Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Студентів у центрі Львова порізала місцева «гопота»

Криваву різанину спровокувала підпила молодиця, яку послали на три букви... 

Львів’яни продовжують обговорювати різанину у центрі міста. 18 листопада, коли чимало людей відзначали День студента та перемогу збірної України з футболу над збірною Словенії, у центрі Львова спалахнули дві бійки. Троє юнаків отримали ножові поранення, один - загинув. Обговорюючи криваві події, чимало львів’ян доводять, що криваву різанину влаштували заїжджі покидьки, які професійно володіють холодною зброєю. “Удари ножем, - розповідають “знавці”,- наносили професійно - у серце. Діяли навчені горлорізи...” Насправді, з’ясував “ВЗ”, все було простіше - та страшніше.

18 листопада, близько першої години ночі, у Львові, неподалік Оперного театру, почалася бійка між двома групами молодиків. Під час з’ясування стосунків отримали ножові поранення 17-річний і 18-річний студенти Інституту фізичної культури. Поранених госпіталізували. Через годину бійка із застосуванням ножів спалахнула на проспекті Свободи, біля статуї Матері Божої. У другій бійці ножові поранення отримали 18-річний і 19-річний студенти “Львівської політехніки”, які приїхали до Львова навчатися зі села Велика Тур’я Долинського району. Один із них, 19-річний Роман Подайко, від удару ножем помер на місці трагедії.

Роман навчався на другому курсі Інституту геодезії Національного університету “Львівська політехніка”. У цьому ж вузі на п’ятому курсі вчиться його брат. Романа поховали у рідному селі минулої п’ятниці. Сусіди згадували хлопця лише добрими словами. Казали, Роман ніколи не був конфліктним, грав у футбол у місцевій команді...

Намагаючись з’ясувати обставини кривавих подій, тележурналісти опитали в лікарнях поранених студентів. Один із учасників першої бійки, Богдан, розповів, що тієї ночі він разом із двома друзями та двома подругами гуляли центром міста. Біля Оперного театру до студентів підійшла компанія з трьох хлопців і дівчини. Незнайомці, розповідав Богдан, почали чіплятися до дівчат, а студенти за них заступилися. Під час бійки одного з інфізівців вдарили ножем у селезінку, Богданові завдали легкого поранення. Хоча, каже поранений, нападник цілився у серце, та хлопчині вдалося ухилитися. 18-річний Михайло, земляк загиблого під час другої сутички Романа, після бійки опинився з ножовим пораненням у лікарні швидкої медичної допомоги. Хлопця так шокувала загибель друга, що розповідати журналістам про криваві події він відмовився.

Оперативники Галицького відділу поліції, які розслідують цей злочин, зазначають: як це завжди буває після сутичок, кожна зі сторін намагається звинуватити протилежну в нападі, а себе виставляє невинною жертвою. Насправді, за словами правоохоронців, чи не всі учасники нічних подій встигли відзначити День студента у пабах. Почалося усе з того, розповіли джерела “ВЗ” у право­охоронних колах, що до компанії студентів під Оперним театром підійшла дівчина та попросила закурити. Студенти послали незнайомку на... слово з трьох букв. Ображена пожалілася друзякам, ті кинулися “розбиратися” зі студентами.

Десь через годину після першої сутички та ж компанія “місцевих крутеликів” знову випила й вирішила ще раз покарати “лохів”. Шукаючи студентів, які образили їхню подругу, молодики побачили біля статуї Матері Божої юнаків, які, здалося нападникам, також перебували під Оперним театром під час першої сутички. Знову пролилася кров...

Ніж, яким поранили трьох студентів та вбили Романа, оперативники знайшли неподалік місця другої сутички. Під ранок правоохоронці затримали 23-річну львів’янку, через яку спалахнула кривава бійка. Оскільки молодиця безпосередньої участі в бійках не брала, після допитів її відпустили. Того ж ранку правоохоронці затримали одного з учасників бійки. Ще двох зловмисників розшукують.

“Усі нападники на студентів, - розповів “ВЗ” начальник ГУ НПУ у Львівській області полковник Дмитро Загарія, - раніше судимі львів’яни віком від 24 до 25 років. У розшуку перебувають зловмисники, які безпосередньо наносили удари: один із них схопився за ніж під час першої бійки, другий скористався ножем друзяки під час другого нападу”.

Після кривавої ночі у центрі Львова виникли питання щодо роботи патрульної поліції міста. Незадовго до трагічних подій кореспондент “ВЗ” запитав на брифінгу у тодішнього начальника управління патрульної поліції Львова Юрія Зозулі, чи враховує керівництво поліції прогнозовані ризики, визначаючи щодоби маршрути для піших та автомобільних патрулів. Пан Зозуля тоді запевнив, що аналітики поліції перед кожним чергуванням аналізують оперативну ситуацію в місті. Чому ж керівництво патрульної поліції, знаючи, що тієї ночі у центрі Львова чимало людей відзначатимуть і День студента, і перемогу (чи поразку) збірної України з футболу, не збільшило кількість патрулів - принаймні в районі “стометрівки”? Чи новітні поліцейські не знають, що саме на це місце щоночі “підтягується” чимало так званих “центрових”, які недопили чи, навпаки, перепили?

Схожі новини