Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Одні кажуть заборонити «євробляхи». Інші — легалізувати їх безплатно

Більшість наших громадян виступає проти заборони ввезення в Україну імпортних легкових автомобілів, з часу випуску яких минуло більш ніж 10 років (у народі їх називають «євробляхами»).

Це засвідчують результати опитування, яке провела соціологічна група «Рейтинг». 47% опитаних не схвалюють «авторепресій», 34% - підтримують їх. 19% респондентів ще не визначилися у цьому питанні.

Проти заборони «євроблях» найбільше виступають молоді люди. А також ті, хто за низькою ціною уже придбав старі вживані авто. І ті, хто планує їх купити.

Більшість опитаних (62%) вважають завищеним розмір податків на машини з єврономерами і пропонують зменшити ставки. 14% не погоджуються на такі пільги для «євробляхерів», бо, мовляв, це негативно позначиться на надходженнях до держбюджету. 15% опитаних не переймаються цією проблемою.

Найкращим варіантом виходу із проблеми «євроблях» половина опитаних вважає дозвіл на їх розмитнення — але за умови зменшення податків. 14% кажуть, легалізувати завезені авто треба безкоштовно. 4% респондентів висловилися радикально: «євробляхам» не місце на українських дорогах, і всі їх потрібно конфіскувати.

Законопроект про «євробляхи» зараз готують до другого читання. Очікується, після обговорення його у профільному комітеті і аналізу поправок документ винесуть на розгляд у сесійну залу парламенту через тиждень-два. Власники «євроблях» обіцяли вдатися до акцій протесту, якщо їхні ключові пропозиції депутати проігнорують.

Схожі новини