Передплата 2024 ВЗ

Закарпаттям керуватиме… соратник агента ФСБ

Олексій Петров працював заступником генерала Валентина Шайтанова, якого недавно «взяла» СБУ

23 квітня прем’єр Денис Шмигаль прилетів на Закарпаття, аби представити нового голову ОДА, генерала СБУ Олексія Петрова. Його в області призначили з другої спроби. Перша провалилася минулого тижня під час візиту в Ужгород президента. Чи то пак відклалася. Чому так сталося і чому в Закарпаття після чотирьох місяців без голови ОДА відрядили силовика з сумнівною біографією, з’ясовував «ВЗ».

Про Петрова як кандида­та на голову Закарпатської ОДА заговорили ще тижні зо два тому. Потім зависла пауза. Як з’ясувалося, через гучне затри­мання 14 квітня 2020 року його со­ратника — генерал-майора СБУ Ва­лентина Шайтанова. Виявилося, що цей агент ФСБ Росії у 2016 році був керівником Олексія Петрова. А нинішній закарпатський губерна­тор працював у нього заступником у 6-му управлінні Центру спеціаль­них операцій СБУ «Альфа».

Очевидно, що одразу після скандалу Офіс президента не на­важився на такий крок, хоча по­дання на Петрова від уряду вже давно лежало на столі у Зелен­ського. 19 квітня його офіційно звільнили з посади керівника СБУ у Кіровоградській області. Як ба­чимо, не для перевірки його відно­син з агентом Кремля, а для підви­щення.

Чим же відзначився генерал Петров у органах СБУ? З резо­нансного варто згадати справу «Савченко-Рубана», згідно з фан­тастичною фабулою якої народна депутатка Надія Савченко мала з гранатомета розстріляти Верхо­вну Раду. А ще Петров розкрив за­мах на вбивство російського жур­наліста Аркадія Бабченка.

Засвітився Петров і у справі бізнесменів Лабутіна та Заярню­ка. Вони нібито готували держав­ний заколот і збройне повалення в Україні конституційного ладу. У результаті «рішучих дій» Департа­менту контррозвідки СБУ колиш­ній керівник «Укрспирту» Михайло Лабутін отримав політичний при­тулок у Румунії. Щоправда, зі слів самого Лабутіна, якого цитує сайт Бастіон, контролювати спирто­ві потоки став… Олексій Петров. У цьому ж виданні Петрову припи­сують і контроль за контрабандою цигарок із донецької фірми «Ха­мадей» у Європу через територію України…

У політичних колах Закарпат­тя стверджують, що кандидатуру Петрова в Офісі президента про­штовхували Віктор Медведчук та Юрій Бойко…

Під час представлення Олексія Петрова головою Закарпатської ОДА кореспондент «ВЗ» намагав­ся з’ясувати, чи врахували при призначенні одіозність фігури Пе­трова. Прес-конференція, однак, відбувалася онлайн, і з нашого за­питання завбачливо підчистили ін­формацію про стосунки Петрова та затриманого Шайтанова.

Відтак перший заступник го­лови Офісу президента Сер­гій Трофімов, відповідаючи «Ви­сокому Замку», лише назвав генерала Петрова дуже надійним і перевіреним, компетентним. В ОПУ, мовляв, упевнені в своєму виборі…

Коментарі для «ВЗ»
Сергій Федака, політолог, історик, професор Ужгородського національного університету

Нинішній губернатор має дещо більший досвід за звіль­неного чотири місяці тому кондитера Ігоря Бондаренка, але не такий, щоб повноцінно керувати областю. Тривале жит­тя Закарпаття без губернатора пояснюється відсутністю зді­бних кадрів у команді президента. На Закарпаття прислали силовика, аби контролювати ситуацію на кордонах.

Андрій Шекета, експерт «Інституту політичної освіти»

Те, що Закарпаття майже чотири місяці було без повноцін­ного голови ОДА, не є наслідком якоїсь однієї причини. Попе­реднього голову ОДА Ігоря Бондаренка зняли напередодні Но­вого року, тому у свята, зрозуміло, ніхто б не став приймати такі важливі кадрові рішення, та й кандидатуру не змогли підшука­ти. У цей період, щоправда, була спроба місцевих політичних груп проштовхнути свої кандидатури. Однак, після зміни керів­ництва Офісу президента, цей процес знову обірвався. Тому сам факт призначення повноцінного голови Закарпатської ОДА є позитивним. Однак, що стосується кандидатури, то тут є стримано обережне ставлення.

Чому саме його призначили? На мою думку, через неправ­дивий ярлик Закарпаття як кримінально-кланового регіону. Це єдине логічне пояснення природи призначення працівника СБУ на цю посаду. Зрозуміло, що якби на його місці був місце­вий керівник, він би швидше і легше увійшов у роботу. З іншо­го боку, на Петрова тут не тиснутимуть якісь родинні чи дружні зв’язки. Проте, знаючи поверхнево біографію генерала Петро­ва, я особисто не очікую від його призначення чогось позитив­ного, але дай Боже, щоб я помилився…

м. Ужгород

Схожі новини