Передплата 2024 «Добра кухня»

Не плати – лікуйся і живи!

Розширюється програма «Доступні ліки». Будуть додаткові кошти на лікування українців за кордоном.

Президент Петро Порошенко підписав закон, яким у Держбюджеті на 2017 рік передбачається виділення додаткових коштів на вирішення невідкладних соціально важливих питань.

Зокрема, йдеться про 7,6 млрд. гривень на надання пільг і житлових субсидій населенню для оплати житлово-комунальних послуг, 300 млн. - на виплату зарплат працівникам сфери охорони здоров’я, лікування хворих з хронічною нирковою недостатністю, які перебувають на гемодіалізі (апараті “штучна нирка”) та пацієнтів з діабетом і ще 200 млн. — на лікування українських громадян за кордоном, які не можуть отримати потрібної їм допомоги у вітчизняних клініках.

Є й інші хороші новини. Наступного року хворі на шлунково-кишкові захворювання, депресію та вагітні з анеміями, котрі перебувають на 1-3 місяцях вагітності, зможуть отримати необхідні їм ліки безкоштовно або з невеликою доплатою, скориставшись програмою “Доступні ліки”.

“Торік від захворювання органів травлення страждали понад 7 млн. громадян, а це - кожен шостий українець. Близько 30% українців упродовж життя стикаються з депресивними станами. До 2030 року депресія стане третьою найбільш поширеною хворобою у країнах з низьким доходом і другою — з середнім. Цю хворобу на серйозних стадіях треба лікувати лише під наглядом фахівця відповідними препаратами. Доступ до них допоможе багатьом людям отримати належну допомогу, - переконана в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. - Анемія при вагітності — це, перш за все, ризик для здоров’я дитини. Кожна четверта вагітна потерпає від анемії. Постійне вживання заліза та фолієвої кислоти (а саме ці два міжнародні непатентовані найменування рекомендовані для лікування анемії) сприятимуть здоровому перебігу вагітності. Разом із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та діабетом II типу доступ до цих препаратів допоможе мільйонам українців отримати вчасну допомогу. Дізнавшись про свій діагноз, люди не відкладатимуть лікування до появи ускладнень, не шукатимуть альтернативи у народній медицині. Вони йтимуть в аптеку по необхідні ліки, займатимуться власним здоров’ям та житимуть довше і краще”.

Які це будуть препарати? Для лікування хронічних захворювань шлунка і дванадцятипалої кишки — амоксицилін, кларитроміцин, метронідазол, омепразол і ранітидин. Для лікування депресії і депресивного синдрому — амітриптилін і флуоксетин. Для профілактики і лікування анемії у першому триместрі вагітності — сіль заліза і фолієва кислота. Також додадуть лозартан (препарат для гіпертоніків для зменшення ризику інсульту) та глібенкламід (препарат для зниження рівня глюкози у хворих на діабет).

Крім того, з наступного року МОЗ розпочинає пілотний проект з трансплантації нирки від неродинного донора-трупа. У шести містах (Києві, Запоріжжі, Дніпрі, Харкові, Львові та Одесі) пацієнтам з термінальною (завершальною) стадією хронічної ниркової недостатності (зараз таких хворих по Україні — 6000) почнуть пересаджувати нові органи. На цілі у держбюджет-2018 уже заклали 112 млн. гривень. У 2019-2020 планується виділяти не менше 100 млн. щорічно.

Фото Oddysey

Схожі новини