Передплата 2024 ВЗ

«Львів хочуть зробити єдиним містом Європи, де на вихідні та свята діятиме платне паркування…»

За годину тримання авто на паркінгу — 10−20 гривень

У Львові хочуть запровадити платне паркування у вихідні та святкові дні. З такою ініціативою виступив департамент міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради, аби наповнити міський бюджет та змусити туристів, які приїжджають на вихідні приватним авто на кілька годин, платити в міську казну за оренду землі під паркінгом. Депутатські комісії мерії, які розглядають цю ініціативу, наразі проти — у всіх туристичних містах Європи плата за паркування у вихідні та святкові дні не стягується. Чому Львів тоді такий унікальний?

Питання щодо платного паркування на вихідні та свята хочуть затвердити на сесії міської ради вже 25 травня. Плата за паркування у вихідні, яку пропонує департамент міської мобільності - 10−20 гривень за годину (залежно від зони паркування).

Як сказав для «ВЗ» депутат Львівської міської ради Ігор Зінкевич, транспортна комісія міської ради не погодила цю «паркувальну ініціативу». Інші депутатські комісії вивчають доцільність такого нововведення.

«Закриті паркінги, як на вулиці Валовій та біля «Вернісажу», беруть плату за паркування щодня, але решту не закритих паркінгів не беруть кошти у вихідні дні, — пояснив депутат. — Усі паркінги з першої по четверту зони у вихідні дні та на державні свята безкоштовні. Але департамент мобільності хоче змінити правила для водіїв. Львів хочуть зробити єдиним містом Європи, де на вихідні та свята діятиме платне паркування. Пояснюють, що це начебто через туристів, які приїжджають на вікенд на дві-три години, щоб просто прогулятися містом, парком…

Підтримки цієї ідеї серед депутатського корпусу немає".

За словами Ігора Зінкевича, паркінги в третій та четвертій зонах міста (далеко від центру) економічно не вигідні, бо орендна плата за землю вища, ніж виручка. А ціна за годину паркування — 10−15 гривень. Тому бізнесмени не охоче будують нові паркінги на периферії.

«На мешканців будинків це нововведення не вплине, які мають абонементи на паркування», — сказав для «ВЗ» керівник департменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міської ради Олег Забарило.

Проте інших деталей такої паркувальної ініціативи не захотів розголошувати.

Схожі новини