Передплата 2024 «Добра кухня»

Українська міліція наказала довго жити...

«ВЗ» дослідив головні відмінності структури Національної поліції від поки що чинних «органів внутрішніх справ»

Впроваджуючи у життя норми Закону України «Про Національну поліцію», керівництво МВС ще влітку оголосило: 7 листопада 2015 року стане останнім днем існування української міліції. Але чим ближча ця дата, тим обережнішими стають висловлювання міліцейських реформаторів. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook повідомив: «7 листопада де-юре припинить своє існування міліція, і по всій країні де-юре функціонуватимуть органи поліції. Це - де-юре. А де-факто - близько шести місяців триватиме перехідний процес від старого до нового». «ВЗ» дослідив, як саме новітня поліція змінюватиме структуру наразі існуючої міліції.

У регіонах — поліцейські відділи

Презентуючи структуру Національної поліції, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков нагадав, що в малих містах та в сільській місцевості (430 міст, 880 селищ, 28 тисяч сіл) проживає 24 млн. 500 тисяч громадян. Отож структуру Національної поліції вирішили «підігнати» під максимальне забезпечення правопорядку на місцях.

Керування поліцією здійснюватиметься з Центрального офісу поліції. Замість обласних управлінь міліції у регіонах з’являться головні управління Національної поліції. Базовим органом поліції на місцях стануть відділи поліції (теперішні райвідділи). Поліцейському відділу підпорядковуватимуться відділення поліції та поліцейські дільниці. Дільничні офіцери поліції відповідатимуть за «безпосередню комунікацію поліції з населенням».

Відділ поліції складатиметься з кримінальної поліції, слідчого підрозділу та патрульної поліції. В системі поліції не буде УБОЗ (управління боротьби з оргзлочинністю), УБНОН (управління боротьби з незаконним обігом наркотиків) та деяких інших служб.

БПН — Бюро протидії наркозлочинності

Ще до 7 листопада у МВС розформували управління боротьби з незаконним обігом наркотиків та почали набір у новостворене БПН (Бюро протидії наркозлочинності). За словами радника міністра внутрішніх справ Хатії Деконаїдзе, у БПН наберуть 80 відсотків нових працівників. Як висловилася радник, «чистих людей з чистими руками».

Новітні борці з наркозлочинністю для прийому на службу мають пройти жорсткий конкурс: професійне тестування, тест на здоров’я, тест на вживання наркотиків, фізичну перевірку та співбесіду.

Керівник створюваного БПН Ілля Кива повідомив, що в Бюро будуть запроваджені дві категорії посад: оперативні співробітники (агенти) та аналітики. Територію країни у БПН поділили на дев’ять регіонів, у кожному з яких працюватимуть десять - п’ятнадцять агентів і близько 25 аналітиків. Співробітники Бюро не будуть «прив’язані» до місця роботи й періодично мінятимуть регіон, в якому працюватимуть. Чисельність БПН становитиме 600 співробітників, яким обіцяють 9 - 12 тисяч гривень зарплати.

Елітний підрозділ КОРД

Американські фахівці у рамках реформування МВС України почали готувати інструкторів для елітного поліцейського підрозділу КОРД (корпус оперативно-раптової дії). Чисельність цього підрозділу, яким замінять міліцейські спецпідрозділи «Беркут» і «Сокіл», становитиме п’ять тисяч бійців. Набирати у КОРД будуть бійців 34 добровольчих батальйонів, які входять у структуру МВС, а також бійців міліцейських спецпідрозділів, які не заплямували себе під час Революції гідності. Навчання майбутніх поліцейських спецназівців почнуть вже цієї осені.

А тим часом...

Як повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, з 7 листопада більша частина співробітників міліції буде призначена т.в.о. (тимчасово виконуючими обов’язки) на посади в Національній поліції. Щоб позбутися цієї приставки до посади, міліціонери мусять пройти атестацію. До неї допускатимуть тих право­охоронців, які рапортами повідомлять про своє бажання служити в поліції. Під час атестації затверджується перехідна (тимчасова) штатна структура Національної поліції. Для проведення атестаційного конкурсу МВС формує центральну атестаційну комісію. У неї, окрім посадовців МВС, увійдуть представники громадськості та міжнародні експерти.

Коментар фахівця

Олександр Банчук, експерт Центру політико-правових реформ

Поява української поліції стала найяскравішим доказом проведення реформ. Проте експерти Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи висловили чимало зауважень щодо Закону України «Про Національну поліцію». Європейські експерти звернули увагу на те, що не на всі поліцейські посади обиратимуть за конкурсом. Стаття 52 Закону «Про Національну поліцію» передбачає, що конкурс обов’язково проводиться лише на посади молодшого складу серед осіб, яких уперше приймають на службу.

Експерти Ради Європи ставлять під сумнів доцільність збереження мілітарних спеціальних звань — генералів, полковників, майорів, лейтенантів. Це суперечить європейській тенденції цивільного характеру поліцейської служби. В Європі таких звань немає. Так, в Іспанії та Франції для поліцейських використовують такі звання, як «агент», «інспектор», «комісар», «головний комісар». У Німеччині - «майстер поліції», «комісар поліції», «головний комісар поліції» та «радник поліції». Збереження у новій поліції мілітарних звань, вважають експерти, не сприятиме новому розумінню функцій і завдань поліції у демократичному суспільстві.

Не пройшло повз увагу фахівців Ради Європи й те, що в Україні президент буде присвоювати звання «генерал поліції». Глава держави, вважають експерти, як верховний головнокомандувач не повинен мати стосунку до поліції, яка є цивільним органом. Чимало критики викликає надмірна концентрація влади в руках керівника Національної поліції. Експерти Ради Європи застерегли, що вона «не відповідає розвитку демократичної культури в українській поліції та не відповідає повною мірою принципам, визначеним статтею 17 («чітка підпорядкованість») і ст.18 («ефективність структури поліції») Європейського кодексу поліцейської етики».

Коли верстався номер...

4 листопада на засіданні Кабінету Міністрів начальником Національної поліції України призначили Хатію Деканоїдзе (на фото), яка до цього працювала радником міністра внутрішніх справ України. Хатія Деканоїдзе під час президентства в Грузії Михаїла Саакашвілі обіймала посади міністра освіти та науки та ректора Національної поліцейської академії Грузії.

Схожі новини