Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як оминути штраф: юрист пояснює, що слід вважати "громадським місцем"

В українських законах чітко не прописано, що таке "громадське місце". Тому після введення карантинних заходів 6 квітня варто зайвий раз уникати тих місць, де заборонено куріння

Про це розповів юрист Олександр Марусяк, інформує OBOZREVATEL. Він уточнив, що термін є лише в законі України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів та їх шкідливого впливу на здоров'я населення».

«Там сказано, що „громадським місцем є частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під'їзди, а також підземні переходи, стадіони“. Досить складне формулювання й то, вона відноситься тільки до цього закону і малопридатна до нинішніх умов пандемії. Водночас більше в законах я не зустрічав цього терміна», — підкреслив юрист.

Марусяк просить українців звертати увагу на статтю 13 цього закону. Там є перелік громадських місць, які гіпотетично можуть потрапити під опис. Правда, юрист зазначає, що визначити точно, порушила людина чи ні — складно.

Читайте також: «Карантин після 24 квітня доведеться продовжувати», — Ірина Колеснікова

У перелік громадських місць входять: ліфти, таксофони, територія лікарень, дитячі та спортивні майданчики, підземні переходи, під'їзди, транспорт, вокзали, аеропорти, гуртожитки, готелі, зупинки громадського транспорту.

Зазначимо, 3 квітня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль екстрено звернувся до українців і оголосив про посилення карантинних заходів через коронавірус.

Серед іншого, забороняється з 6 квітня перебування в громадських місцях без маски, респіратора; переміщення групою осіб більш ніж по двоє людей (крім випадків службової необхідності і супроводу дітей); перебування в громадських місцях осіб, які не досягли 14 років, без супроводу батьків і т.д.

Схожі новини