Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Краще прийняти дозу вакцини, ніж потім шукати дозу кисню (відео)

Я - вакцинована: вся правда про побічні дії від вакцини Covishield

Вакцинація в Україні обросла всіма можливими міфами: від генетичних видозмін до летальних наслідків. Якщо ви читаєте цей текст, це означає, що я жива-здорова.

Всю процедуру щеплення: від запису до побічних дій я виклала у «щоденнику». Обов’язково прочитайте, перш ніж категорично відмовлятися від вакцини.

Запис на вакцинацію

Зателефонувала до свого сімейного лікаря і запитала, чи є можливість отримати «свій чіп від Білла Гейтса» (ще один фейк, який немудрі люди поширюють у соцмережах). Вона повідомила, що вакцинація стартувала для певної категорії (80+, працівники системи громадського здоров’я та соціальної сфери), однак є шанс щепитися, якщо буде залишкова доза. І записала мене в лист очікування. Єдині, кому категорично не можна вакцинуватись, — вагітні та люди, які приймають хіміотерапію.

Кабінет щеплень

«Ми відкриваємо флакон. Він дійсний шість годин. Підтвердіть, чи зможете впродовж цього часу бути у кабінеті щеплень», — отримала повідомлення від сімейного лікаря. Звісно, можу і вирушила у дорогу, зі Львова до Шацька близько чотирьох годин їзди. Бо мій сімейний лікар перебуває за місцем прописки у Шацьку.

«Вакцинація від COVID-19 відбувається за спрощеною процедурою, можна вакцинувати у будь-якому приміщенні, однак ми облаштували окремий кабінет, постійний пункт щеплення», — розповідає Катерина Жданова, медичний директор ПМСД.

На КНП «Шацька лікарня Шацької селищної ради» доставили 200 доз вакцини. Це на 14-тисячне доросле населення! Щеплення розпочалось минулого вівторка, і до п’ятниці вакцинувалось лише 40 осіб (!).

Люди вакцинуються, м’яко кажучи, неохоче, бояться, кажуть у лікарні. Медики та персонал більш свідомі і відповідальні — скористались можливістю ще за першої хвилі вакцинації. Пояснюють це тим, що чи не щодня контактують з інфікованими людьми.

«Якби не вакцина — людство би не вижило. Більшість важких епідемій закінчилось тоді, коли були винайдені вакцини. Іншого виходу, крім вакцинацій, наразі не бачу», — каже медичний директор Шацької лікарні Роман Вензловський та закликає всіх мешканців ОТГ вакцинуватись, аби зупинити пандемію. І нагадує, що на щеплення можна записатись через мобільний додаток ДІЯ, через свого сімейного лікаря або за номерами телефону, які доступні для шачан: 097 072 18 49; 066 65 820 37; 096 27 41 553.

Підготовка до вакцинації

Лікар виміряла мені тиск, температуру та сатурацію (рівень кисню у крові). Всі показники у нормі. Далі — бюрократія. Я заповнила анкету, де зазначила, що не маю алергії, та вказала всі щеплення, які вводили від народження. Основний пункт в документі — у разі побічних ефектів не діяти самостійно, а звертатись до свого сімейного лікаря. Дата, підпис.

Медсестра тим часом зі спеціального холодильника, який тримає відповідну температуру (+4 градуси), витягнула ампулу. У флаконі 10 доз вакцини, 9-ть з яких розписані для тих, хто виявив бажання вакцинуватись, одна — залишкова: саме вона призначена для пацієнтів з листа очікування. Якщо не знайдуть охочого — утилізують. Медсестра запитали чи шульга я, чи правша. Відповіла, що шульга, тому вона сказала готувати праву руку.

Фото автора
Фото автора
Фото автора
Фото автора

Вакцинація

Це найкоротший пункт у моєму «щоденнику». Швидко, безболісно.

Після введення вакцини мене провели у спеціально відведену кімнату, аби впродовж під години за мною поспостерігати, чи не буде миттєвої реакції на вакцину. Жодних обмежень щодо їжі чи напоїв після вакцинації нема.

Вечір після вакцинації

Від моменту щеплення минуло близько трьох годин: ні болю голови, ні ломоти у тілі. Але піднялась температура до 37,2. Якби не скористалась термометром, то б і не виявила, бо температуру не відчувала.

День після вакцинації

Ранок. Рука болить, наче я сама віддирала помальований Офіс президента. Температура залишилась незмінною, сатурація висока (98).

День. Розболілись голова та очі. Температура піднялась до 37,7. Лікар порадив прийняти жарознижувальні і пити багато рідини.

Вечір. 38,3. Самопочуття гірше, лихоманило, стан, як при застуді. Прийняла анальгін, випила чай і залізла під ковдру, аби пропотіти. Така реакція є цілком природною і свідчить, що у мене виробляється імунітет від ковіду.

Другий день після вакцинації

Не така страшна вакцина, як про неї розповідають. На ранок — наче нічого й не було: ні головного болю, ні температури, ні болю на місці введення вакцини. На цьому «щоденник» можна завершувати, бо інших симптомів чи побічних ефектів — не було.

Звісно, наявність імунітету не означає, що я точно не захворію на коронавірус, не звільняє мене від маски чи дотримання соціальної дистанції, але гарантує, що перебіг можливої хвороби пройде легше і без ускладнень.

Цікаві факти

Друзі, дізнавшись, що я вакцинувалась, питали, скільки це коштує. БЕЗКОШТОВНО.

Якою вакциною? — Covishield, індійською. До речі, Індія — серед лідерів на ринку вакцин у світі та в Україні.

Сусіди дивувались, що я наважилась зробити щеплення, і просили розповісти «з перших вуст» про побічні дії.

Деякі знайомі при зустрічі відходили на кілька метрів, бо вважали, що я, як WIFI-роутер, «роздаю» вірус корони.

У лікарні нагадали, що чекають на введення другої дози вакцини: від 4 днів до 3 місяців — крайній термін. Процедура запису аналогічна — через сімейного лікаря. А також повідомили, що під час візиту, ймовірно, отримаю сертифікат вакцинації, який буде підтверджувати, що я маю дві дози Covishield, і з цим документом (за необхідності) зможу перетинати кордон України.

Що каже наука про Covishield?

Covishield — аналог вакцини, створеної компанією AstraZeneca та Оксфордським університетом. Розробники уклали із Serum Institute ліцензійну угоду на її виробництво. Цю вакцину вже експортували, зокрема, у Бангладеш, Непал та М'янму. Індійська вакцина також є в переліку дозволених препаратів на сайті Всесвітньої організації здоров'я. До речі, президенту Литви теж ввели таку вакцину.

Як діє вакцина?

Вірусно-векторні вакцини містять ДНК, яка включає фрагмент геному Ковіду. Його вживлюють у менш шкідливий вірус, який ослаблений настільки, що не може викликати хворобу. Так виготовляють оксфордську вакцину AstraZeneca. ДНК або мРНК вакцини спонукають клітини вашого організму виробляти безліч «шиповидних білків». Вони містяться на поверхні коронавірусу, але самі по собі нешкідливі. Ось чому ви не заразитеся ковідом від цих вакцин. Але шиповидних білків досить, щоб ваш організм вирішив, ніби інфікований, і отримав необхідну інформацію для захисту від майбутніх атак вірусу.

Висновок

Вакцинуватись чи ні — вибір за вами. Я описала реакцію свого організму, звісно, кожен може перенести дію вакцини по своєму. Я вважаю, що краще прийняти дозу вакцини і один день полихоманити, ніж потім шукати свою дозу кисню. Не забувайте про соціальну дистанцію, маски і будьте здорові.

Схожі новини