Передплата 2024 «Добра кухня»

Олександр Ганущин: “Депутатська душа тонка, з нею треба вміти працювати”

Чинний голова Львівської обласної ради відверто розповів про боротьбу за крісло №1 в “обласному парламенті” та нюанси формування майбутньої коаліції

Перша сесія новообраної Львівської обласної ради VIII скликання має відбутися 1 грудня. На цьому засіданні оберуть голову облради, заступників та сформують депутатську більшість. Нагадаємо, до облради пройшло дев’ять партій: «Європейська солідарність» (28 депутатів), «Слуга народу» (9 депутатів), «Самопоміч» (9), «Батьківщина» (7), «Голос» (7), «Свобода» (6), Народний рух України (6), Українська галицька партія (6), «За майбутнє» (6). Тож тепер найбільша інтрига в тому, хто очолить «обласний парламент»? Про нюанси обрання майбутнього голови обласної ради говоримо з чинним її головою Олександром Ганущиним.

— Пане Олександре, очевидно, розраховуєте і далі лишатися на цій посаді?

— Це не секрет для всіх, хто відстежує мою біографію. Якби хотів чогось інакшого, то у 2019-му за значно сприятливіших обставин міг би опинитися у Верховній Раді України. Тобто план такий є і будемо пробувати його реалізовувати.

— Чим вас так приваблює ця посада?

— Я дуже добре знаю свою роботу. Минула каденція у мене була найгірша за всю історію Львівської облради. Хоча наступна буде ще гірша. Чому та була найгірша? Бо облрада сформована з дев'яти політичних фракцій, відтак дуже складна. І попри все, ситуація втримана, рада бюджет затверджувала, впоралась з обласною адміністрацією і з бунтами всередині теж дала раду собі. Нова обласна рада буде на порядок складніша.

— Поясніть.

— Імперативний мандат заганяє депутатів у партійні рамки, які часом суперечитимуть здоровому глузду. При цьому треба шукати компроміси між різними фракціями. У минулий раді фракція БПП «Солідарність» (теперішня «ЄС») мала 20, зараз 28 депутатів. Це не набагато більше…

— За якими критеріями визначатимуть потенційного голову облради у вашій політичній силі?

-Має відбутися кастинг всередині фракції: обмін візіями, як рада має працювати всі п'ять років, а не до обрання голови обласної ради.

— Наскільки нам відомо, зараз є три потенційні претенденти на голову від «ЄС» — ви, Ірина Гримак та Володимир Квурт…

— Це мусить бути той, хто розуміє, що таке рада. У лавах «ЄС» досвід в управлінні радою має тільки Квурт і Ганущин, а бажання стати головою має ще Ірина Гримак.

— Саме її кандидатуру підтримує голова обласної партійної організації Олег Синютка.

— Це його право. Я хочу задекларувати свою концепцію. Насамперед не може бути ніяких домовленостей з тими, з ким не по дорозі. Тобто при формуванні більшості виключено співпрацю зі «слугами». Теза, що Львівщина в опозиції до Зеленського, має працювати і далі. Вона, до речі, на цих виборах втілена у життя: жоден голова громади не став від «Зе!» на Львівщині. Навіть найменшої сільської ради. А другий результат «слуг» на виборах до обласної ради — це, радше, недопрацювання інших політсил, які недостатньо тягнулися до цього результату.

— І плюс адмінресурс…

— Невеличкий, у дозованій формі і, швидше, навіть гроші…

— Що ви маєте на увазі?

— У гірській частині істотно завищені показники «Слуги народу».

Зараз ключове питання — які політичні сили увійдуть до більшості. У жодному разі вона не може складатися з тих, хто є ідеологічними антагоністами. Обрання керівних органів — не самоціль, мета — щоб це запрацювало. Не бачу і більшості із «За майбутнє», не зважаючи на добрі стосунки з обраними від цієї сили депутатами. Враховуючи специфіку роботи попередньої облради, критично ставлюся до більшості у складі з ВО «Свобода», з якою ми постійно «обмінювалися люб'язностями». А також із партією міського голови Львова Андрія Садового — «Самопоміччю».

— Отже, більшість має складатися з…

-«ЄС», «Батьківщина», «Голос», Рух і Українська галицька партія. Сумарно понад 50 людей.

— Але спочатку вам треба виграти «праймеріз» у своїй партії.

— Власне, концепції більшості у нас з іншими претендентами будуть відрізнятися. Саме тому вважаю, що маю шанс.

— А кого ваші конкуренти по партії бачать у більшості?

— З Володимиром Квуртом я не мав розмови в цьому контексті, бо не відчуваю у нього бажання бігти вперед. Він не ставив мені запитань на кшталт: «Олександре, чи ти готовий мене підтримати на голову облради?». Хоча він має шанс, має відповідний досвід… У раді прийнято говорити: ти — першокласник, ти -другокласник. Я у четвертий клас пішов. Є люди, які в шостий клас пішли. Тобто мають досвід декількох скликань за плечима, і знають що значить бути депутатом. Що депутат — це не чийсь підлеглий, як це є у виконавчій вертикалі.

— А ви ставили Квурту запитання, чи готовий він вас підтримати?

-Ставив. Відповіді ще немає. Вона буде найближчим часом. Ми швидко маємо визначитися.

— Який аргумент ви сказали Квурту, чому він має підтримати вас, а не, наприклад, Гримак?

— Володимир знає, як я працював у раді. Гримак ніколи не працювала у раді. Депутатська душа тонка, з нею треба вміти працювати. Тим паче, коли рада складається з 9 партій.

— Яку концепцію більшості бачать ваші опоненти?

— Я про це дізнаюся найближчим часом, коли буде засідання фракції. Але вона різниться з моєю як мінімум на пункти, які пов'язані зі «Свободою» і «Голосом». «Свобода», яка попередні п'ять років кричала нам у залі про «свинарчуків і шоколадних бариг», на цих виборах отримала своє по заслугах, опустившись із 12% до 6%. Зверніть увагу, який цікавий і строкатий склад «Свободи» зараз обраний. Шість депутатів: троє з рідної мені Бродівщини, двоє з Київщини…

— Якщо говорити про співпрацю зі «Свободою», не треба забувати, що у міській раді, я так розумію, є попередня угода, що депутат від «Свободи» стане секретарем?

— Мене обрали депутатом обласної ради і мені залежить, щоб ця обласна рада працювала. Як буде працювати Львівська міська рада, нехай дбають депутати цієї ради. «Варти» немає в обласній раді. Тому я на це роблю поправку. Але щодо секретаря міської ради зі «Свободи»… Це завеликий жест. Як мінімум вдвічі більше, ніж вони отримали голосів. Але якщо міські депутати від «ЄС» таке рішення прийняли, нехай реалізовують. Подивіться, що відбулося у Франківську в обласній раді? Недотримання політичних домовленостей. Тобто голову обрали зі «Свободи», заступника з «Батьківщини», а другого заступника замість «ЄС» — від «За майбутнє». У Тернополі — франківський варіант. На Волині — те саме, там по- інакшому не може скластися. Там «За майбутнє» — перший номер, «Свобода» другий, а «Батьківщина» третій.

— Скільки ви взяли голосів на окрузі?

— У відсотковому відношенні — поділити кількість голосів за мене на кількість тих, які складали частку тих, що прийшли на вибори, то найвище в «ЄС» — понад 10 тисяч.

— Здається, таку саму кількість має Олег Дуда?

— І Квурт має високу кількість. Але у них округи по 300 тисяч, а у мене нещасний сільський округ на 124 тисячі. Не рівняйте популярність «ЄС» у сільському районі (Бродівський, Буський, Золочівський) з популярністю «ЄС» у Львові. Це якраз була особиста популярність Ганущина.

— Якщо брати кількість людей у фракції — 28 — то попередньо з кількома вже особисто переговорили?

— Не з усіма.

— З більшістю точно. Які відчуваєте настрої? Скільки людей готові вас підтримати?

— Усе визначить боротьба за ту концепцію, про яку ми з вами говорили. Ви це все відчуєте. З дев'яти фракцій я своїх партнерів задекларував. Якщо взяти інтерв'ю Ірини Гримак вашій газеті чотиритижневої давності, побачите істотні відмінності у баченні майбутньої більшості. Ключовими є питання, з ким іти далі. А дискусії на рівні фракції довго не відбувалося, хоча для цього було достатньо часу… Всі чекали підсумків виборів міського голови Львова.

— Чи не здається вам, що ця внутрішня боротьба може негативно вплинути на саму політичну силу «Європейська Солідарність»? Чи не краще було все-таки спочатку домовитися всередині, і виходити в медіа зі спільним рішенням?

— Не здається, оскільки перше інтерв'ю (Ірини Гримак — Авт.) вже вийшло, і у ньому, як мінімум, був один серйозний огріх, пов'язаний з «Голосом». Не готовий аналізувати всю міську компанію, але підтримка «Голосу» на виборах міського голови була б не зайвою. А це була помилка якраз у перший тиждень після виборів. Кілька таких помилок у раді, де є дев'ять фракцій, і рада буде блокована на дуже тривалий час.

— Олег Синютка, лідер «ЄС» на Львівщині, все-таки підтримує Ірину Гримак, а не вас. Чому?

— Тому, що йому Ірина Ярославівна ближча в адміністративному відношенні. Дуже легко звикнути до заступника. Дуже важко зрозуміти, що рада — це інша історія, ніж заступник…

— Тобто ви будете менш зручним?

— Так. Для нього, думаю, менш зручним, для «ЄС» — більш успішним.

— На партійній конференції «ЄС», коли визначився список, ви опинились за № 10. І тоді ви вийшли до трибуни і заявили, що хочете віддати свій 10-й номер пану Дзюдзю, який опинився значно далі у списку (Михайло Дзюдзь — колишній начальник Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань, депутат Львівської облради. 11 березня був затриманий на хабарі 1000 доларів. — Авт.). Чим він заслужив на такий жест вашої доброї волі?

— Мене наздогнав ковід, саме тоді, коли формувався список. 10-те місце для діючого голови обласної ради не зовсім відповідало табелю про ранги. Був би не при ковіді — поборовся би за перше місце. Сказав, раз так, я все одно буду балотуватися на виборчому окрузі в Бродах, Золочеві і Буську, то давайте дамо десяте місце людині, яка може програти вибори в зв'язку з тим, що ви її ставите третьою в окрузі, де за моїми підрахунками (і я не помилився) пройшло двоє від «ЄС». Я заопікувався людиною, яка була головою комісії в обласній раді тривалий час. Ми третє скликання разом. І запропонував пересунути мене на 21-ше місце. Мені у цьому відмовили. Як наслідок, Михайло Дзюдзь переміг кандидата, який був першим у списку, і отримав мандат. По тому округу пройшло двоє кандидатів. У Турківському районі Дзюдзь — беззаперечний авторитет. Це і довели ці вибори. У маленькому Турківському районі у нього відсоток навіть вище мого.

— Але пана Дзюдзя затримали на хабарі…

— Це провадження проти нього розвалюється на очах. Обоє представники «ЄС», я і нардеп Андрій Лопушанський, були в Печерському суді, щоб взяти його на поруки. З цієї справи нічого не буде.

— Як вважаєте, чому вас поставили на 10-те місце? Хай не першим, але чому не другим, не третім..

— Відчуваю, за мій десятий номер керівництво партії просило дуже багато людей з поза меж партії. Прийде час, ми на цю тему обов'язково поспілкуємося. Наразі не маю простого пояснення, чому це було зроблено саме так.

— Які у вас особисті стосунки із паном Козловським, який тепер перекочував із міської ради в обласну? (Григорій Козловський — відомий львівський бізнесмен, директор ТзОВ «Львівська тютюнова фабрика», найбагатший депутат під час минулої каденції Львівської міськради, обраний до Львівської облради від «ЄС». — Авт.)

— «Добрий день, друже Григорію! — Добрий день, Олександре!».

— Ви розумієте, наскільки він впливовий? Як усередині політичної сили, так і згрубша в цілому в регіоні?

— Я мав досвід роботи з такими людьми — нічого особливого. Думаю, йому буде некомфортно в обласній раді. Він почувався, як риба у воді, в протистоянні з Садовим. В обласній раді він — такий самий депутат, як решта 27 з «ЄС.

— Якщо партія висуне не вас на голову, як діятимете?

— Постоїмо в сторонці, подивимося чим це закінчиться. Думаю, ще не дійшли до того етапу, щоб я давав конкретну відповідь на це питання.

А тим часом…

Ірина Гримак, новообрана депутатка Львівської обласної ради від «ЄС», керівник виборчого штабу партії, кандидат на посаду голови Львівської облради, у четвер, 26 листопада, на брифінгу закликала представників усіх проєвропейських партій у Львівській облраді до об’єднання. Лідерка «ЄС» окреслила бачення нової коаліції, яка має складатися з семи політичних партій: «ЄС», «Самопоміч», «Свобода», «Голос», «Батьківщина», Народний Рух України", Українська Галицька Партія.

Схожі новини