Передплата 2024 «Добрий господар»

Одну квартиру – тестеві, ще одну – вітчиму...

Щедрістю нардепа Різаненка зацікавилися у НАБУ.

Поки бухпомічники нардепів та чиновників натирають мозолі на пальцях, оновлюючи електронні декларації своїх шефів (звіти про статки за 2017 рік «е-зобов’язані» мають подати до 1 квітня), детективи Антикорупційного бюро зайняті сумнівними е-деклараціями за минулі роки. Поряд із текою «імені нардепа Мосійчука» (представника Радикальної партії підозрюють у тому, що «сховав» маєток під Києвом, оформивши його на свого водія) – папка на депутата із «БПП» Павла Різаненка (на фото). У НАБУ зацікавилися його родинною нерухомістю.

За версією слідства (кримінальне провадження відкрили за статтею про декларування недостовірної інформації; передбачене максимальне покарання – до двох років за ґратами), 2011 року Павло Різаненко придбав дві квартири. Покупка нерухомості обійшлася у понад мільйон гривень. У жовтні 2016-го вже депутат Верховної, а не Броварської міської ради влаштував аукціон небаченої щедрості. За даними НАБУ, одна із придбаних квартир опинилася у власності вітчима Різаненка, інша – у тестя. Тож у депутатській декларації нерухомість не спливла.

Судячи з е-звітів Різаненка за 2015 і 2016 роки, нардеп перебивається родинними квадратними метрами, маю­чи у власності лише квартиру на 57 «квадратів» в окупованому Криму. Ще одне кримське житло (площею 210,5 кв. м) у курортній Гаспрі значиться за дружиною. Київська квартира, в якій теж є де розгулятися (205,5 кв. м), оформлена на матір нардепа. Але живе у ній, судячи з декларації, саме Різаненко. А придбане це житло того ж 2011 року, коли і дві інші квартири з родинної колекції, якими зацікавилося НАБУ. Обновка, записана на Любов Різаненко, обійшлася найдорожче – у три мільйони гривень.

Матір у депутата Різаненка – сама щедрість. Для сина – і розкішну квартирку, і люксове авто (майже за мільйон гривень), і паркомісце, і просторий офіс у Броварах! Своєю «колісницею» депутат не розжився, доводиться маминим Porsche Cayenne користуватися. У користуванні – і Volkswagen Multivan. Дружина Павла Різаненка – теж на «чужому» авто: родичка дала Audi Q7 (за 819 тисяч гривень) покататися.

У детективів НАБУ виникли запитання не лише до нерухомості, а й до бізнесу родини Різаненка. Вітчим нардепа Григорій Артюх значиться співзасновником фірми «Лука Девелопмент». Його внесок у статутний капітал компанії – 13 мільйонів гривень. За даними НАБУ, це у сорок разів більше, ніж офіційний дохід пана Артюха за останні шість років. Слідство підозрює, що й у цій схемі вітчим нардепа – лише підставна особа, а кінцевим власником компанії може бути саме Різаненко.

Ба більше: сліди від «Лука Девелопмент», як з’ясували детективи, ведуть до офшорних компаній. Нардеп Різаненко від таких зв’язків відхрещується, заявляючи, що ні він, ні чоловік його матері не мають стосунку до офшорів. Але наступне слово – за НАБУ. Детективи бюро отримали через суд доступ до документів, які розставлять крапки над «і».

Фото kievvlast.com.ua

Схожі новини