Передплата 2024 «Добрий господар»

Фотографіями Пшонки навіть мародери погидували

Від мисливської дачі і «золотого» маєтку колишнього генпрокурора залишилися лише «ніжки і ріжки».

Під музей несмаку і марнотратства хіба тільки «Межигір’я» і залишилося. Інші ж царські маєтки «папєрєдніків» хіба що для зйомок кіно про війну чи фільмів-жахів годяться. Мародери з «декораціями» постаралися: догола обчистили та розтрощили і мисливські хороми Януковича у Сухолуччі (під Києвом), і тамтешню дачу колишнього генпрокурора Пшонки, і нафарширований позолотою будинок екс-«генерального» у Гореничах. З добра залишили хіба віники у лазні та сімейні фото господарів-втікачів.

Після того, як «самооборонівці» полишили стерегти царські маєтки у Сухолуччі, «на шухері» залишилися лише кілька єгерів. Але мародерів це не зупинило: на «дорогоцінних» гектарах було де розгулятися. Спершу обчистили гараж і зброярню на дачі Януковича (вивезли мисливське знаряддя, човни). Далі взялися за «фазенду» Пшонки. Від головного будинку залишилася лише цегляна коробка — без вікон і дверей. Всередині — обдерті стіни, понівечені стелі зі слідами від «викорчуваних» під корінь розкішних люстр. Не залишилося ні труб, ні навіть вимикачів і розеток. Що вже казати про меблі з червоного дерева і декоровану позолотою сантехніку?

Облюбували мародери і подвір’я. Спиляли загорожі, ліхтарні стовпи, похазяйнували у підсобних приміщеннях. Недоторканними залишилися хіба бруківка і дерева. Та навряд чи надовго, кажуть активісти з «Межигір’я», які обіцяють подбати про охорону царських дач у Сухолуччі, аби зберегти хоча б те, що залишилося. «На дачі Пшонки лише ялинок на десятки тисяч доларів, - розповів «ТСН» комендант «Межигір’я» Денис Тарахкотелик. - А Новий рік наближається. Зрозуміло, що ці ялинки зникнуть».

Добралися шукачі «халявного» заробітку і до славетного маєтку Пшонки у селі Гореничах. Він хоч і в кращому стані, ніж мисливська дача екс-«генерального», але і тут від минулої розкоші хіба що архівні фото і відео в Інтернеті залишилися. Ні меблів, ні картин, ні навіть керамічної плитки на стінах. Прихопили мародери і сходи. Єдине, до чого не торкнулися, - сімейні альбоми. Фото так і залишилися розкиданими по кімнатах. А ось художній портрет дружини Пшонки «гості» хоч зі собою і не взяли, проте добряче над ним попрацювали: увесь «фейс» пані Пшонці пошматували.

«Мальована» дружина екс-«генерального» залишається під арештом разом з руїнами у Гореничах. Лише нещодавно у Генпрокуратурі відзвітували, що заарештували маєток Пшонки і чекають рішення суду (дозволить Феміда конфіскувати «фазенду» чи ні). А ось на дачу колишнього генпрокурора у Сухолуччі необхідних для арешту документів, кажуть у ГПУ, не накопали. Мовляв, ні Пшонка, ні члени його сім’ї серед власників мисливського маєтку не значаться.

Правоохоронці теж лише руками розводять. Аби розслідувати мародерство у «царському» Сухолуччі, потрібна заява-скарга від власників. А хто ж скаржитиметься, якщо потенційні скаржники — у бігах?

Фото Євгена Чубука, кадр з відео «ТСН»

Схожі новини