Передплата 2024 «Добра кухня»

Шокін — на вихід, Яценюк залишається?

Перші замітки на полях візиту в Україну Джо Байдена.

Четвертий з часу Євромайдану приліт в Україну віце-президента США Джо Байдена нашумів ще задовго до того, як літак американського гостя приземлився у «Борисполі». Експерти наввипередки анонсували, скільки торб критики на адресу влади привезе зі собою куратор України у Білому домі. Не помилилися ті, хто прогнозував, що мало не здасться ні президентові, ні прем’єру з урядом, ні антикорупційним стражам у погонах. Від «слухань» про те, чим Захід може зарадити Україні, у Білому домі перейшли до запитань: що Україна зробила на шляху до обіцяних реформ і чи є їй чим похвалитися на антикорупційному фронті. Схоже, «мінусів» у блокноті американського «ревізора» буде значно більше, ніж «плюсиків».

Перед тим, як переступити президентський поріг на Банковій, а потім перейти до розмови з прем’єром, Джо Байден провів зустріч з депутатами, громадськими активістами. Для Петра Порошенка це була перша погана прикмета з початку візиту американського гостя до Києва. І річ навіть не у субординації (де, мовляв, президент, а де — парламентарії і представники громадськості). Розстановка акцентів у виконанні Джо Байдена засвідчила: почуте з вуст президента і прем’єра не буде єдиновирішальним для американського «екзаменатора». Та й після зустрічі з депутатами і громадськими активістами у списку запитань, які віце-президент збирався адресувати Порошенкові й Яценюку, мабуть, ще кілька позицій додалося.

Про що йшлося на «репетиції» перед візитом Байдена на Банкову, за гарячими слідами переповіла у своєму Facebook нардеп Світлана Заліщук. Ключових питань, каже, було чотири — боротьба з корупцією, виконання Мінських домовленостей, перспективи зміни уряду і тема Криму.

Генпрокурора Віктора Шокіна на зустрічі не було, але мікс з валер’янки і валідолу він може вже стаканами хлебтати. Оцінивши поступ влади на антикорупційному фронті (йдеться про ухвалені закони і створення відповідних антикорупційних органів), Джо Байден перейшов до черпака з дьогтем. «Корупція. Нова влада не капітулювала перед нею... Принципові лінії оборони втрачено в інтересах окремих наближених. Прізвища названо. Генпрокурор має піти», - озвучила тези депутатсько-активістського діалогу з Джо Байденом Світлана Заліщук.

А ось для прем’єра Яценюка, схоже, менш сумна картина вимальовується. Судячи з коментарів після зустрічі американського віце-президента з депутатами і представниками громадськості, попри серйозні претензії до Кабміну і його керманича особисто (через імітацію реформ), у Білому домі з порадами про повне перезавантаження уряду не поспішають. Мовляв, хай навіть поганенька стабільність краща, ніж ніяка.

Щодо Мінських домовленостей, Джо Байден лише підтвердив незмінність позиції США: санкції проти Росії не можуть бути зняті до повного виконання угоди, проте й Україна повинна поквапитися з остаточним ухваленням обіцяних змін до Конституції і прийняттям закону щодо виборів на окупованих територіях.

Зрозуміло, що ці ж головні тези звучали і на подальших зустрічах Джо Байдена у Києві — з президентом і прем’єром. А вже сьогодні почуємо, яку промову виголосить американський гість у Верховній Раді. Очевидно, спіч буде не менш жорстким.

Думки з приводу

Юрій РОМАНЕНКО, політичний експерт

США не вигідне зняття Арсенія Яценюка з прем’єрського поста. Тому з приїздом до Києва Джо Байдену потрібно буде мирити Порошенка і Яценюка, конфлікт між якими усе чіткіше вимальовується через пікіровки Саакашвілі-Луценко з «Народним фронтом». Або ж гарантовано вибивати призначення Яресько чи Саакашвілі на прем’єрську позицію. Проте голосів (за ці кандидатури) немає. Хіба що під дуже жорстким тиском Заходу.

Альона ГЕТЬМАНЧУК, директор Інституту світової політики

Джо Байден, кажуть у Білому домі, майстер персонального підходу. Якщо вже взявся за якусь країну, то має обов’язково вибудувати там персональні зв’язки з тими, хто цією країною керує. Він інвестував багато часу, енергії і терпіння у вибудову персональних контактів з Порошенком і Яценюком. Починати вибудовувати їх з нуля з кимось іншим було б, як мінімум, зайвим клопотом.

Тим більше, що нинішня адміністрація Обами виходить на фінішну пряму. І по Україні у них вже сформоване бачення, як рухатись до кінця терміну. Якщо, звісно, не станеться чогось екстраординарного. Це бачення досить просте: не допустити ескалації на сході і надмірних потрясінь у Києві. Будь-то новий наступ Росії на Донбасі, позачергові вибори, енергетична катастрофа чи дефолт. Можливо, візит Байдена стане однією з останніх спроб нинішньої адміністрації США пояснити, що на практиці означає американська підтримка для уряду України. Бо так виглядає, що її досі розуміли у Києві та Вашингтоні по-різному. Якщо США під своєю підтримкою мали на увазі допомогти зробити реформи і не дати при цьому красти, то окремі доблесні представники української влади уявляли її по-іншому: щоб Штати допомагали реформи робити і не заважали при цьому красти... Чи вистачить у Байдена переконливості і бажання пояснити і Яценюку, і Порошенку, що партнер — це не співучасник?

Схожі новини