Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто відповість за «дипломатичну» контрабанду?

Затриманий з автобусом цигарок чоловік – на волі, його дружина-дипломат – у відпустці, посол – працює…

Скандальна історія з контрабандою цигарок, на якій попався чоловік Першого секретаря Посольства України у Словаччині, отримала розвиток.

Нагадаємо, на українсько-угорському кордоні в пункті пропуску “Лужанка” українські силовики затримали чоловіка, який у мікроавтобусі “Фольксваген Транспортер” з дипломатичними номерами намагався перевезти величезну партію контрабандних цигарок - 5 тисяч 685 блоків! Коли митники щось запідозрили і захотіли оглянути авто, водій почав помітно нервувати і спробував розвернути свій мікроавтобус та втекти назад в Україну. Коли ж це не вдалося, водій зачинився в автомобілі і кілька годин сидів у своєму бусику, заблокувавши двері. Чоловік казав, що перевозить дипломатичний вантаж, надав відповідні документи і заявив, що без дозволу МЗС митники не мають права його доглядати. Після дзвінка з МЗС України про дозвіл на огляд вмісту мікроавтобуса водій «здався»… Про це розповів головний державний інспектор відділу митного оформлення Закарпатської митниці ДФС Андрій Ганусич.

Працівники відділу контрабанди Закарпатської митниці розповідають, що запах тютюну відчув службовий собака. Підозру митників викликало і те, що українсько-словацький «дипломат» їде не через Словаччину, а через Угорщину. Співрозмовники припускають, що затриманий мікроавтобус перевозив сигарети систематично. Для цього його спеціа­льно переобладнали з пасажирського на вантажний. Саме авто значиться у власності сім’ї Ліщишиних. Водій — Сергій Ліщишин — виявився чоловіком Першого секретаря Посольства України у Словаччині Оксани Ліщишин.

Після затримання мікроавтобуса, набитого під зав’язку «дипломатичним» тютюном, українське МЗС спочатку відхрещувалося від причетності до водія, який перевозив контра­банду. Однак уже наступного дня голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль на своє­му офіційному сайті оприлюднив лист за підписом Першого секретаря Посольства України у Словаччині Оксани Ліщишин, який її чоловік пред’являв як аргумент для безперешкодного перевезення «дипломатичного» вантажу. Після цього Міністерство закордонних справ ухвалило рішення відкликати до України із закордонного відрядження пані Ліщишин. Однак остання раптом пішла у відпустку. У МЗС, щоправда, неофіційно стверджують, що рішення щодо повернення Оксани Ліщишин в Україну принципове і дивуються, як це під час такого гучного скандалу посол України у Словаччині Олег Гаваші дозволив Першому секретарю піти у відпустку, підписавши відповідну заяву…

Виникає чимало питань і до самого пана Гаваші та його відповідності займаній високій посаді. У політичних колах Закарпаття розповідають, що його посаду в Януковича «виторгував» міністр МНС уряду Азарова Віктор Балога. Колись Олег Гаваші працював помічником Балоги. Коли Балога очолив Секретаріат президента Ющенка, “успадкував” посаду голови Закарпатської ОДА. А у 2010 році його було призначено на посаду Надзвичайного і Повноважного посла України у Словаччині. До речі, Гаваші не володіє на належному рівні ні словацькою, ні англійською мовами. Мабуть, тому, за словами словацьких колег-журналістів, за кінець 2013-го — початок 2014 р., у розпал російської агресії, Гаваші дав аж одне інтерв’ю місцевим ЗМІ. Відтак постає питання, чому його продовжують тримати на дипломатичній посаді у Братиславі? Можна припустити, що Балога і далі торгується вже з президентом Порошенком чотирма голосами своєї сім’ї у парламенті та впливом на Закарпатті…

У той же час хитрий Балога вирішив, мабуть, зіграти на випередження. На своїй сторінці у «Фейсбуку» він засудив спробу “дипломатичної” контрабанди і запропонував президенту звільнити увесь склад посольства. Міністр Павло Клімкін одразу після зустрічі, в якій брав участь і голова МЗС Словаччини, пообіцяв швидку реакцію у справі з контрабандою. Тобто все вказує на те, що посол, за спиною якого орудують контрабандисти, мав би бути найближчим часом відкликаний.

Тим часом затриманий з повним «мікриком» тютюну Сергій Ліщишин уже на волі, жорстке покарання йому не світить. Максимум — адмінштраф. Адже таку статтю, як контрабанда тютюну, в Україні за правління Януковича декриміналізували.

Схожі новини