Передплата 2024 «Добра кухня»

Уряд затвердив план заміни паспортів на ID-картки

  • 11.01.2016, 11:23
  • 3 509

Кабінет Міністрів схвалив концепцію створення національної системи ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства.

Про це йдеться в розпорядженні Кабміну №1428-р, оприлюдненому на Урядовому порталі.

Як зазначається у документі, процес реалізації концепції передбачений на період до 2017 року та складається з двох основних етапів.

На першому етапі має відбутися, зокрема, розроблення нової моделі ідентифікації особи і перевірки даних та запровадження нового, надійного процесу менеджменту встановлення ідентичності, забезпечення ДМС (Державна міграційна служба - ред.) оперативного доступу до наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій, з метою проведення ідентифікації.

Також передбачається реалізація пілотних проектів із запровадження практики використання ДМС нових електронних інструментів ідентифікації особи, проведення аналізу і здійснення контролю якості та виявлення випадків фальсифікації, ознайомлення громадськості з перевагами нової системи електронної ідентифікації особи, а також надання державним органам доступу до електронного ідентифікаційного сервісу.

Другий етап розрахований на червень 2016 року - грудень 2017 року та передбачає скорочення обігу старих паспортів громадянина України шляхом поетапного впровадження спеціальних програм обміну паспортів громадян України у паперовому вигляді на паспорт у формі картки.

Також на цьому етапі має відбутися оптимізація порядку надання існуючих та розроблення нових послуг, а також інтеграція паспорта громадянина України у формі картки з іншими ініціативами електронного управління.

Нагадаємо, міграційна служба 11 січня розпочала видачу паспорта громадянина України у вигляді безконтактної пластикової картки (ID-картки) для осіб, які досягли 16-річного віку й отримують паспорт вперше.

Водночас для проведення процедури заміни старих паспортів у формі книжечок на ID-картки необхідно, аби Верховна Рада ухвалила урядовий законопроект №3224 про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус.

Схожі новини