Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пластик до пластику, окремо скло і папір

Тим, хто хоче почати сортувати сміття, потрібно засвоїти кілька правил

У Миколаєві, що у Львівській області, чотири волонтерки з ГО «Еко Платформа» — Ольга Марків, Ірина Кобринюк, Ольга Старовецька та Уляна Голубович рік тому заснували сортувальну станцію відходів. Ініціативу підтримала місцева влада.

Ольга Марків, Ірина Кобринюк, Ольга Старовецька та Уляна Голубович
Ольга Марків, Ірина Кобринюк, Ольга Старовецька та Уляна Голубович

Станція у час карантину

Біля приміщення Громадського сортувального центру відходів, що межує з осередком «Пласту», зупиняється автомобіль. З нього виходить пані з наповненими торбинками.

Підходить до дверей, котрі завжди відчинені, заходить у середину і розкидає привезене в окремі мішки: пластик до пластику, окремо скло і папір. У кімнаті є чотирнадцять фракцій для різної сировини. Те, що не переробляється віддають на загальний полігон.

«Раніше тут були волонтери, котрі все пояснювали людям. Під час карантину їх у сортувальні немає на місці. Але зайти може кожен охочий. Як бачите, тут охайно, так, як залишили дівчата, — пояснює місцевий підприємець, власниця кав’ярні Віра Головацька, жінка сортує сміття, як вдома, так і на роботі, — Іноді тут можна побачити, залишені кимось відходи, скинуті в один мішок. Тоді волонтерки приходять і розсортовують покинуте сміття». За словами пані Віри, з початку карантину сортувальню хотіли зачинити. Але люди, за звичкою, привозили побутові відходи і залишали під дверима.

«Ця станція — перший крок до позитивних змін. Вірю, далі справа розгорнеться ще масштабніше», — переконана жінка.

У своєму закладі пані Віра організувала акцію, щоб одноразовий посуд, паперові склянки після кави чи чаю, люди повертали назад у кав’ярню для подальшої переробки. І щоб заохотити повертати у заклад тару, пропонували за повернуті шість склянок, отримати сьомий напій у подарунок.

Передали 12 тонн відходів на переробку

«Кілька років тому у Миколаєві були громадські заворушення з приводу львівського сміття? Ми боялися, що нашу ініціативу зі створення сортувальної станції теж не сприймуть. Але люди навпаки почали підтримувати нас, — розповідає співзасновник, голова ГО „Еко Платформа“ Ольга Марків. — Побачила, що у Львові „Зелена коробка“ відкрила сортувальню. Почала цікавитися, як це роблять у Києві, Харкові, інших містах».

За її словами, чи не найбільша складність для того, щоб втілити подібну ідею — сформувати команду однодумців, котрі готові жертвувати свій час і сили на добру справу. «Але охочі знайшлися», — каже пані Марків.

Їх пустили у приміщення пластової домівки (колишня фармація), у дві кімнати з окремим входом. Місцеві підприємці підтримували коштами. Зробили ремонт, облаштували рейки-опори, щоб тримати мішки, та організували урочисте відкриття сортувальної станції. На свято прийшло багато миколаївчан, котрі хотіли навчитися сортувати сміття. Волонтери провели майстер-класи для присутніх дітей.

«З того часу, наша станція передала майже 12 тонн відходів на переробку. З нами сортує п’ятсот сімей з Миколаєва, село Устя, залучаємо село Рудники», — пояснює співзасновниця «Еко Платформи».

У травні минулого року представники «Еко Платформи» замовили Еко бус, щоб забирати у людей небезпечні відходи, такі як люмінесцентні лампи, які не можна викидатися на загальний смітник. «Таким чином ми привернули увагу міської влади до цієї проблеми. Наступні рази Еко бус приїжджав за кошти міської ради, — наголошує пані Марків. — З того, що ми здаємо на переробку, лише за три фракції нам дають якісь кошти. Весь прибуток йде на розвиток. За рік заробили майже п’ять тисяч гривень. Люди думають, що ми збагачуємося, насправді вкладаємо ще своє».

«Еко Платформа» уклала договір з заготівельником вторсировини, який, своєю чергою, далі її перепродує або везе на завод. Батарейки віддають ДП «Бондарівка». «Нам допомагає цемзавод, він забирає від нас батарейки і за свій кошт передає їх далі. Корки забирає Благодійний Фонд „Сестри Даліли“, вони нам дають сертифікати у „Дитячу планету“. А ми, тим людям, які назбирали певну кількість корків — даруємо, і таким чином заохочуємо до сортування», — каже ініціатор сортувального центру.

За її словами, тим, хто хоче почати сортувати сміття, потрібно засвоїти кілька правил. По-перше, намагатися не купувати речей одноразового використання. По-друге, відділяти вдома на кухні сміття — сухе і мокре (залишки їжі, листочки, квіти — органіку). Коли органічні відходи потрапляють на полігон, негативні процеси гниття провокують виділення метану, який накопичує тепло та руйнує атмосферний шар, набагато більше, ніж, приміром вуглекислий газ через парниковий ефект. Органічні відходи компостують, щоб стали добривом. По-третє, в окрему місткість (одну чи кілька) збирати відходи, що переробляються. Назбиравши певну кількість, відвезти на сортувальну станцію. «Ми попереджаємо, що сировину з залишками їжі чи брудну, навіть не будемо відкривати. Все має бути помите і складене. Не приймаємо „шуршиків“ — пакування від шоколадок і цукерок, пінопласт і будівельні відходи», — попереджає Ольга Марків.

«Нещодавно ми уклали меморандум з владою Миколаєва про співпрацю. Хочемо поставити контейнери на певних вулицях, щоб там можна було розсортувати сміття. Було б прекрасним заохоченням для містян — щоб для тих, хто сортує сміття, ціна за його вивіз була меншою», — додала вона.

У дітей більш свідоме сприйняття

Робить багато «Еко Платформа» і для екологічної просвіти. Всі чотири школи міста та навчальний заклад села Рудники підписали з організацією меморандум про співпрацю. Ще до початку карантину екоактивістки ходили з лекціями, вікторинами та виставою про шкоду для Планети від неправильного поводження зі сміттям.

Місцева влада закупила контейнери для середніх навчальних закладів міста. Школи сортують папір, пластик (пластикові пляшки і поліетиленові пакети) та тетрапак (пакування від соків), дітям допомагають техпрацівниці.

«У дітей більш свідоме сприйняття потрібності сортування відходів, ніж у дорослих», — зауважує педагог Рудниківької НВК Галина Потічна.

«Раніше до нас ніхто цього не робив і для людей це трохи незвично і дивно. Хіба дехто возив до себе на роботу — батарейки чи термометри, тетрапаки, і то молодь переважно», — пояснює співорганізатор миколаївського сортувального центру Уляна Голубович, інженер-програміст, системний адміністратор у міській лікарні.

Коментарі

Провідний юрисконсульт, адвокат МБО «Екологія-Право-Людина» Софія Шутяк

«Органи місцевого самоврядування мають широкі повноваження щодо сфери поводження з відходами. Адже мова про забезпечення належного санітарного стану території. Крім управлінських та контролюючих функції ОМС мають інструменти для заохочення.

Відповідно до Закону України «Про відходи» місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування можуть визначати додаткові заходи, пов'язані із стимулюванням утилізації відходів та зменшенням обсягів їх утворення. Такі заходи можуть охоплювати встановлення спеціальних контейнерів, організації сортування, укладення договорів із тими хто купляє відсортоване сміття, створювати власні системи утилізації сміття, зменшувати ціну послуг з поводження з побутовими відходами.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» ОМС має право у разі запровадження роздільного збирання побутових відходів при встановленні цін/тарифів на послугу з поводження з побутовими відходами не враховувати вартість операцій з поводження з роздільно зібраними (відсортованими) корисними компонентами цих відходів — тобто зменшувати вартість послуг із вивезення ПТВ".

Ілько Петрик, керівник ГО «Зелена коробка»

«Ми раді, що у Миколаєві вдалося створити станцію, яка стало працює і розвивається. Це заслуга ініціативної команди, яка своїми силами забезпечує жителям Миколаєва можливість зручно сортувати відходи. Такі проекти залежать від готовності людей до сортування і приємно, що таке бажання у громади є.

Наша ініціатива допомагає передавати на переробку будь-які об'єми вторинної сировини і дбає про те, щоб цей процес був для львів'ян простим і швидким. Для кращого розуміння процесу сортування у нас діють дві Громадські Сортувальні, де можна передати на переробку понад двадцять типів відходів та пересвідчитися у процесі їхнього сортування й майбутнього перетворення у нові речі.

Організація, ГО «Зелена Коробка», як і наші миколаївські колеги, хочемо наочно навчити мешканців сортуванню і дати їм для цього зручні можливості. У Львові щомісяця більше тисячі сімей сортують завдяки Громадським сортувальням.

Схожі новини