Передплата 2024 ВЗ

Після свят – «зимові канікули заради безпеки»

Чимало цивілізованих країн уже виходять з повторного локдауну. А наша «зелена» влада ще тільки вирішила його запровадити...

Як повідомляли українські ЗМІ з посиланням на свої джерела у Кабміні, попередньо розглядався варіант замкнути українців у домівках з 1 по 14 січня. Мовляв, у період Новорічно-Різдвяних свят продуктивність праці і так низька, тож це дозволить «амортизувати» удар по вітчизняній економіці. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розповідав, що повний локдаун може бути введений з 2−10 січня і триватиме 15−21 день — стільки часу потрібно, щоб розірвати «ланцюжок» передачі вірусу. Але врешті-решт у середу, 9 грудня, Кабінет Міністрів вирішив запровадити локдаун із 8 по 24 січня. За словами Шмигаля, «посилені карантинні обмеження» можна буде назвати «зимовими канікулами заради безпеки».

Чому не запровадили локдаун у грудні? Шмигаль угледів пев­не зниження рівня захворюванос­ті — завдяки карантину вихідного дня й штрафам, які начебто дисциплінують українців носити маски… Отже, з нуля годин 8 січня по нуль годин 25 січня буде заборонено:

— відвідування навчальних закладів, крім дошкільної освіти та спеціальних закладів

— роботу кафе, барів і ресторанів (крім доставки й замовлень на виніс),

— роботу ТРЦ, розважальних закла­дів, салонів краси, фітнес-залів, басей­нів і кінотеатрів

— роботу непродовольчих ринків і святкових ярмарків.

Громадський транспорт під час лок­дауну продовжить працювати. Також працюватимуть продуктові магазини, аптеки, банки, поштові оператори, готе­лі тощо. За словами Шмигаля, держава залишає за собою право запроваджу­вати жорсткий карантин невідкладно — якщо епідемічна ситуація погіршиться. Напередодні міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявляв, що «локдаун повинен бути реальним, а не напівбута­форним». А січень як дату введення об­межень МОЗ розглядає, оскільки цього місяця традиційно зростає захворюва­ність на ГРВІ та грип.

Covid-19 не здає позицій у світі

У період з 22 по 29 листопада Пор­тугалія випередила Польщу і вийшла на перше місце в Європі серед країн з на­селенням понад 10 мільйонів з найбіль­шою поширеністю Covid-19. У Поль­щі кількість випадків, зафіксованих за добу, стабільно знижується, однак сис­тема тестування не справляється з контролем над поширенням захворю­вання. Також у цій країні й надалі спо­стерігається висока смертність унаслі­док Covid-19.

Країни Європи, де поширення SARS-CoV-2 стабілізувалося, починають по­ступово послаблювати локдаун. Зо­крема Чехія, яка разом із Бельгією залишається одним з лідерів за показ­ником смертності від Covid-19 у Європі, відновила роботу бізнесу. Там дозволи­ли працювати ресторанам, але всі сто­лики мають розташовуватися на без­печній відстані один від одного. Також у Чехії скасували комендантську годину.

Італія переходить на адаптивний ка­рантин. Послаблення діятимуть у п’яти регіонах, але комендантську годину, яку запровадили по всій території краї­ни (італійцям забороняється без поваж­ної причини виходити з дому з 22.00 до 05.00), тамтешній уряд скасовувати не поспішає.

Франція та Ірландія (з огляду на пози­тивну динаміку захворюваності) також оголосили про послаблення введених раніше обмежень. За повідомленням ВВС, Франція готується вийти з локда­уну наступного вівторка, 15 грудня, по­при те, що основної мети — зменшити кількість нових випадків захворювання на добу до 5 тисяч — досягнути не вда­лося (щодня у Франції виявляють по 10 тисяч нових хворих). Запрацюють кіно­театри, театри та музеї.

А от Німеччина послаблювати каран­тинні обмеження не поспішає. До 10 січ­ня у цій країні заборонено збиратися разом більш ніж п’ятьом особам (за ви­нятком членів однієї сім’ї), а на Різдвя­ні свята — більш ніж десятьом. Уряд за­кликає своїх громадян відмовитися від подорожей на свята. Міністр охорони здоров’я Німеччини Єнс Шпан попере­див: якщо до Різдва поширення корона­вірусної хвороби стримати не вдасться, країна мусить готуватися до нового лок­дауну — крамниці, де не продають това­рів першої необхідності, знову закриють. Спорожніють і офіси тих компаній, діяль­ність яких не є життєво необхідною.

Влада Данії знову вводить жорсткі обмежувальні заходи у найбільших міс­тах країни, у тому числі в Копенгагені. Від учора, 9 грудня, припинили роботу бари і ресторани. Більшість шкіл пере­водять на дистанційне навчання.

У США, які стали світовим лідером за кількістю хворих і померлих від Covid-19, головний епідеміолог цієї країни попе­редив своїх співгромадян: наступні кіль­ка місяців будуть дуже важкими. Місце­ві медики досі борються з наслідками Дня подяки, який цьогоріч американці відсвяткували у тісному родинному колі 26 листопада. А незабаром — Різдво… Губернатори двох густонаселених шта­тів — Каліфорнії та Нью-Йорка — очікують колапсу медичної системи. Публічно за­являють, що вже невдовзі у місцевих лі­карнях забракне не лише апаратів ШВЛ та ліжок, а й медперсоналу.

В Ізраїлі — країні, яка першою у сві­ті у вересні ввела повторний загально­національний локдаун і заборонила в’їзд особам, які не мають громадянства цієї країни, — від учора, 9 грудня, ще й за­провадили комендантську годину. Об­меження — більш строгі, ніж в Італії. Ізра­їльтянам забороняється перебувати на вулиці та у громадських місцях з 18.00 до 6.00. Це обмеження ізраїльська вла­да навмисно ввела на період відзначен­ня Хануки, що традиційно святкується упродовж восьми днів і передбачає пиш­ні застілля.

Замість повного — карантин вихідного дня. Чи допоміг він Україні?

Зі середини листопада в Україні дія­ла альтернативна модель локдауну — ка­рантин вихідного дня. Наскільки ефек­тивним він виявився? Схоже, навіть влада не може дати чіткої відповіді на це запитання.

23 листопада під час селекторної наради президент Володимир Зелен­ський поспішив повідомити, що «каран­тин вихідного дня та додаткові заходи безпеки дають свої результати» і «нара­зі статистика показує, що нам вдаєть­ся стримувати прогнозоване зростан­ня». Рівно через тиждень в ефірі одного з телеканалів міністр охорони здоров’я Максим Степанов зізнався, що владі не вдалося досягти того ефекту, на який вона розраховувала спочатку, — бо укра­їнці не дотримувалися введених обме­жень у повному обсязі. Степанов додав, що його відомство не буде пропонувати продовження карантину вихідного дня… Минає ще два дні, і 2 грудня на засіданні уряду прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що карантин вихідного дня… дав певний результат, але продовжува­ти його не будуть — і у вихідні, і у будні на території цілої країни діятимуть обме­ження помаранчевої зони.

За повідомленням експертів Київ­ської школи економіки, на кінець ми­нулого тижня добова кількість нових випадків Covid-19 в Україні досягла се­редньоєвропейського піку, який спосте­рігався у цих країнах на початку листопа­да. Україна й надалі залишається у топ-5 країн з населенням понад 10 мільйонів з найбільш критичною ситуацією щодо по­ширення Covid-19 у Європі. На думку фа­хівців, карантин вихідного дня, який діяв три тижні, значного впливу на пошире­ність захворюваності в Україні не мав.

«Унаслідок „карантину вихідного дня“ поширення коронавірусу в Україні відбу­валося за „жовтим“ сценарієм, що пе­редбачає до 20 тисяч нових випадків на добу вже у січні 2021-го. Це краще за „чорний“ сценарій, за якого запровадже­ні обмеження не вплинули б на поширен­ня Covid-19. Однак це один із найвищих в Європі показників динаміки захворюва­ності, що призведе до критичної нестачі лікарняних ліжок уже за місяць», — такий невтішний прогноз озвучив старший дослідник департаменту економі­ко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів Юрій Ганиченко.

Що Україну чекає далі — навіть експерти не беруться прогнозувати…

Як показує європейський досвід, си­туація із захворюваністю стабілізується лише на третій-четвертий тиждень лок­дауну — незалежно від того, наскільки жорстким він є. А стале зниження захво­рюваності відбувається лише на п’ятий-шостий.

«Якщо Україна не введе локдауну у грудні терміном на один місяць, на Но­ворічні свята з великою вірогідністю слід очікувати колапсу медичної системи, — таку думку висловив керівник Цен­тру економіки охорони здоров’я Ки­ївської школи економіки, заступник міністра охорони здоров’я України у 2016−2019 роках Павло Ковтонюк. — Лікарняних ліжок для важко хворих на Covid-19 критично не вистачатиме. Сьо­годні кількість ліжок постійно збільшу­ється, але це — ресурс, який швидко ви­черпується, тож настане момент, коли додавати буде нічого. Якщо уряд вирі­шить вводити карантин лише з Ново­го року, то вже у січні 2021-го кількість нових хворих може досягти 28 тисяч на добу».

Схожі новини