Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Це так страшно... Президент терміново повертається до Києва»

Майже добу українці губилися у здогадках, де «загубився» глава держави

Третій день Різдвяних свят виявився для українців сумним. Президент Зеленський оголосив 9 січня днем жалоби за загиблими в авіакатастрофі, що сталася напередодні з українським літаком у столиці Ірану.

Але спершу про останні новини до­вкола тегеранської авіакатастрофи. В Україні розглядають чотири (за ін­шими даними — сім) версії цієї біди. Серед них — ураження повітряного судна зенітною ракетою (на місці начебто знайшли уламки боєприпасів від російського ЗРК «Тор»); теракт на борту літака; несправність двигунів; зіткнення з безпілотником або іншим літаль­ним об’єктом; помилки пілотів. Українські фахівці прибули у Тегеран, щоб з представ­никами інших країн, чиї громадяни загинули під час фатального рейсу, і місцевою владою розслідувати цю «НП». Водночас у Тегерані заявили, що деяку інформацію на знайдених «чорних скриньках» пошкоджено — отже, всю правду про те, що сталося у небі над Тегера­ном, навряд чи дізнаємося.

Невдовзі після того, як стало відомо про цю трагедію, на сторінці Зеленського у соцмережах розміщено відповідний пост. Зро­блено це було вкрай неоковирно: на фоні свічки пам’яті та тексту співчуття поміщено фото… усміхненого Володимира Зеленсько­го. Це викликало обурення багатьох україн­ців. Як і, м’яко кажучи, дивне повідомлення прес-секретарки глави держави у Facebook: «Це так страшно… Президент терміново по­вертається до Києва».

Клерки з Банкової зробили ще один ляп, коли готували текст для сайту пре­зидента. Із нього випливало, що Зе­ленський дав доручення генпрокуро­ру відкрити кримінальне провадження за фактом катастрофи «Боїнга», а також наказав створити слідчу комісію із пред­ставників силових і профільних відомств. Фахівці, пов’язані з правом, кажуть, що президент не може давати жодних дору­чень генпрокурору, бо той, згідно із Кон­ституцією, не підпорядкований йому, глава держави та інші органи держав­ної влади не можуть «озадачувати» очіль­ника ГПУ (віднедавна цей орган назива­ється Офісом генпрокурора). А вивчати причини авіакатастроф уповноважений у нас винятково один орган — Національ­не бюро з розслідування авіаційних по­дій та інцидентів з цивільними повітряни­ми суднами. Тож доручення президента іншим інстанціям є грубим порушенням «Повітряного кодексу»…

Але не саме ці проколи найбільше привернули увагу людей, які аналізува­ли дії президентської команди у «час Х». Для мільйонів українців залишається за­гадкою, чому глава держави так довго, аж 18 годин, «терміново» повертався із Оману, де відпочивав, до Києва. Речниця президента Юлія Мендель зранку 8 січ­ня, о 8.32 за київським часом, повідоми­ла, що її шеф терміново вилітає на бать­ківщину. Зеленський прибув у столицю України лише о 2.37 ночі 9 січня. Де стіль­ки часу пропадав Верховний головноко­мандувач країни, коли через конфлікт Ірану і США світ перебував на межі Тре­тьої світової війни? Ніхто досі не дав на це відповіді. Хоча у журналістів є здогад­ки та підозри.

7 січня, о 17.21 в оманську столицю Маскат, де відпочивав Володимир Зе­ленський, із Києва прилетів чартерний літак з бортовим номером T7-GEM, яким користується кум Путіна Віктор Медвед­чук. Через кілька годин, о 00.16, у тому ж Маскаті приземляється чартерний рейс літака Bombardier (9H-VJN) із Москви. Саме цим літаком згодом повернувся в Україну її президент Володимир Зелен­ський. Експерти кажуть, що година орен­ди цього комфортабельного борту ко­штує 8,5−10 тисяч доларів. Відтак політ тривалістю 7,5 год. із Маскати до Киє­ва міг обійтися Зеленському від 63 до 75 тис. доларів (!).

Але найбільша інтрига не у великих грошових сумах і у тому, хто їх платив. Журналісти припускають, що на чартері з Москви в Оман могла прибути кремлів­ська делегація для якихось таємних пе­реговорів із президентом України. Після завершення цих перемовин членів ро­сійської делегації 8 січня, об 11.53, міг повезти додому літак Медведчука під номером T7-GEM. А Володимир Зелен­ський цього ж дня, о 23.07, полетів до Ки­єва на борту Bombardier (9H-VJN), який перед тим доставляв згадану делегацію із Москви. Таку версію подій подає сайт texty.org.ua із посиланням на програму «Схеми: корупція у деталях». Тобто вини­кає підозра, що у той час, коли шокована трагедією Україна «шукала» Зеленсько­го, він міг вести багатогодинні перего­вори з представниками Росії в Омані… Через інформаційну закритість Офісу президента справжньої картини того дня українці не знають.

Зате знають, що на терміновій нічній нараді у кабінеті президента, яка відбу­лася через 15 хвилин після його прильо­ту з Оману, не було багатьох важливих людей, присутність яких під час «НП» на­ціонального масштабу є обов’язковою. Не було голови СБУ Івана Баканова, який, судячи із фото у соцмережах, на Різдво відпочивав у французькому Кур­шавелі. Не побачили на екстреній нараді у глави держави і його «праву руку» — ке­рівника Офісу президента Андрія Богда­на. Хоча той за посадовими обов’язками є ще й головою комітету із розвідки при президентові і повинен координувати дії силових, розвідувальних і правоохорон­них органів.

Схожі новини