Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Допоміг би, та з грошима скрутно. Коломойський відповів на заклик Зеленського посприяти боротьбі з епідемією — ЗМІ

Коломойський нагадав Зеленському, що його активи заарештовані Високим судом Лондона через позов ПриватБанку до колишніх власників

Олігарх Ігор Коломойський під час зустрічі великого бізнесу із президентом Володимиром Зеленським, присвяченій боротьбі з коронавірусом, поскаржився на відсутність коштів через заблоковані рахунки. Про це пише Українська правда.

Так, у відповідь на заклик Зеленського сформувати окремий фонд для закупівлі ліків та лікарських засобів розміром у 12−13 млрд грн, Коломойський заявив, «що з радістю допоміг би, але у нього заблоковані рахунки», — пише видання із посиланням на одного із учасників зустрічі.

«Президент просив допомагати не тільки грошима, але й людьми. Каже, що «у вас в кожній області є великі підприємства, там професійні менеджери, нехай вони на місцях допомагають місцевій владі», — додав інший учасник зустрічі.

Також повідомлялося, що Зеленський домовився, що олігархи поділять відповідальність за окремі області України. Зокрема, Коломойський буде куратором Запорізької та, на двох із Ігорем Палицею, — Волинської.

Раніше Коломойський вже відповідав схожим чином на заклик Зеленського взяти участь у відновленні Донбасу. Тоді олігарх заявив, що може хіба що пофарбувати кіоск.

Нагадаємо, що ПриватБанк в грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти своїх колишніх акціонерів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова. Мета позову — повернути у державний банк виведені гроші.

20 грудня 2017 року суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів («worldwide freezing order» — WFO) екс-власників банку Коломойського і Боголюбова і пов’язаних із ними шести компаній на суму $ 2,6 млрд. На суму нараховуються відсотки.

Суд зобов’язав Коломойського і Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь у розгляді справи, тобто юристам. Також суд зобов’язав фігурантів цієї справи витрачати не більше 20 тис. фунтів на тиждень.

Наказ про всесвітній арешт активів має одне спільне для всіх обмеження — неможливість продавати або купувати активи без згоди того, за чиїм позовом було застосовано WFO.

На практиці це означає, протягом всього періоду поки діє WFO, Коломойському і Боголюбову, а також юрособам згаданим у позові ПриватБанку, щоб здійснити операцію з купівлі або продажу будь-яких активів необхідно спочатку отримати схвалення у юристів банку, що раніше їм належав, у яких є інформація про їхні активи.

У разі, якщо колишні власники ПриватБанку без його відома проведуть операції, то такі угоди відразу ж будуть заморожені й анульовані.

Крім того, якщо з’ясується, що Коломойський і Боголюбов приховали інформацію про свої активи, то цей цивільний процес може додатково трансформувати у кримінальний, аж до прийняття рішення про арешт фігурантів справи.

Схожі новини