Передплата 2024 ВЗ

«Дякуємо нашим ЗСУ, які нас рятують двічі: захищають від ворога та сплачують податки до місцевих бюджетів»

Директор департаменту фінансів Львівської ОВА Олег Демків розповів, чим зумовлено рекордне виконання надходжень до місцевих бюджетів області

Фото ілюстративне з сайту pexels
Фото ілюстративне з сайту pexels

Рік, що минув, був багатим на податки. Як повідомили «ВЗ» у пресслужбі Львівської ОВА, такого перевиконання по надходжень до бюджету Львівщини за підсумками року в цьому тисячолітті ще не було.

Так, до загального фонду бюджету області надійшло 29,9 мільярда гривень податків. Це більше від плану на 11%, або на 3 млрд грн. Порівняно з надходженнями 2021 року, зростання становить 43%, або 9 млрд грн.

За рахунок чого маємо такі значні надходження, «Високому Замку» розповів директор департаменту фінансів Львівської ОВА Олег Демків.

— Справді, за минулий рік маємо досить позитивні показники виконання місцевих бюджетів області, — сказав Олег Демків. — Якщо коротко — це завдяки Збройним силам України. Дякуємо нашим ЗСУ, які нас рятують двічі. Перший раз — захищаючи нас від ворога, а другий — сплачуючи високі податки до місцевих бюджетів Львівщини. Більше про військових сказати не можу, це інформація закрита. А якщо деталізувати надходження податків і зборів, то маємо виконання й перевиконання ПДФО, податку на прибуток і, по суті, всіх податків. Звичайно, враховуємо, що Львівщина — у досить комфортних умовах порівняно зі східними областями, тому в нас набагато кращі показники, ніж там.

Безперечно, при цьому завдячуємо і нашим суб'єктам господарської діяльності, і реальному сектору економіки. Традиційно найбільші суми податків заплатили до місцевих бюджетів «Львівська залізниця», мережа заправок ОККО, «Західний Буг», мережі магазинів («АТБ», «Епіцентр» тощо). Вони також молодці, дали приріст, і надходження податків і зборів дозволило нам виконувати бюджет. Так само і наші навчальні заклади — НУ «Львівська політехніка», ЛНУ ім. І. Франка — у них також досить непогана динаміка як для воєнного стану.

Треба мати на увазі, що держава минулого року, з огляду на складну ситуацію, зменшила надходження з державного бюджету на Львівщину. Були скорочені і обсяги освітньої субвенції, і надходження на дороги. Тому завдяки надходженням податків і зборів наш бюджет минулого року був збалансований. Боргів із зарплати у нас нема, боргів за захищеними статтями також. Зараз дивимося, як прийшли проплати в органи Державного казначейства. Думаю, до кінця січня проведемо повну експертизу, і те, що вкрай необхідне, будемо фінансувати цього року.

— Переміщені підприємства також вносять свою частку до рівня податків?

— Вони почали сплачувати, але ми розуміємо, що їм треба стати на ноги. Надходження наразі від них незначні. Але сподіваємося, що цього року вони запрацюють на повну потужність і будуть сплачувати значно більше податків. Моніторимо цю ситуацію. Треба зачекати ще кілька місяців.

— На що будуть використані ці позапланові податкові надходження?

— Будемо вносити зміни в бюджет і фінансувати видатки, які проходять в органах Державного казначейства. Це видатки, пов’язані з формуванням інфраструктури, видатки на внутрішньо переміщених осіб, видатки, пов’язані з різними виплатами захищеного характеру, утримання системи освіти, охорони здоров’я, соціальне забезпечення — загалом, видатки на соціально-культурну сферу.

— Але ж 29,9 мільярда — це надзвичайна сума!

— Пам'ятаємо, що минулого року інфляція була 30%. За планом на цей рік — також 30%. Тому суми ніби великі, але… До речі, Львівщина — одна з небагатьох областей, які минулого року викупили воєнні облігації на 200 мільйонів гривень. Ці кошти повертаються, облігації потім погашаються, але розуміємо, що в державному бюджеті є скрута. І думаю, що й цього року, оскільки у нас значна сума перевиконання, на початку року теж дамо кошти на придбання облігацій.

Схожі новини