Передплата 2024 ВЗ

Без Криму Путін справді "обнулений"...

Чому  Кремль боїться «Кримської платформи»

Володимир Путін може сказати, що він у цьому світі вже нічого не боїться, але то буде бравада і брехня. Путін, як кожен самозакоханий монарх, боїться, що у нього віднімуть улюблену іграшку. Такою для нього в останні роки став Крим. Причиною горезвісного «обнулєнія» став не стільки страх, що за всі злочини він буде покараний. Цього можна було б досягти законом про гарантію недоторканності. Він боїться довірити жодному з ймовірних наступників долю Криму. Путін боїться, що всі політики Росії сьогодні вважають спецоперацію «Крим» трагічною помилкою. Що рано чи пізно доведеться вивести свої війська, а тоді мова буде йти і про виведення Чорноморського флоту та повернення півостріва Україні. У такому разі це справді «обнулить» Путіна, бо сьогодні анексія Криму — це єдине, чим Путін може вихвалятися перед співвітчизниками, єдине, чого «досягнув» за багато років влади. Сьогодні в Росії точно за Маяковським: говорять «Путін», а розуміють «Крим». Не буде в Росії Криму — для чого тоді Путін займав крісло кілька десятків років? Жодного сліду не залишиться в історії, крім сором’язливого «Крим був трагічною помилкою Путіна».

Володимир Путін з ядерною бомбою проти України — це «молодець проти овець, але проти молодця — і сам вівця». Він міг би розмовляти і домовлятися, лякати чи підкуповувати багатьох у світі, але він боїться, що проти нього постане хоч би половина активної міжнародної спільноти.

Тому Кремль намагається активно дискредитувати успішні намагання України згрупувати міжнародну спільноту на свій захист. Як відомо, на 75-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у вересні 2020 року президент України Володимир Зеленський закликав країни-учасниці приєднатися до створення такої платформи. Раніше про такі плани заявляли у Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій і Міністерстві закордонних справ України. Перша заступник глави МЗС України Еміне Джеппар повідомила, що Росію запросять брати участь в міжнародній платформі з деокупації Криму, але надій на те, що вона погодиться, небагато. До цього глава МЗС України Дмитро Кулеба говорив, що не бачить Росію в роботі цього майданчика. У жовтні 2020 року про зацікавленість у роботі в рамках міжнародної платформі з деокупації Криму заявила Польща. Володимир Зеленський отримав запевнення лідерів Європейського союзу в тому, що ЄС готовий приєднатися до платформи з деокупації Криму. Очікується приєднання до платформи Туреччини, Малайзії, Словаччини, Великобританії та інших країн. Отже, скільки б Кремль не заявляв, що «питання Криму закрите і Росія не має наміру включати його в міжнародні переговори», світ вважає інакше — питання не буде закрите до часу повернення його Україні.

Одним з найбільш чутливих аспектів Кримської платформи є процес зближення України з Туреччиною. Росія вже перестала називати цю країну стратегічним партнером, і «понизила її статус» до співробітництва. Під час візиту президента Володимира Зеленського до Туреччини обговорювались питання військово-технічного співробітництва, тема анексованого Росією Криму, наближення до режиму вільної торгівлі. Стратегія національної безпеки України визначає Туреччину однією з країн, з якою Україна буде розвивати стратегічне партнерство для захисту своїх інтересів і зміцнення регіональної безпеки. Турецька газета «Дейлі Сабах» пише: «Співробітництво у сфері оборони між двома країнами швидко розвивається, військово-технічне співробітництво між Україною та оборонною промисловістю Туреччини приносить взаємні вигоди. На початку липня 2020 року міністр оборони України Андрій Таран на зустрічі зі своїм турецьким колегою Хулуси Акар в Києві виявив інтерес до безпілотників турецького виробництва. Україна придбала безпілотні літальні апарати (БПЛА) Bayraktar Tactical Block 2 (TB2) в Туреччині в 2019 році, і має намір закупити до півсотні БПЛА. Поряд з БПЛА Туреччина надала три системи наземних станцій управління і різне обладнання». Йдеться також про можливості виробництва безпілотників Bаyraktar в Україні за ліцензією".

Як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, згідно зі спільною заявою президентів Зеленського і Ердогана, оприлюдненою 16 жовтня, Туреччина активно підтримує кримських татар і заявляє, що ніколи не визнає Крим російським.

З іншого боку, скільки б Володимир Путін не називав президента США Дональда Трампа своїм другом, позиція США стосовно Криму залишається незмінною. На днях в США зробили нову гучну заяву: закликають Росію повернути анексовані нею Крим під контроль України, а також негайно припинити мілітаризацію півострова і заклик кримчан в російську армію. Про це йдеться у повідомленні прес-секретаря Державного департаменту США Морган Ортагус. «Окупація Росією і мілітаризація українського півострова Крим загрожує нашій спільній безпеці. Крим — це Україна. Ми закликаємо Росію негайно припинити кампанію за призовом і повернути повний контроль над півостровом Україні», — написала Ортагус в Twitter. Перед цим посольство США в Україні назвало призов кримчан в російську армію «грубим порушенням міжнародного гуманітарного права».

Лякає Кремль і пов’язане з Кримською платформою зближення України з НАТО. У зв'язку з анексією Росією Криму, а також через зростання тероризму та кіберзлочинності в світі, НАТО необхідно оновити свою стратегічну концепцію — заявив на прес-конференції 21 жовтня генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг.

«За останні 10 років бачимо фундаментальні зміни в області безпеки. І прийшов час модернізувати, адаптувати, переглянути стратегічну концепцію НАТО, тому що спостерігаємо більш напористу Росію, ситуація навколо якої у корені змінилася після 2014 року і після Криму», — каже Столтенберг.

Крім того, постпред США при НАТО Кей Бейлі Хатчінсон стверджує, що мілітаризація анексованого Росією Криму змушує НАТО тримати посилену військову присутність альянсу на сході Європи. «Незаконна спроба захопити Крим змусила нас до підвищеної присутності на рівні ротації сил, щоб стримувати будь-яку подальшу діяльність Росії, і на майбутнє — щоб Крим повернувся в Україну», — підкреслила Хатчінсон. Також, у відповідь на питання про те, чи планується розміщення на сході Європи американських військ на довгостроковій основі, посол повідомила, що сили США в країнах Балтії, Польщі, Румунії та Болгарії знаходяться «на ротаційній основі в рамках розширеної присутності».

«Росія здійснює мілітаризацію Криму, і ми повинні подбати, щоб усі наші союзники у Чорному морі і в інших регіонах були захищені», — підкреслила Хатчінсон і додала, що російська мілітаризація Криму відбувається у безпосередній близькості від багатьох країн НАТО.

«Створення такої міжнародної платформи по Криму — здорова ідея. Її потрібно було створювати ще на самому початку окупації, — заявив в коментарі „Флоту- 2017“ керівник Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала. Основне питання в тому, які існують мотиви і аргументи для держав, потенційно готових брати участь в проекті. Наприклад, для Туреччини і США питання півострова є принциповим. Якщо такий майданчик вдасться зібрати, можна буде виступати з міжнародними ініціативами з деокупації Криму».

Сьогодні кримська платформа вже набула зримих рис. Будучи у повній готовності продовжити агресію в Україні після навчань «Кавказ-2020», Росія відмовилась від цього плану і відступила. Це спільна перемога міжнародного співтовариства. Володимир Путін на цьому прикладі побачив, що стоїть один проти всього світу. Що кораблі НАТО в Чорному морі, заяви і попередження США, рішучість Туреччини і гуртування країн Європейського Союзу на захист України і для попередження інших його агресій — це не жарти. Гру пора закінчувати. І незалежно від того закінчить цю гру з країнами світу Кремль зараз чи трохи згодом — Росія вже програла, прийде час і Крим буде повернуто Україні. І це викреслить Володимира Путіна, як політика, з підручників історії, і залишить для нього тільки криваву сторінку з переліком злочинів проти людяності і міжнародного права.

Схожі новини