Передплата 2024 «Добрий господар»

Весняна хвиля Covid-19 може стати національною катастрофою

На початку квітня можуть виявляти по 40 тисяч нових випадків за добу. Щодня помиратиме щонайменше тисяча людей!

Такий шокуючий прогноз озвучив один із перших дослідників пандемії коронавірусу в Україні, науковець з Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, к. біол. н. Володимир Галицький. За його словами, третя хвиля коронавірусної хвороби в Україні буде значно стрімкішою за попередню (ту, яку мали торік восени). Нагадаємо, 28 листопада був зафіксований антирекорд за кількістю нових випадків Covid-19 за добу — 16 585. А 11 грудня Міністерство охорони здоров’я повідомило про найбільшу кількість померлих — 297.

«Весняна хвиля може стати національ­ною катастрофою», — припускає Володи­мир Галицький. Пояснення ситуації вче­ний виклав на своїй фейсбук-сторінці.

«В основі весняної хвилі лежить се­зонна гіперекспресія вірусного рецепто­ра ACE2 — його кількість різко зростає на поверхні клітин епітелію альвеол легень, — зазначає дослідник. — По-перше, це різко підвищує сприйнятливість — для га­рантованої зустрічі віріона (вірусної час­точки) з рецептором стає потрібна у со­тні разів менша кількість віріонів.

По-друге, для зараження відразу всього об’єму легень теж достатньо мен­шої кількість віріонів.

По-третє, стає можливим суперроз­повсюдження — з великої площі сприй­нятливого і зараженого епітелію виділя­ється величезна кількість нових віріонів, причому у вигляді аерозолю.

По-четверте, ураження виключає з газообміну відразу велику частину леге­невої тканини. По-п'яте, масивне вірус­не ураження легень може спричинити вивільнення великої кількості медіаторів запалення — т. зв. цитокіновий шторм.

Тобто під час весняної хвилі легене­ва тканина стає основним об’єктом ура­ження в організмі (що не виключає й ін­ших ускладнень). І тому весною Covid-19 має інший, важчий перебіг, аніж восени".

За словами науковця, цей прогноз ба­зується на динаміці епідемії, викликаної диким штамом. Інших минулою весною у північній півкулі і літом-восени у півден­ній півкулі ще не було, точніше, вони не були поширені. Для епідемії, викликаної новими штамами, до цих оцінок, каже, можна додати ще 30%.

Володимир Галицький зазначає: вес­няна хвиля Covid-19 в Україні буде трива­ти до середини травня, а її пік припаде на початок квітня. Тоді й виявлятимуть що­дня по 40 тисяч нових хворих. Звісно, якщо з таким напливом зразків на досліджен­ня справляться лабораторії, адже їх мож­ливості і тепер є обмеженими. Помирати­ме приблизно у п’ять разів більше людей, ніж зараз. Особливо якщо можливості сис­теми охорони здоров’я на той момент бу­дуть вичерпані, а ми вже бачимо це по об­ластях, які «горять» — Івано-Франківській і Закарпатській, де ліжкова мережа за­вантажена майже на 100%. А це означає, що пацієнти не просто лежатимуть у ко­ридорах, в ординаторських та їдальнях (у багатьох медзакладах уже й там хво­рих не розміщують, бо елементарно бра­кує квадратних метрів). Лікарям доведеть­ся переходити до медичного сортування, оскільки кількість тих, хто хворіє важко, пе­ревищить можливості надати їм допомо­гу. І тут виникає серйозна проблема, бо практично всі госпіталізовані — з важки­ми пневмоніями, тобто потребують кис­невої підтримки. Сьогодні таких, за підра­хунками обласних департаментів охорони здоров’я, — 80%. А, наприклад, у Коломий­ській райлікарні проблеми з киснем вини­кли ще місяць тому (балони на Прикарпат­тя доправляли зі Львова).

Над Львовом також «згущуються хма­ри». У середу, 10 березня, на засіданні Ко­легії Львівської міської ради міський го­лова Андрій Садовий попередив: попри резерв 1300 ліжок, з яких наразі заповне­но майже 500, ситуація у місті є критичною. Якщо темпи захворюваності збережуть­ся, за два тижні пацієнтів ніде буде клас­ти. Про це день перед тим попереджав і керівник департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Орест Чемерис. На початку цього тижня заванта­женість ліжкової мережі на Львівщині ста­новила 50% - на 20% більше, ніж два тижні тому. Порівняно з кінцем лютого інтенсив­ний показник захворюваності зріс на 22%. Зараз по області на 100 тисяч виявляють за добу у середньому 255 нових випад­ків Covid-19. Але ситуація у двох районах — Дрогобицькому і Львівському — є більш тривожною. У Дрогобицькому виявляють приблизно по 320 нових випадків на 100 тисяч населення на добу, а у Львівському — майже по 360. За станом на четвер, 11 бе­резня, Львівщина вийшла на третє місце в Україні за кількістю нових хворих.

Як зазначив на пресбрифінгу Орест Чемерис, оскільки Covid-19 явно став агресивнішим, сьогодні на стаціонарне лікування поступає більше важких хво­рих, з ознаками гострої дихальної не­достатності. Непокоїть медиків те, що стрімко збільшується кількість пацієнтів віком 35−50 років, які не мають супутніх захворювань. За останні два тижні посту­плення таких хворих зросло на чверть.

За спостереженням лікарів, сьогод­нішня ситуація нагадує ту, яка була у кін­ці жовтня минулого року. Але, схоже, це — тільки початок. За повідомленням го­лови Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги і ме­дичного страхування Михайла Радуцько­го, у середу, 10 березня, в Україні госпі­талізували рекордну кількість пацієнтів з Covid-19 — 4 250! «Це значно більше, ніж було на піку другої хвилі епідемії восе­ни 2020 року», — зауважив Радуцький, і у найближчі дні, за його словами, динаміка лише погіршиться.

Володимир Галицький переконаний: врятувати Україну від катастрофи, що насувається, зможе лише масштабна кампанія з імунізації. Тож необхідно як­найшвидше вакцинувати від Covid-19 50−70% населення. Уповати на те, що май­же половина населення перехворіла, тож вірус «стишиться», не варто. Перехво­ріло, за словами науковця, 4−5 млн, але приклад Бразилії показує: навіть якщо перехворіє половина, нову хвилю це не зупинить. А от імунітет, набутий після вакцинації, забезпечить захист від но­вих штамів, хоч і не однаковий від кожно­го з них. «Хворіти — занадто дорога пла­та, причому результат не гарантований, а здоров’я підірване. А у масштабі сус­пільства таке „швидке набуття імунітету“ називається „епідемією“. Без імунітету — або карантин, або епідемія — причому дуже серйозна», — зазначив у відповідь на коментарі до його публікації вчений.

Вже у перші місяці пандемії стало зро­зуміло: у тих, хто хворіє на Covid-19, не обов’язково виробляються антитіла, а якщо й виробилися, — невідомо, як довго зберігатимуться. А якщо антитіл не було або вже немає, ризик заразитися є таким же, як у тих людей, які ще не хворіли. Ке­рівниця Львівського обласного лабора­торного центру Наталія Іванченко (Тім­ко) ще минулого тижня звертала увагу на тривожну тенденцію: в області (як і зага­лом по Україні) зростає кількість тих па­цієнтів, які вдруге потрапляють на стаці­онарне лікування з Covid-19.

Однак темпи вакцинації від коронаві­русу не вселяють оптимізму. За станом на вчора, 11 березня, коли верстався цей номер «ВЗ», в Україні зробили ще­плення 29 378 особам (нагадаємо, націо­нальна кампанія з вакцинації від Covid-19 офіційно стартувала 24 лютого). При­близно таку ж кількість людей вакцинує і Сербія. Щоправда, за добу. А ця країна, як і ми, самостійно шукала вакцину.

«Вакцинація стала для МОЗ такою ж несподіванкою, як зима щороку для ко­мунальників. І от учора міністр б’є кула­ком по столу і каже, що темпи щеплень його не влаштовують. Так, ніби це не він готував цей план і з осені минулого року відповідав за його розробку.

Але бити треба не по столу, а по лобі. Щоб провакцинувати хоча б пріоритетні групи до кінця 2021 року, потрібно роби­ти в середньому 70 000 щеплень на добу. В останній тиждень наша швидкість була близько 2 300″, — такі дані оприлюднив на своїй фейсбук-сторінці ексзаступник міністра охорони здоров’я Павло Ков­тонюк, який донедавна очолював Центр економіки охорони здоров’я Київської школи економіки. За його прогнозами, вакцинація від Covid-19 в Україні може розтягтися до 2023 року.

А тим часом…

Новий «британський» штам коронавірусу, який уже циркулює в Україні, є на 50−70% більш заразним, ніж початковий. Таку цифру свого часу озву­чував раніше прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон. Проте не­покоїть світову громадськість не тільки це. Вчені виявили безпрецедентно швидку і масштабну зміну генетичного матеріалу нового штаму — 17 одно­часних мутацій! Це й пояснює, чому смертність від Covid-19, спричиненого новим варіантом вірусу, є на 30% вищою.

Попри заборони на відвідування Великої Британії, нова модифікація ко­ронавірусу швидко поширилася світом — її вже виявили у понад 70 країнах.

Крім британського, є й інші небезпечні штами — південноафриканський та бразилійський. Вчені побоюються, що ці штами можуть випадати з «поля зору» антитіл, які виробилися у відповідь на введення вакцини, знижуючи тим її ефективність. Однак заради справедливості слід сказати, що жо­ден із виробників не обіцяв, що його препарат на 100% захистить від ко­ронавірусу. А отже, перспектива створення колективного імунітету нара­зі виглядає примарною. Особливо з такими темпами вакцинації. Аналітики Bloomberg підрахували: якщо у світі вони збережуться такими, як є зараз, вакцинувати більшість населення планети вдасться років через п’ять як мі­німум!

Схожі новини