Передплата 2024 «Добра кухня»

Надія Савченко написала заповіт

Каже, у ростовському Донецьку, де її судитимуть, від кулі не застрахуєшся... 

Останнє, що Надія Савченко залишила у «Матроській тиші» перед етапуванням до місця судилища, - заповіт на ім’я мами і сестри. На випадок, якщо її або по дорозі у Донецьк уб’ють, або розстріляють будівлю суду просто під час засідання. Про це Надія Савченко заявила у розмові з російською правозахисницею Зоєю Свєтовою, яка провідала українську льотчицю за добу до її переведення у Донецьк Ростовської області.

Напередодні адвокат Ілля Новіков оприлюднив лист, в якому Надія Савченко виклала свої версії і застереження щодо призначення суду саме у російському Донецьку. Прикриваючись офіційними поясненнями (мовляв, українська льотчиця незаконно перетнула кордон саме у Ростовській області, а тому судитимуть її там), каже Надія, путінське «кривосуддя» насправді намагається зробити суд максимально закритим. Як щодо висвітлення судового процесу ЗМІ, так і з точки зору безперешкодного доступу на засідання і міжнародних спостерігачів, і навіть родичів льотчиці. «Згідно з російським законодавством, в’їзд у прикордонну смугу для них, як для закордонних громадян, може бути не дозволений ФСБ Росії, - написала Надія Савченко у своєму зверненні. - Те саме стосується депутатів українського парламенту, ПАРЄ та Європарламенту, якщо вони захочуть бути присутніми на суді».

Під питанням і безпека як учасників судового процесу, так і спостерігачів. «Донецьк Ростовської області — головний осередок і перевалочний пункт для переправки російської зброї та проросійських сепаратистів на територію України, - наголосила Надія Савченко. - Там постійно перебувають озброєні люди, які їдуть воювати в Україну або повертаються в Росію».

У такому місті можна чекати, чого завгодно. Можуть і по дорозі вбити, і під час судового процесу. За чиєю наводкою і з чийого благословення, зрозуміло. Припускаючи, що під час етапування чи вже у Донецьку її можуть знищити фізично, Надія і написала заповіт. «Мене відправляють у прикордонну смугу, де йде війна, - заявила льотчиця у розмові з правозахисницею Свєтовою. - У принципі без різниці: дадуть мені 25 років на суді, вб’ють по дорозі, чи якийсь шалений снаряд потрапить у будівлю суду. Там всяке може статися. Якщо хочуть влаштувати судилище там, де йде війна, значить, вони на все здатні» (у день етапування Надії Савченко ширилася фейкова інформація про спробу її втечі, були і повідомлення, що льотчицю-втікачку застрелили. - «ВЗ»).

Адвокати української льотчиці заявили, що клопотатимуть про перенесення судового розгляду з Донецька до Москви. Проте, якою буде відповідь на їхнє клопотання, не важко здогадатися.

Навіть про етапування Надії її адвокатам повідомили постфактум. «Приїхав у СІЗО «Матроська тиша», а мені повідомили, що Савченко вже відвезли», - написав у своєму Facebook Ілля Новіков. Щодо судової справи, то тут, каже, шанси захисту очевидні. Але важливо, наголосив адвокат, явити світові справжнє обличчя так званого російського правосуддя. «Наше завдання зараз — не виграти суд, оскільки це неможливо, а дискредитувати його, - заявив Ілля Новіков. - Зробити абсолютно непристойним для європейських політиків ввічливо кивати головами, коли Путін каже «це справа суду, не тисніть на правосуддя».

В очікуванні судилища Надія планує і далі займатися у камері улюбленою справою, яка, каже, рятує її від самотності (рік в одиночній камері — як за десять) і допомагає відволіктися. У невільницькій колекції льотчиці — вже не один десяток фігурок з кольорового паперу. У «Матроській тиші» Надія навіть цілий ляльковий театр з орігамі зібрала. І передала через сестру Віру дівчинці-москвичці з ДЦП, про яку писали волонтери.

Схожі новини