Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поліцейським наказали... вчити вірші

Таке покарання керівник львівської патрульної поліції Юрій Зозуля придумав за незачинені двері.

Поліцейським, які, виходячи з офісу, забувають зачинити за собою двері, керівник львівської патрульної поліції Юрій Зозуля вигадав незвичне покарання: вчити вірші та згодом читати їх перед вишикуваним на плацу батальйоном патрульної поліції. “Навчаться краще з громадянами спілкуватися”, - пояснив свою педагогічну методику пан Зозуля.

Сам Юрій Зозуля, коли журналісти почали докучати питаннями, чи, бува, не є таке покарання приниженням людини, зізнав­ся, що улюблених поетів не має. Проте ще зі школи добре запам’ятав і може розповісти напам’ять “Каменяра” Івана Франка. Репортери з іронією закидали керівника патрульної поліції своїми “педагогічними” пропозиціями”: примушувати штрафників вчити напам’ять статті Адміністративного кодексу, віджиматися чи підтягуватися на поперечині, прибирати приміщення офісу тощо. Хтось із колег нарешті запропонував... купити пружину на двері, щоб вони зачинялися автоматично.

За більш серйозні порушення, ніж незачинені двері, розповів на брифінгу Юрій Зозуля, з лав патрульної поліції Львова за час її існування (з 23 серпня) звільнили десятьох поліцейських: одного — за п’яну бійку (поза службою) зі сусідом, п’ятьох — за п’яний дебош у нічному клубі “Метро” (також поза службою). Ще четверо “копів” були звільнені зі служби за те, що спали під час чергування. Двоє зі звільнених наразі намагаються поновитися на службі через суд.

За час роботи у Львові патрульної поліції кількість викликів громадянами патрулів поступово зменшилася. Зараз фіксується близько чотирьох тисяч викликів на тиждень. Значно зменшилася у Львові й кількість пограбувань та крадіжок на вулицях. Якщо у вересні патрульні поліції фіксували близько 20 викликів на тиждень, то останнім часом протягом тижня фіксують близько п’яти пограбувань. Таке зменшення вуличної злочинності пан Зозуля пов’язує з тим, що екіпажі патрульної поліції почали прибувати на виклик уже за десять хвилин після телефонного повідомлення. Це дало змогу затримувати зловмисників по гарячих слідах.

Постійно зростає кількість зафіксованих порушень правил дорожнього руху. Якоюсь мірою це пов’язано з тим, що поліцейські навчилися швидше оформляти протоколи про порушення. Якщо раніше у патрульного “на папери” йшло близько півгодини, то сьогодні він заповнює протокол за 15 хвилин. І таким чином отримує більше часу для фіксації наступного порушення Правил дорожнього руху. Патрульні поліцейські майже перестали, до того ж, вживати профілактичні заходи до порушників. Бо доходило вже до того, що водії, порушивши правила, нахабно просили: “Покарайте мене попередженням”...

Більш вимогливо у майбутньому, пообіцяв Юрій Зозуля, патрульні ставитимуться до порушень Правил дорожнього руху перевізниками. Адже останні ризикують не лише своїм життям, а й життям пасажирів. Днями керівництво патрульної поліції зустрілося з перевізниками та попередило водіїв маршруток, що вони перебуватимуть “під ковпаком”. Натомість майже провалилася спроба поліцейських “виховати” львівських пішоходів, застосовую­чи до порушників правил руху штрафні санкції. Адже більшість громадян, яких зупиняли на вулиці за перебігання дороги під “носом” автомобіля, не мали при собі документів. Не тягнути ж таких у відділок для з’ясування особи...

В Юрія Зозулі місце проживання та служби – за однією адресою
В Юрія Зозулі місце проживання та служби – за однією адресою

За час існування львівської патрульної поліції, не приховував Юрій Зозуля, відбулося чимало ДТП за участі екіпажів поліції. “На якорі” зараз стоять чотири службові автомобілі, пошкоджені під час аварій. Далеко не завжди ДТП виникали з вини поліцейських.

12 листопада, наприклад, у патрульну машину поліції ззаду врізався автомобіль, яким керувала підпила пані.

Львів’яни, зауважили поліцейські, частенько сідають за кермо напідпитку. З вересня поліцейські зупинили 112 таких “шумахерів”. Здебільшого це були водії віком від 25 до 40 років.

Навесні, повідомив Юрій Зозуля, окрім піших та автомобільних патрулів, на вулицях Львова з’являться мото- та велопатрулі, які охоронятимуть громадський порядок у паркових зонах та спальних районах. Мотоцикли і велосипеди для патрульної поліції обіцяє купити міська влада.

Керівник львівської поліції Юрій Зозуля за час служби у Львові так і не винайняв житло. Продовжує «коротати» ночі в офісі патрульної поліції. Дружина Зозулі (одружився незадовго до призначення до Львова) сумує за чоловіком у столиці.

Схожі новини