Передплата 2024 «Добрий господар»

Плюс Сех, мінус Парасюк й «овечий» фермер...

Хто балотується в округах на Львівщині?

«Високий Замок» продовжує серію публікацій про кандидатів-мажоритарників, які балотуються у Львові і на Львівщині. У черговій подачі — про те, хто облюбував «свободівську парафію»; чи знайшлися серйозні конкуренти для Дубневича-молодшого; який округ залишився безГОЛОСим. А також про вотчину Парасюка без Парасюка.

Округ № 119 (Бродівський, Буський, Радехівський р-ни, частина Кам’янка-Бузького р-ну)

Після того, як тричі мажоритарні ви­бори у цьому окрузі вигравали канди­дати націоналістичного керунку (двічі — Олег Тягнибок, а потім Ірина Сех), за ним закріпилася лейба «націоналістич­ного».

Для колишньої очільниці Львівської облдержадміністрації Ірини Сех це вже третій похід на парламентські вибори у цьому окрузі. Після тріумфу 2012 року на позачергових перегонах-2014 вона фіні­шувала лише четвертою.

«УДАР» Кличка на Львівщині вирі­шив не світити свою партвивіску у бю­летенях. Тож голова Радехівської рай­держадміністрації Сергій Івах, як й інші представники цієї політсили, балотуєть­ся самовисуванцем.

У такому ж статусі вирішив випробу­вати кандидатське щастя військовий ко­місар Львівського обласного військко­мату Олександр Тіщенко (уродженець Буського району).

«Батьківщина» виставила на окру­зі мера Буська Ростислава Сліпця. А у «Голосі» зробили ставку на волонтера, співзасновника Першого добровольчо­го мобільного шпиталю ім. Миколи Пи­рогова Олега Шибу. Донедавна він но­сив партквиток «соратниці» «Голосу» — Української галицької партії. Тепер — безпартійний (закон не дозволяє бало­туватися по мажоритарці від однієї по­літсили за членства в іншій).

Під «Зе!брендом» балотується «мо­лочний» бізнесмен, директор ТОВ «Гал Сир Продукт» (фірма займається ви­робництвом масла і сиру, торгує «мо­лочкою», яйцями та жирами) Орест Ка­вецький. На цьому окрузі не обійшлося і без липового «Зе!кандидата»: самови­суванцем зареєструвався голова прав­ління Громадської організації «Слу­га народу України» (клони «Зе!бренду» десятками розмножилися: від ПП і «ГО­шок» до благодійних фондів) Віталій Кравчук.

Округ № 120 (Городоцький, Мостиський р-ни, частина Самбірського р-ну)

Зазіхнути на виборчу вотчину молод­шого з братів Дубневичів лише шестеро висуванців наважилися. У цьому окрузі «мажоритарний» бюлетень буде найко­ротшим на Львівщині — всього сім пріз­вищ. Від «Громадянської позиції» по­тягатися з Ярославом Дубневичем (перемагав у 120-му двічі поспіль — на виборах 2012-го та 2014-го) спробує заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк.

«Свобода» десантувала на округ екс­нардепа Едуарда Леонова. На парла­ментських виборах 2012-го він отримав мандат не по мажоритарці, а у прохід­ній частині списку партії Тягнибока. До окупації Криму Росією Леонов був ку­ратором Кримської республіканської та Севастопольської міської організацій «Свободи». А у лютому 2015-го очолив обласний осередок партії на Закарпатті.

Ходили чутки про можливе повер­нення на округ депутатки з «Народно­го фронту» Тетяни Чорновол. 2012-го вона (тоді — як узгоджена кандидатка від об’єднаної опозиції) була головною кон­куренткою Дубневича. Але до мандата не дотягнула, програвши переможце­ві вісім відсотків голосів. Нинішні вибо­ри обійдуться без повторного спарингу «Ч — проти Д»: Чорновол іде до ВР не по мажоритарці, а 27-им номером у списку «Європейської Солідарності».

Від партії Вакарчука балотується Та­рас Елейко, волонтер, боєць баталь­йону «Аратта» Української добровольчої армії. «Слугу народу» в окрузі представ­ляє приватна підприємиця (займається консультаціями з бухгалтерського облі­ку та оподаткування) Леся Голяк.

Округ № 121 (міста Борислав, Дрогобич, Трускавець, Дрогобицький р-н)

Округ — рекордсмен за кількістю пре­тендентів на руку і серце електора­ту. Якщо на минулих виборах у бюлете­ні тут було 12 прізвищ, то на цих серед навали з 22 кандидатів заблукати мож­на. Прогнози про те, що нардеп Богдан Матківський спробує вдруге полюби­тися тутешньому виборцю, справдили­ся. 2014-го активіст Майдану й учасник АТО Матківський балотувався як само­висуванець. Отримавши мандат, долу­чився до фракції «БПП». А вже через рік поповнив ряди позафракційних. Нині він — висуванець від «Народного контролю» під партійною вивіскою «Громадянської позиції».

Згадав про колись фартовий для себе округ уродженець Борислава, за­ступник міністра охорони здоров’я Ро­ман Ілик (25 червня прес-служба МОЗ повідомила, що він подав заяву про від­ставку). На позаминулих парламент­ських виборах він переміг у 121-му як узгоджений кандидат від об’єднаної опозиції. Нині балотується як самовису­ванець.

«Білосердечні» ж висунули свою кре­атуру — селищного голову курортної Східниці Івана Піляка.

Як самовисуванець вирішив подати­ся у Верховну Раду керівник Військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка на Донеччині Павло Малихін. Свій вибір полковник зупинив на окрузі з центром у Дрогобичі — місті, в якому народився.

Об’єднані націоналісти «закріпи­ли» за 121-им представника «Правого сектору» Михайла Алєксєєва. А «Єв­ропейська Солідарність» делегувала голову правління Дрогобицької райспо­живспілки, депутата Львівської облра­ди Михайла Задорожного. Політич­на біографія у цього кандидата ще та. Встиг у медведчуківській СДПУ (О) побу­вати. 2006-го отримав мандат в облраді за списком БЮТ. Через чотири роки вже у фракції «Свободи» депутатствував. А в облраду нинішнього скликання пройшов під вивіскою «БПП».

Якщо в «ЄС» різношерстим послуж­ним списком Задорожного не перейма­ються, то у «Голосі» продовжують від­сіювати сумнівні кадри. Серед тих, хто потрапив під приціл, — кандидат по 121-му округу Дмитро Огньов. У досьє на сайті ЦВК власник фермерського госпо­дарства «Меринос-Захід», яке займаєть­ся вирощуванням овець та кіз високопро­дуктивних порід, значився як тимчасово безробітний. З подачі «Голосу» Огньов поповнив список кандидатів, реєстрацію яких скасували. «Результати внутрішньо­го розслідування та дії Дмитра Огньова дали підстави стверджувати, що канди­дат схильний ставити особистий інтер­ес вище за результат командної робо­ти», — так пояснили його відкликання у партії. Чим же «согрішив» висуванець? Поза увагою не залишилося журналіст­ське розслідування «Схем», які розкопа­ли зв’язок Огньова з нардепом від «БПП», співвласником фармацевтичної компа­нії «Дарниця» Глібом Загорієм. Журна­лісти з’ясували, що дружина Огньова є сестрою Загорія і бере участь у сімейно­му фармацевтичному бізнесі. «Виходить, що депутат від „БПП“ та кандидат (тепер вже колишній. „ВЗ“) від „Голосу“ — ро­дичі. Причому не випадкові, оскільки біз­несмен із Західної України прописався не де-небудь, а у брата та бізнес-парт­нера своєї дружини, — зазначають „Схе­ми“. — Загорій фігурував у розслідуваннях журналістів та „Центру протидії корупції“ щодо фармацевтичного бізнесу. Пацієнт­ські організації називали його „архітек­тором монополізації вітчизняного фарм­ринку“ та звинувачували у лобіюванні інтересів „Дарниці“ у парламенті й уряді».

Округ № 122 (Жовківський, Яворівський р-ни)

На минулих виборах переможець у цьому окрузі Володимир Парасюк став абсолютним рекордсменом у Льво­ві і на Львівщині за кількістю отриманих голосів. За нього проголосували майже 70 тисяч виборців. Його результат у цьо­горічній кандидатській гонці — дисквалі­фікація. ЦВК відмовила Парасюку у реє­страції, посилаючись на те, що «заставу внесено не ним, а неналежною особою». Суди, в які поскаржився нардеп, ви­несли рішення не на його користь. Тож прізвища Парасюка у бюлетені не буде.

Претендентів на вакансію не бракує. Великі плани на округ у депутата Львів­ської обласної ради, «магната-переві­зника» Андрія Думи. Він балотується від «Громадянської позиції», представ­ляючи у виборчій збірній «Народний контроль» Добродомова.

Асфальтом встеляв шляхи до окру­гу інший представник облради Роман Демчина. Його П П «Рома» — перемо­жець не одного тендеру на ремонт до­ріг. В облраді Демчина — член фракції «БПП». Проте на вибори йде не від пе­рейменованої порошенківської партії, а як самовисуванець. А від «ЄС» по окру­гу балотується голова Яворівської райдержадміністрації Ігор Самардак.

У кандидатській колекції по 122-му — одразу двоє мерів. Міський голова Яворова Павло Бакунець балотується від «Самопомочі», а мер Рави-Руської, «свободівець» Микола Зінько — узго­джений кандидат від об’єднаних націо­налістів.

«Голос» і «Слуга народу» поставили на представників будівельного бізнесу. Партію Вакарчука в окрузі представляє директор ПП «Комфортмістобуд» Віта­лій Андрейко, «Зе!команду» — керма­нич ПП «АМ-Груп» Андрій Шумський.

«Батьківщина» десантувала на жовків­сько-яворівський виборчий полігон нар­депа Євгена Рибчинського. Пройшов­ши у Верховну Раду по київському округу, Рибчинський примкнув до фракції «БПП». Звідти перекочував у депутатську групу «Воля народу». А під кінець каденції «пе­рекотився» у «Батьківщину». Чому Риб­чинського «заслали» в округ на Львівщині? Сам нардеп пояснює це так: «Я прийшов на округ за принципом: куди партія по­шле, туди кандидат і йде. А партія посла­ла туди, де відчуває, що кандидат може зробити найбільше». Поза камерою інша мотивація прочитується: послали туди, де ще висіла «бронь» для такого пожежного варіанта, як з Рибчинським.

P. S. Закінчення у наступному тижне­вику «ВЗ».

Схожі новини