Передплата 2024 ВЗ

Експерт розповів, як мінімізувати ризики захворіти після занурення в ополонку

Лікарі попереджають, що для загартовування організму є певні правила, й охочим зануритися на Хрещення у холодну воду треба було готуватися заздалегідь

Про те, як саме варто готувати свій організм в ефірі Українського радіо розповів завідувач просвітницького відділу київського міського центру громадського здоров’я Отто Стойка.

За словами експерта, чим здоровіша людина, тим краще вона витримує загартування. Він зазначив, що купання в ополонці не лише найпотужніша форма загартування, але і великий стрес для організму, тому молодим людям це легше перенести.

«Треба, щоб людина вдома обливалася холодною водою, приймала контрастний душ. І бажано, щоб була поступовість в підготовці», — говорить Отто Стойка.

Він радить починати загартовування ще з літа та продовжувати це робити і восени, коли стане прохолодніше.

«Наприклад, привчати себе виходити на відкрите повітря та до відкритих водойм у будь-яку погоду. Восени це продовжувати. Щодо відкритих водойм, теж вважаю, що не треба робити так дуже часто, бо все ж таки це стрес для організму, а от кілька разів на місяць — можна. І отримуючи такий позитивний стрес, людина себе налаштовує, що йде оздоровлення організму», — зазначив медик.

Експерт пояснив, що загартування дає і фізіологічний, і психологічний вплив, та додав, що після цього люди можуть стверджувати, що вони перестали хворіти, бо вони налаштували себе і ведуть більш здоровий спосіб життя.

Якщо 19 січня людина вирішила прийти до ополонки, медик дає практичні поради, як мінімізувати ризики захворіти.

«Треба одягати простий, зручний, просторий, теплий одяг. Роздягнутись не складно, складно одягатись потім, коли змерзли руки. При собі необхідно мати килимок, щоб підстелити під ноги, або рушник і на сухому рушникові одягатись. Підходити треба там, де безпечне місце — неглибоко, безпечне дно. Треба бути з кимось у супроводі, щоб допомогли в разі потреби. І після купання зразу в тепло, тому що загартування має бути короткочасним», — зазначив експерт.

Загартовування може бути не лише купанням, ділиться Стойка власним досвідом.

«Можна пройтись трошки босоніж по снігу, вмитись чистим снігом чи джерельною водою. І цей привід я б рекомендував використати для того, щоб замислитись про наш контакт з природою, над природними факторами, які нас оточують. Повітря, воду, холод не треба боятись, треба розуміти, що вони теж дають нам бадьорість, заряд енергії, нові емоції», — наголосив Стойка.

Медик зазначив, що хоч загартовування і оздоровлює, не варто вважати його панацеєю від усіх хвороб.

«Я, наприклад, перехворів вже на коронавірус, і загартування — це не гарантія, що ти не будеш хворіти. І, якщо говорити про коронавірус, то він взагалі — підступний. Ми знаємо випадки, коли дуже фізично розвинені молоді люди дуже важко хворіють. Від коронавірусу імунітет — тільки вакцинація або перехворіти. Тому не треба якихось ілюзій з цього приводу розвивати й не забувати, що загартування — це один зі способів оздоровлення. І, якщо є якісь хронічні захворювання, треба обов’язково порадитись з лікарем і дізнатись, які ризики можуть бути від загартування», — підсумував він