Передплата 2024 «Добра кухня»

Підсумки зустрічі Порошенка, Меркель та Олланда в Берліні

  • 25.08.2015, 08:08
  • 2 766

У Берліні декларували, що саме Росія і бойовики становлять єдину загрозу для відновлення миру на Донбасі.

Про це Президент України Петро Порошенко у понеділок заявив підійшовши до представників ЗМІ разом із канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Франції Франсуа Олландом, передає Укрінформ.

"Ми чітко проговорили, що маємо гарантувати безпеку міжнародним спостерігачам ОБСЄ. Ми чітко домовилися, що маємо забезпечити безперешкодний доступ до всіх територій, включаючи ділянку, не контрольовану українсько-російського кордону для того, аби припинити заходження на окуповану територію підрозділів російської армії, завезення зброї, амуніції. Ми обговорили крайню небезпеку, яку становлять проведення фейкових виборів 18 жовтня і 1 листопада не у відповідності до українського законодавства. Це становить серйозну загрозу всьому мінському процесу", - сказав Порошенко.

Водночас він зауважив: сторони декларували - саме Російська Федерація і підтримані нею бойовики становлять єдину загрозу для відновлення миру та стабільності у регіоні.

За словами Президента, під час зустрічі у Берліні глави держав також згадали про необхідність звільнення заручників, включаючи тих, які утримуються на території Росії.

"Ми ще обговоримо питання енергетики, співпраці тристоронньої — мається на увазі Європейський Союз, Україна і Росія, яка забезпечить безперешкодний і надійний транзит через Україну газу під час зимового періоду, і забезпечить надійне укладення угоди, яка буде сприяти вирішенню енергетичних загроз для України", - підкреслив він.

Президент України Петро Порошенко заявив, що проведення "фейкових" виборів на Донбасі ставить під загрозу Мінські угоди.

"Ми обговорили крайню небезпеку, яку представляє проведення фейкових виборів 18 жовтня і 1 листопада не відповідно до українського законодавства. Це становить серйозну загрозу взагалі всьому Мінському процесу", - заявив Порошенко.

Також він нагадав, що вніс у Парламент проект Конституції щодо реформи з децентралізації, який повністю і чітко відповідає взятим Україною на себе зобов’язанням і який був схвалений як Конституційною Комісією в Україні, так і Венеціанської комісією.

Особливу увагу було приділено звільненню заручників, включаючи тих, які зараз знаходяться на території Російській Федерації, включаючи Олега Сенцова, Надію Савченко та інших.

"Я впевнений, що ми маємо координувати наші кроки у повному, неухильному і всебічному виконанні всіх зобов’язань, які містяться в Мінських домовленостях", — заявив Президент.

Місцеві вибори на окупованих територіях сходу України мають пройти згідно із законодавством України, вважає президент Франції Франсуа Олланд.

Про це він заявив в Берліні під час прес-конференції за результатами тристоронньої зустрічі з президентом України Петром Порошенком і канцлером Німеччини Ангелою Меркель, повідомляє телеканал BFM-TV.

«Вибори (на окупованих територіях України — авт.) мають відбутися згідно з українським законодавством, щоб схід отримав в органи влади законних представників» - сказав французький президент.

За його словами, сепаратисти несуть відповідальність за виконання або невиконання Мінських домовленостей.

«Підписи (під домовленостями — авт.) передбачають відповідальність всіх сторін, української сторони, але також і сепаратистів, за те, що зроблено і що не було зроблено», - сказав Олланд, додавши, що головним є всеосяжне виконання пакету заходів Мінських домовленостей.

На думку французького президента, зустрічі тристоронньої контактної групи з питань Донбасу потрібно проводити частіше.

«Нам потрібно продовжувати спілкуватися в нормандському форматі в сенсі підготовки до наступної зустрічі. Ми зібралися сьогодні і для того, щоб підготувати наступну таку зустріч», - сказав він.

Напередодні міністр закордонних справ та міжнародного розвитку Франції Лоран Фабіус через французькі ЗМІпопередив росіян, що за невиконання мінських домовленостей Росії Путіна доведеться поплатитися.

Схожі новини