоволений розмовою з високими американськими гостями. «Українська правда» процитувала слова Зеленського: «Я вражений, що команда Блінкена прекрасно орієнтується в тому, що у нас відбувається, прекрасно знає усі деталі… Вони прекрасно знають ситуацію на Донбасі… Ми обговорили питання не лише окупації наших територій, незаконної анексії Криму Російською Федерацією, ми обговорили питання „Північного потоку- 2“, це для нас дуже чутливе питання. Також ми обговорили питання реформ в Україні — що нам вдалося, де ми ще на шляху. В цілому — зустріч змістовна, вважаємо, що це буде фундаментальний рік відносин між Україною та США».

Блінкен був більш говірливим. На пресконференції сказав: «Ми обговорили питання євроатлантичного шляху України, а також ту роботу, яку проводить країна для просування реформ і викорінення корупції. Ми говорили про реформи та реформування інституцій. Є дуже багато сил, які виступають проти реформ і боротьби з корупцією. До них належать зовнішні сили — такі, як Росія, та внутрішні — олігархи та потужні особи, які переслідують власні інтереси незаконними методами».

Підсумував «київські оглядини» Блінкена виконавчий директор Інституту світової політики Євген Магда: «Для США принципово, щоб Україна не просто „утрималася на ногах“, а зберегла свій курс у напрямку західного світу. А Київ мав би зрозуміти, що бажання бути стратегічним партнером Вашингтона потрібно доводити справами, а не лише деклараціями».

Схожі новини