Передплата 2024 «Добре здоров’я»

За день до виборів взяли на хабарі

У кабінеті ректора фінансової академії правоохоронці знайшли «чорну бухгалтерію», а у його помешканні – загалом два мільйони гривень та багато виробів із золота

64-річного ректора Львівської державної фінансової академії затримали “на гарячому” під час передачі хабара у 2 тисячі доларів за день до запланованих виборів ректора. Хоча у ВНЗ усі були шоковані цією “новиною”, механізм обрання ректора був запущений, тож виборів не відмінили. Відтак ректором фінансової академії на безальтернативній основі знову обрали... Петра Буряка, який очолює цей заклад з 1996 року (ще з часів, коли академія була технікумом).

За процесом виборів спостерігав представник Міністерства освіти. Петро Буряк був єдиним кандидатом на цю посаду. У виборах взяло участь 160 осіб — працівники фінансової академії, викладачі, 20% студентів. «За» проголосувало 92 особи, «проти» — 46, 10 бюлетенів визнано недійсними. До речі, на попередніх виборах ректора фінансової академії Петро Буряк не мав жодного (!) голосу «проти»... Нині отримав лише 57% голосів на свою підтримку. Але цей результат дає формальні підстави Міністерству освіти укласти з ним контракт. У Львівській державній фінансовій академії журналісту“ВЗ” розповіли, що наразі нічого не відомо про нові вибори ректора. “Було засідання виборчої комісії, оголосили результати, передали протоколи. Що відбуватиметься далі — компетенція Міністерства освіти”, — пояснили журналісту “ВЗ”.

Експерти кажуть: якщо суд визнає Петра Буряка винним, Міністерство освіти матиме підстави для того, щоб оголосити новий конкурс на заміщення посади ректора Львівської державної фінансової академії.

У прокуратурі Львівської області кажуть, що таку “круглу суму” пан Буряк вимагав за працевлаштування однієї жінки на посаду інспектора факультету заочного навчання, просування кар’єрною драбиною. Також працівники міліції встановили, що в лютому цього року очільник вишу отримав 2 тисячі гривень від львів’янки за поновлення її на навчанні. Петра Буряка затримано на хабарі за межами навчального закладу. Люди, наближені до Петра Буряка, кажуть, що це трапилося в обідній час у кафе.

Під час обшуку в службовому кабінеті ректора правоохоронці знайшли “наколядоване” багатство: 14 тисяч доларів, «чорнові» записи щодо отримання коштів. Подібну “чорну бухгалтерію” свого часу знайшли у кабінеті голови Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича, якому дали кличку “колядник”.

У помешканні Петра Буряка правоохоронці вилучили 22 тисячі доларів, 57 тисяч євро, 1,5 тисячі фунтів стерлінгів, 40 тисяч гривень. Крім грошей, знайшли чимало виробів із золота... Про це повідомив начальник ГУ МВС у Львівській області Дмитро Загарія. За фактом порушено кримінальне провадження за ч.3 ст.368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою). Ця стаття передбачає позбавлення волі на термін до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років та з конфіскацією майна. Наразі правоохоронці перевіряють, чи причетний Петро Буряк до інших фактів вимагання та одержання неправомірної вигоди.

Після виборів ректора атмосфера у навчальному закладі пригнічена. За інформацією “ВЗ”, ніхто з колективу не знає, де перебуває Петро Буряк. Правоохоронці кажуть, що він у СІЗО. Викладачі академії припускають, що у лікарні, бо має проблеми з тиском. Мобільний телефон ректора не відповідає...

На сайті osvita.com.ua у розділі “Оцінка відвідувачів” ось які відгуки “користувачів” (найсвіжіші за 23 лютого) можна прочитати про Львівську державну фінансову академію (орфографія збережена): “Скільки вчуся, стільки змушена викручуватися або платити. І це неправда, що можна чогось досягти своїми силами, неправда!!!”, “Ненавиджу цю бурсу. Тут дорога відкрита тільки блатним”, “Я провчилась 4 роки... з моєї групи тільки одна людина жодного разу не платила хабара. Викладачі дійсно різні, деякі справедливі, а деякі ні. На жаль, хабарників набагато більше... Якщо повернути час назад, вдруге сюди вчитись не пішла би...”, “Навчатися не важко. Треба мати лише багатих батьків і покровителів на факультеті”, “Академія дуже корумпована. Залік — 200, 300 гривень, екзамен — 300-1000, хто як домовиться. На старших курсах розрахунок тільки в євро. Захист курсової -50-100Є. Державний екзамен- 200-300Є. Захист практики — 50-100Є. Дипломна робота -800-1000Є, а її захист — 200Є. Самостійно написати і захиститись ніхто вам не дасть”. Водночас є і коментарі на кшталт цього: “Тут хороші викладачі і дають хорошу базу ”...

Дружина ректора Галина Буряк у коментарі для zaxid.net назвала затримання на хабарі провокацією, пов’язаною з перевиборами ректора Львівської фінансової академії. Припускає, що хтось хотів зірвати виборчий процес.

“Жодних кілограмів золота у квартирі ніхто не знайшов, були золоті вироби в незначній кількості, — пояснила Галина Буряк. — Це обручки, сережки, придбані ще тридцять років тому. Кількість їх і вартість я не рахувала, однак у добру жменю їх можна взяти. Щодо грошового еквіваленту у 2 мільйони гривень, які вилучили правоохоронці під час обшуку, — ця інформація правдива. Ми тримали гроші в помешканні, бо збирали на лікування за кордоном для чоловіка. У нього близько десяти років проблеми з викривленням сонної артерії. Назбирали їх впродовж багатьох років. Зарплата в чоловіка — до 10 тисяч гривень, ще була і моя зарплата — 5 тисяч гривень. Якщо це збиралося 15-20 років, то, думаю, можна назбирати таку суму”.

Схожі новини