Передплата 2024 «Добра кухня»

«Україна» у вогні…

Чому на Закарпатті загорівся один із найбільших універмагів?

Перший день лютого в Ужгороді розпочався з масштабної пожежі — зранку загорівся великий торговий комплекс «Україна». Цей універмаг місто успадкувало ще з радянських часів. У ньому на площі близько 1000 квадратів було близько сотні торгових точок з продажу найрізноманітнішого краму: від книжок до ювелірних виробів. Попри п’ятигодинне гасіння пожежі, згоріло все…

За словами орендарів приміщень, пожежа розпочалася після 8-ї години ранку на першому поверсі з відділу побутової техніки та електроніки. Далі вогонь перекинувся на інші відділи та другий поверх універмагу. Попередня причина пожежі в універмазі — самозагорання. Як розповіли працівники відділу, де сталася пожежа, вони прийшли зранку на роботу, включили світло, після чого у приміщенні пішов дим. Жінки одразу викликали пожежників і вимкнули електропостачання всієї будівлі. Вони також розповідають, що з самого ранку ще до пожежі двері так званого чорного входу в універмаг були відкриті. Тож не виключають, що звідти хтось міг закинути у приміщення горючу суміш.

Очевидці, які зі сльозами на очах спостерігали, як догорає їхнє майно, обурюються тим фактом, що пожежники приїхали лише через півгодини після виклику. І то без води. Відтак борці з «червоним півнем» ще хвилин 10-15 просто спостерігали, як горить перший поверх «України».

На схожу інформацію від ужгородців можна натрапити і в мережі «Фейсбук». До прикладу, користувач Людмила Ортутай написала: «Народ, горить торговий комплекс «Україна». Дим, «пожарки», купа народу. Вогонь видно на 1-му поверсі. Пожежники чомусь стоять і не поливають зі шлангів спеціальною сумішшю. Просто стоять і дивляться…».

Пізніше пожежники зізналися, що така пауза виникла через те, що вони шукали гідранти, аби підключитися до водопостачання. А вже через годину після займання сюди наїхало вже 12 одиниць техніки та чимало пожежників з Ужгородського, Перечинського та Великоберезнянського районів Закарпаття. Гасили «Україну» щонайменше 5 годин. Причиною цього рятувальники називають велику кількість побутової хімії та легкозаймистих товарів в середині будівлі.

Працівники, що тут торгували, не виключають, що це підпал. Навіть неозброєним оком видно, що перший поверх весь знищений. На вулицю викидають рештки згорілого товару. Поблизу споруди ще чути їдкий дим. Із середини приміщення витікає чорна вода. На вулиці порозкидувані почорнілі етажерки, стелажі та різний знищений вогнем крам.

Одні з орендарів приміщень універмагу кажуть, що загорілася електропроводка. І що ніби людина, котра відчиняла цей торговий комплекс, побачила велике полум’я з правого боку — це горів електрощит.

Близько обіду прес-секретар ДСНС у Закарпатській області Наталія Батир підтвердила, що загорання сталося на першому поверсі будівлі. Над ліквідацією вогню на місці події працюють близько 70 чоловік особового складу. Речниця також пояснила, чому пожежу так довго гасять і чому здається, що спецмашини приїхали без води.

— Для гасіння пожеж зазвичай використовують автоцистерни місткістю 2400 літрів, каже прес-секретар. — Якщо на пожежі буде працювати хоча б один стовбур, при цьому не найбільш потужний, то вся вода з цистерни піде за 7,5 хвилини. Якщо ж стовбурів буде два або один потужний, то привезеної води вистачить лише на 5-6 хвилин гасіння пожежі. Тому, як тільки закінчується привезений запас води, інші пожежні авто стають просто джерелом води.

Майже одразу після займання на пожежу приїхало кілька нарядів патрульної поліції Ужгорода. Полісмени перекрили рух автотранспорту навколо джерела загорання. Зараз слідчо-оперативна група з’ясовує справжні причини пожежі.

У той же час окремі працівники універмагу та чимало місцевих користувачів соцмереж припускають, що «Україну» могли підпалити через вигідну земельну ділянку під нею. Кажуть, що на місці згарища незабаром може з’явитися новий великий супермаркет…

Схожі новини