Передплата 2024 «Добрий господар»

Плату за паркування підвищили: у центрі – 8 гривень, на периферії – 4

Експериментальні тарифи запроваджено на три місяці.

Депутати Львівської міської ради погодили збільшення плати за паркування. У центрі година паркування коштуватиме 8 гривень замість 4-5, у периферійних районах — 4 гривні (раніше коштувало 2 грн.). Ставки зросли також і на необладнаних парковках - 6 гривень за годину. Нові тарифи за паркування набудуть чинності з 1 квітня. ЛКП “Львівавтодор”, яке займається паркуванням у центрі, просило вищі ставки: у центрі — 10, поза центром — 5. Мовляв, зараз — інфляція, вартість оренди землі та інші витрати подорожчали, паркування стало нерентабельним. Востаннє тарифи за паркування у Львові коригували у 2011 році.

Як зазначила на сесії директор департаменту економічної політики Львівської міської ради Ірина Кулинич, підвищена ціна діятиме лише три місяці. Наразі це експеримент, щоб перевірити реакцію водіїв та прибутковість паркувального бізнесу. “Це пілотний проект. Потім побачимо, чи варто вводити такі ціни на постійній основі”, - зауважила чиновниця.

“Паркувальний бізнес Львова — неприбутковий, - сказав “ВЗ” директор ЛКП “Львівавтодор” Олег Береза. - У 2011 році оплата була через касовий апарат, а тепер — переважно через паркомати. Ми купуємо паркомати, які доволі вартісні — орієнтовно 150 тисяч гривень. У місті є двадцять таких установок. Іноді недобросовісні водії спеціально псують паркомати... Ми це швидко виправляємо. У нас ще водії живуть за стереотипами, не надто хочуть платити. За кордоном — навпаки. Шукають місце, де можна поставити авто, і де можна оплатити за послугу”.

Депутати міськради вимагають розробити методи контро­лю за сплатою послуг паркування, бо водії не поспішають розкошелюватися. Незрозумілою є система штрафів за несплату за паркування. Часто-густо штрафу можна уникнути. Олег Береза пояснив це так: “Протокол подаємо до управління транспорту Львівської міської ради. Ця структура звертається до патрульної поліції, щоб знайти місце проживання власника транспортного засобу. Потім справа про штраф передається на розгляд спеціа­льної адміністративної комісії, яка приймає кінцеве рішення. У більшості випадків адміністративні комісії ухвалюють рішення стягнути штраф. Звертаємося до адмінкомісії чи у суд, щоб стягнути штрафні санкції. Наші інспектори стежать за тим, чи заплатив водій за послугу”.

А тим часом...

Громадський активіст Львова Богдан Погорілець зареєстрував е-петицію про скасування з 1 квітня збільшення плати за паркування в місті. Станом на 21 березня цю петицію підтримало 5 осіб.

“За годину паркування на вул. Валовій водіям доведеться заплатити 8 гривень, - зауважив пан Богдан. - У міськраді пояснюють, що це зумовлено тим, що парковка на Валовій обладнана необхідними пристроями — паркоматом, шлагбаумом. На інших парковках, що у центрі міста, доведеться платити від 4 до 6 гривень за годину. Ціна залежатиме від завантаженості парковки. Виходить так, що ті добросовісні водії, які платили за паркування, платитимуть більше. А інші водії просто ігноруватимуть подорожчання, оскільки немає чіткого і налагодженого механізму штрафування”.

Фото zik.ua

Схожі новини