Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Народу б так жити, як депутати бідують!

Навіть після урізання депутатських зарплат народним обранцям гріх жалітися

З депутатськими зарплатами вийшло, як у приказці: «Не кажи «гоп», поки не перестрибнеш». Не встигли губу на 17 тисяч гривень розкатати, як спікер Володимир Гройсман свиню підсунув. Одним розчерком пера влаштував зарплатне обрізання. Якщо досі депутати отримували «чистими» близько 6700 гривень, то вже з цього місяця зароблятимуть на руки неповні п’ять тисяч. Тільки про те, що отримують з парламентської каси значно більшу суму, нардепи скромно мовчать.

«Каша» з депутатськими зарплатами заварилася після того, як екс-нардеп Андрій Павловський написав на своїй сторінці у Facebook, що з 1 квітня їх (як і чиновницькі) підняли до 17,5 тисячі гривень. Мовляв, зарплатні обмеження, які були ухвалені ще попереднім парламентом, вже не діють, а нових ніхто не встановлював. У відповідь прозвучали то підтвердження від представників Регламентного комітету, то спростування з парламентської прес-служби. Крапку у цій шараді поставив спікер Володимир Гройсман. Спершу заявив, що не погоджуватиме ніяких документів про збільшення нардепівських зарплат. А потім підписав розпорядження, яке обмежує розмір депутатських «гонорарів» 6109 гривнями.

«До 1 квітня для членів Кабінету Міністрів, народних депутатів, інших посадовців діяло обмеження заробітної плати семи мінімальними окладами (8526 гривень). Воно справді скасоване 2 березня цього року, — оголосив Гройсман. — Водночас постановою Кабміну від 14 лютого 2015 року щодо оплати праці членів Кабміну, керівників центральних органів виконавчої влади та інших державних органів встановлено, що у 2015 році місячна зарплата нардепів нараховується у розмірі посадового окладу членів КМУ, що нині становить 6109 гривень. Відповідно до цього, я і підписав розпорядження».

Тепер замість анонсованого Павловським підвищення нардепам ще й з півтори тисячі від старої зарплати відмінусують. Дехто з народних обранців після цієї звістки так поминав спікера «злим і нетихим», що тому, мабуть, безперестанку гикалося. Депутат Сергій Лещенко розмістив свою гнівну присвяту Володимиру Гройсману на Facebook-сторінці. «Мені соромно за Гройсмана. За його примітивний популізм, наслідком якого буде збереження 0,1% його особистого рейтингу та мільярдні втрати бюджету, спровоковані політичною корупцією. Бо що зробив Гройсман? Ідучи на поводу в натовпу, він не лише не збільшив — він зменшив зарплату депутатам. До сьогодні вона становила сім мінімальних зарплат — близько 8500 гривень. На руки після вирахування податків депутат отримував 6677 гривень. З 1 квітня зарплата буде 6100 гривень, на руки — 4900. Це пряма дорога до корупції у парламенті», — написав Лещенко.

Ось тільки обурені нардепи не всю парламентську бухгалтерію «на люди» виставляють. «Забувають», що на додачу до зарплати отримують гроші на виконання повноважень. Це так офіційно називається. Насправді ж чимало депутатів використовують цю «надбавку» зовсім не за призначенням, користуючись тим, що звітувати за «депутатські» не треба. Мовчать народні обранці і про кругленьку суму, яку іногороднім видають на оренду житла. За ці гроші з них теж звітів не питають. Можеш винайняти житло дешевше, а різницю — до кишені.

Що думають про депутатську зарплату народні обранці?

Сергій КАПЛІН, народний депутат (фракція БПП)

Парламентське крісло — не місце для наживи, не біржа праці. Хочеш заробляти гроші — будь ласка: іди на базар, їдь полуницю у Голландії збирати, відкривай бізнес, займайся адвокатською практикою. Коли жаліються на низьку депутатську зарплату, усієї правди людям не говорять. Нардеп не живе на шість тисяч гривень. Є компенсація на оренду житла — понад 13 тисяч гривень. За ці гроші навіть з таким курсом долара можна орендувати прекрасне житло чи номер у готелі зняти (готель «Київ» — навпроти Верховної Ради, дуже зручно). На додачу до зарплати депутат отримує ще й так звані депутатські (з 1 січня — 8526 гривень на місяць. — «ВЗ»). Отож нічого жалітися. Прості люди заробляють кілька тисяч гривень, а пенсіонери взагалі на тисячу живуть. За такого фінансового становища не можна, щоб одні жирували, а інші бідували. Тому запропонував піти на радикальний крок — обмежити зарплати народним депутатам і членам Кабміну трьома прожитковими мінімумами, тобто 3654 гривнями. Законопроект вже вніс.

Ірина ПОДОЛЯК, народний депутат (“Самопоміч”)

Зарплати у сумі 6 тисяч 109 гривень вистачає, щоб не померти. Не маю часу витрачати зарплату ні у Києві, ні у Львові... Найбільше витрачаю гроші на харчування, таксі (якщо не можу скористатися транспортом Верховної Ради). Якщо є змога, їжджу в метро. Одяг купую лише у Львові.

Щодо грошей на відпочинок, то обираю економний варіант — відпочиваю в Карпатах. Думаю, зарплати народного депутата мені вистачить на коротку відпустку (три-п’ять днів) за кордоном. Хоча наразі поїздок не планую. Могла б щось зекономити на відпустку. На Мальдіви, на Багами не поїду. Напевно, могла б відвідати Туреччину, Єгипет.

На посаді начальника управління культури Львівської міської ради отримувала від 4-6 тисяч гривень, іноді навіть сім тисяч. Це залежало від економії фонду зарплати, премій.

Оксана ЮРИНЕЦЬ, народний депутат (“Блок Петра Порошенка”)

Звичайно, що цієї зарплати замало! Я за те, щоб усі отримували достойну зарплату. Не можна виокремлювати депутатів. Але я не прийшла до Верховної Ради заробляти. Сьогодні усі живуть жертовно, щоби щось змінити. Але треба порахувати, скільки треба витратити на переїзд зі Львова до Києва, на проживання. Квиток на потяг коштує триста-чотириста гривень. Летіти літаком не можна, бо тепер не компенсовують за авіапольоти. Щоб було дешевше, іноді прошу народних депутатів, які їдуть зі Львова машиною, взяти мене з собою. Інакше на проїзд не вистачило б зарплати.

Нового одягу не купую. До Верховної Ради ходжу в тому самому одязі, в якому чотири роки ходила у Львівській обласній раді. Їжу привезла до Києва зі села — картоплю, “тушонки”. Через зайнятість не вистачає часу нормально поїсти, щось приготувати.

Олег БЕРЕЗЮК, народний депутат, голова фракції “Самопоміч”

У Києві живу як у відрядженні, багато грошей не витрачаю. У 2015 році усі прийняли рішення про мінімальні зарплати. А там далі буде видно... Будуть в Україні стабільні зарплати — будуть піднімати усім.

У мене велика сім’я, тому частину зарплати в основному витрачаю на їжу. Не дай Боже купувати якусь побутову хімію... Можна з розуму зійти, вона зараз страшно дорога.

Схожі новини