Передплата 2024 «Добра кухня»

Оголосіть, будь ласка, весь список...

Спроба вибіркового аналізу нового складу Львівських обласної і міської рад

Новий склад Львівських обласної і міської рад сформовано. Більшість “старого” депутатського корпусу поступиться кріслами новобранцям. Журналіст «ВЗ» проаналізувала якісний склад нових обласного і міського «парламентів».

І ЛОР, і ЛМР «схудли», тобто зменшилися відповідно на 32 і 26 депутатів. Щодо професійного складу, то це переважно так званий середній клас: освітяни, лікарі, дрібні чиновники. Але є і більша “риба” - потужні бізнесмени і професійні політики. У Львівській обласній раді VII скликання найбільше мандатів (20) матиме Блок Петра Порошенка «Солідарність», партія міського голови Львова Андрія Садового «Самопоміч» - 14 депутатів, ВО «Свобода» - 12, «Батьківщина» - 9, «Громадянська позиція» - 8, «УКРОП» - 6, Радикальна партія, «Народний контроль» і Народний рух України - по 5 мандатів. У Львівській міській раді VII скликання лідирує «Самопоміч» - 24 депутати, БПП «Солідарність» матиме 10 мандатів, ВО «Свобода» - 8, «Громадянська позиція» - 7, «Народний контроль» - 6, «УКРОП» - 5, Українська Галицька Партія - 4.

Ті, хто «тримав ніс за вітром»

Якщо не враховувати першого номера у партсписку — голови Львівської ОДА Олега Синютки, то обласних обранців від “Солідарності” сміливо можна назвати “новим депутатським корпусом зі старими обличчями”. Багато хто з них просидів у раді не одну каденцію. Окрема “каста” - державні чиновники. Саме у БПП опинилося чимало колишніх сателітів Партії регіонів (екс-партійців «Сильної України» Сергія Тігіпка, Народної партії Володимира Литвина, Партії промисловців і підприємців Анатолія Кінаха). Це головні лікарі, начальники лісництв, чиновники та підприємці, які “тримали ніс за вітром” і “вчасно” змінювали провладні партії.

Так, підприємець Микола Седіло - колишній партієць «Сильної України». Багаторічний начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека (раніше був членом Народної Партії Володимира Литвина). Його колега-лісівник, директор ДП «Боринське лісове господарство» Михайло Ільницький - також колишній «литвинівець». Головний лікар обласної клінічної лікарні Михайло Гичка обирався депутатом облради від Партії промисловців і підприємців Анатолія Кінаха. Ще один знаний “ПППУшник” - багаторічний обласний депутат, начальник Державної пенітенціарної служби України у Львівській області Михайло Дзюдзь. В облраді часів Януковича очолював фракцію цієї партії.

«Солідарність» у Львівській міській раді представлена солідними панами - рестораторами, готельєрами, підприємцями. Навіть лікар тут «найкрутіший» - Роман Грицевич (лікарня ім. Князя Лева) — відомий меценат і дуже небідна людина. Для Романа Грицевича, Петра Адамика, Григорія Козловського, Івана Рудницького це не перше “ходка” у ЛМР, і не перша поміняна партія. Так, Адамик на місцевих виборах 2006 року обирався від «Пори», згодом перейшов в “УДАР”. Грицевич — депутат із 2002 року, обирався від ВО «Батьківщина», під час останньої каденції у раді перейшов у фракцію “УДАР”.

В обласній раді виокремлюється так звана група Дубневичів - це депутати, яких пов’язують із відомими львівським бізнесменами і політиками Ярославом і Богданом Дубневичами (обидва — народні депутати України). За словами політологів, у різних фракціях облради є до десяти депутатів, “підконтрольних” Дубневичам. У фракції “Солідарність” не приховує своєї співпраці із Дубневичами Олександр Ганущин (до речі, саме він - найбільш імовірна кандидатура на голову обласної ради). “У моїй кар’єрі була співпраця з багатьма політиками, зокрема з братами Дубневичами. Зберігаю з ними робочі стосунки”, - зізнався Ганущин журналісту “ВЗ”. Ще один депутат від “Солідарності”, головний лікар Львівської обласної клінічної лікарні Михайло Гичка, належить до “клану Дубневичів” за родинними зв’язками — його син одружений із донькою Богдана Дубневича.

Єдиний, хто дисонує у цій компанії, - 21-річний Віталій Свищов. Але це тільки на перший погляд, адже у «кіндерсюрприза» - впливовий батько. Зрештою, хлопець і сам має неабиякі досягнення - є гравцем львівського клубу «Динамо» та збірної України з водного поло. Студент Львівської комерційної академії, судячи з його дописів у соцмережах, зацікавився політикою лише на початку вересня (!), за неповних два місяці до виборів. Батько Віталія - Олександр Свищов - президент львівського ватерпольного клубу «Динамо». А також - давній друг (обидва — власники спортивних команд) і бізнес-партнер відомого бізнесмена Григорія Козловського (йому належить «Гранд-готель», низка відомих ресторанів). За даними сайту «Наші гроші. Львів», Олександр Свищов також був співвласником кількох підприємств разом зі “свободівцем” Андріяном Гутником і з Романом Блащаком, який свого часу був довіреною особою кандидата в президенти Сергія Тігіпка.

Взяли і зробили

Друга за чисельністю фракція облради - «Самопоміч», партія мера Львова Андрія Садового. Загальна тенденція, як і в обласній, так і в міській фракціях “Самопомочі” - значна частка “комунальників”, тобто працівників виконавчих органів Львівської міської ради. “Самопоміч”, як лідер міської ради об’єднує 8 таких “комунальників” із загальних 24-х мандатів. У облраді 6 з 14 “самопомочівських” мандатів також належать “комунальникам”. Крім того, якщо Андрій Садовий відмовиться від мандата, замість нього у міськраду пройде директор комунального підприємства Олег Береза. В унісон “комунальникам” працюватимуть члени однойменної громадської організації «Самопоміч» (не плутати з партією), по одному депутату якої є в обласній і міській радах. Також у обласній фракції “Самопоміч” - директор з інформаційних проектів ТРК «Люкс» (що належить Садовому) Парасковія Дворянин. Старожилів у «Самопомочі» обмаль. Але є винятки. Наприклад, уже вчетверте пройшов у ЛМР (до того обирався по «мажоритарці») 56-річний радник директора ринку «Шувар» і його співзасновник Роман Федишин.

Експерти пов’язують новостворену Українську Галицьку Партію, яка отримала у ЛМР 4 мандати, також із Андрієм Садовим. Характерно, що номером першим у списку УГП йшов нинішній директор музею «Територія терору» управління культури ЛМР, а до того - багаторічний помічник мера Садового Тарас Чолій. Для 37-річного Чолія це буде вже друге «ходіння» у міську раду. Ще двоє УГП-шників - представники релігійних організацій.

Феномен «Свободи»

ВО «Свобода» в облраді представлена партійцями «другої-третьої ходки». Феноменом є екс-голова наглядової ради аквапарку «Пляж» Андріян Гутник. Він єдиний депутат, який пройшов у дві ради - міську і обласну. Після оприлюднення офіційних результатів виборів пан Андріян протягом 20 днів має визначитися, в якій із рад працюватиме.

Також б’є рекорди популярності колишній віце-спікер Верховної Ради України, а нині - кандидат на міського голову Львова Руслан Кошулинський, який разом із чинним міським головою Садовим пройшов у другий тур. Нинішній військовослужбовець ЗСУ, Кошулинський пройшов також і в обласну раду. Побачимо ми у новій облраді і колишнього її голову (2010-12 роки) «свободівця» Олега Панькевича. З облради його “забрали у нардепи”, а нині він заступник голови ВО «Свобода». Став депутатом облради і рідний брат голови партії, Андрій Тягнибок, який зараз воює у добровольчому батальйоні «Січ».

Наймолодшим “свободівцем” (та й усієї обласної ради) є 19-річний Михайло Нискогуз. Студент Національного університету водного господарства та природокористування - онук відомого червоноградського священика, отця Михайла Нискогуза. Нискогуз-юніор став відомим після участі у Революції Гідності, коли торік у січні його у Києві побили «беркутівці» - роздягли, змусили іти по снігу, зламали руку, різали ножем… Найстаршим у фракції є 57-річний Ігор Тенюх, колишній в. о. міністра оборони України (від 27 лютого по 25 березня 2014 р.) в уряді Арсенія Яценюка, а нині пенсіонер, адмірал у відставці. У міськраді «Свободу» також представляють відомі депутати «другої ходки» - крім Гутника, це Андрій Карбовник і Андрій Рікота (підприємці), Маркіян Лопачак (служить у ЗСУ).

Їх мало, але вони «у тільняшках»

“Батьківщина” провела в обласну раду будівельника, професора, офіцера, двох лікарів, підприємицю та інших маловідомих депутатів. З відомих — вдруге став депутатом екс-голова бюджетної комісії Ярослав Качмарик. До речі, у VI скликанні обирався до облради за списками ВО “Свобода”.

“Громадянська позиція” в обласній раді представлена, зокрема, багаторічним депутатом міськради і неодноразовим кандидатом на міського голову Володимиром Гірняком. Для нього це буде вже третє депутатство у раді (два попередні були у міську). Протягом каденцій поміняв декілька партій (НРУ, ПРП, УНП, “Україна соборна”). Із “Громпозицією” тепер пов’язав свою політичну кар’єру і ветеран обласної ради, “паперовий король” Михайло Титикало (він є головою наглядової ради Кохавинської паперової фабрики). За Януковича був членом провладної ПППУ.

“Громпозицію” у міській раді представляє найстарший і найдосвідченіший депутат багатьох каденцій Юрій Кужелюк. 24 вересня він відсвяткував 65-літній ювілей. Юрій Кужелюк вже вшосте (!) обирається у Львівську міську раду. Так само, як і Гірняк, він вихідець з НРУ, а потім з “України соборної”. Пропустивши минулу каденцію, до міськради знову прийшов директор ТзОВ “Професійна ліга” Анатолій Забарило (власник “Львівської газети”). Раніше був членом політичних партій “Батьківщина” і ПОРА.

Облрадівський новачок, “УКРОП”, сформували маловідомі політики, серед яких — вчитель, хореограф, банкірша, військовий медик. Винятком є відомий і заможний бізнесмен Зіновій Шептицький, який в облраді 2006 року був “тимошенківцем”. Натомість міські “УКРОПівці” мають у своєму “арсеналі” ветерана Львівської міської ради Івана Гринду (колишній “свободівець”).

Радикальна партія (Ляшка) пройшла тільки в обласну раду. Вона “потішила” присутністю такого “політичного мастодонта”, як 57-річний Євген Буба. Це заможний підприємець, директор малого підприємства “Руно”, екс-депутат облради (очолював привабливу земельну комісію). У 2006 році — депутат ЛОР V скликання від Блоку Юлії Тимошенко. У 2010-му був виключений із фракції, VI-те скликання пропустив.

“Народний контроль” в обласній раді має “людину Дубневичів” — Андрія Думу, який очолює ТзОВ «Львівське АТП-14631». Також відомим у Львові є екс-депутат Львівської міськради Андрій Білоус — помічник нардепа Дмитра Добродомова, працював головним редактором газети «Поступ» та гендиректором «Львівської газети». У 2006 та 2010 роках обирався депутатом Львівської міської ради за виборчим списком партії «Пора».

І на Рух буває проруха...

Своєрідною сенсацією Львівської обласної ради є те, що туди таки пройшов Народний рух України (ледь-ледь подолав 5-відсотковий бар’єр і провів 5 депутатів). Щоправда, тепер у цій партії хіба не відомі нікому особи — двоє лікарів, студент, підприємець і профспілковий діяч.

Мовою цифр

В облраді

Наймолодший - 19-річний Михайло Нискогуз (ВО «Свобода»)

Найстарший - 57-річний Ігор Тенюх (ВО «Свобода»)

У міськраді

Наймолодший — 21-річний Віталій Свищов (БПП “Солідарність”)

Найстарший — 65-річний Юрій Кужелюк (“Громадянська позиція”). Це вже шоста його каденція!

Кількість жінок в обох радах — по 14 осіб. Найбільш “гендерно рівна” політична сила - “Самопоміч”: в обласну раду провела 5 представниць чарівної статі, у міську — 10. Найбільші “жінконенависники” в обласній раді - Радикальна партія і “Народний контроль” — там зовсім немає жінок. У міській раді обійшлися без чарівної статі лише “УКРОПівці”.

Схожі новини