Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львівщину очолить «права рука» Садового?

Кабмін погодив кандидатуру Олега Синютки на посаду голови Львівської ОДА

Інтригуюче питання, хто стане “повноправним” головою Львівської облдержадміністрації, не перестає тривожити львівський політикум. Те, що президент Порошенко не поспішав позбавляти надокучливої приставки “т.в.о.” чинного губернатора Юрія Турянського, породжувало розмови, що той довго не протримається на цій посаді. Так і сталося — у четвер, 18 грудня, з’явилася інформація, що на засіданні Кабінету міністрів на посаду голови Львівської ОДА погоджено кандидатуру першого заступника міського голови Львова Олега Синютки (на фото). Де-юре це означає, що він очолить Львівщину.

Олег Синютка навідріз відмовився коментувати будь-що, що стосується свого призначення. “Поки не отримав указу президента, мені ніхто не телефонував, — сказав він журналісту “ВЗ”. — Повірте, я не кокетую, просто тут нема чого коментувати. Є таке влучне прислів’я: якщо хочеш розсмішити Бога, розкажи йому про свої плани. Тому я мовчу”. Також Олег Синютка спростував інформацію, що він буцімто напередодні попрощався із працівниками Львівської міської ради. Міський голова Львова Андрій Садовий на брифінгу також висловився розпливчасто з приводу призначення Синютки: “Відповідного указу президента я не бачив. Якщо такий указ буде, будемо його з повагою виконувати і підтримувати”.

Прізвище Олега Синютки яко кандидата на губернатора уже “спливало” в інформаційному просторі. У листопаді цього року він разом із іншими політиками “номінувався” на місце нинішнього т.в.о. голови ЛОДА Юрія Турянського. Але пізніше Андрій Садовий за свого підлеглого повідомив, що Олег Синютка не має наміру очолювати облдержадміністрацію «з тими повноваженнями, які має ця структура». «Повноваження першого заступника міського голови цікавіші для самореалізації», — додав мер.

У 2006 році Андрій Іванович “привіз” Олега Синютку з Івано-Франківська, де той був заступником міського голови Зеновія Шкутяка. Синютка вважається “правою рукою” Андрія Садового, він добре розбирається у міській господарці. Не на диктофон підлеглі характеризують Олега Михайловича як жорсткого керівника — якщо робота не виконана вчасно, він змушує працювати і у вихідні. Очевидно, мерові буде важко знайти йому рівноцінну заміну... У міських колах з’явилися припущення, що у разі призначення Синютки крісло першого заступника міського голови Львова займе нинішня голова Сихівської райадміністрації Ірина Маруняк.

З досьє «ВЗ»

Олег Синютка народився 14 лютого 1970 р. в с.Куропатниках Бережанського району Тернопільської області у сім’ї вчителів. 1993 р. закінчив історичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту (фах — учитель історії). 1995 р. — отримав диплом про другу вищу освіту за спеціальністю «Економіка та управління» Прикарпатського університету (м.Івано-Франківськ). 1995 — 2001 рр. — голова СТ «Маслосоюз» (м.Івано-Франківськ). 2001 — 2002 рр. — в.о. директора ТзОВ «Івано-Франківське АвтоЗАЗ-ДЕУ». 2002 — 2006 рр. — заступник міського голови м. Івано-Франківська. З березня 2006 р. — депутат Івано-Франківської облради, комісія з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій. З листопада 2006 р. — директор департаменту економічної політики Львівської міської ради. З 5 липня 2007 р. — перший заступник міського голови Львова. Одружений, має доньку та сина.

Анатолій РОМАНЮК,

політолог

Згідно із Конституцією, кандидатуру на посаду голови облдержадміністрації затверджує президент за поданням Кабінету міністрів. Якщо кандидатура затверджена рішенням Кабміну, це означає, що вона подана президенту, і президент має прийняти відповідне рішення. Питання цього призначення — це питання часу, президент з дня на день його підпише. Оскільки “Самопоміч” мала добрий результат на цих виборах, але не виграла їх (у Львівській області найкращий результат був у “Народного фронту”), це свідчить про те, що в області змінилася розстановка політичних сил. Призначення Синютки, з одного боку, може трактуватися як визнання результату “Самопомочі”, як певний бонус, який отримала “Самопоміч” в результаті виборів. Відомо, що після виборів політичні сили, які формують уряд, отримують різні бонуси — представництво у парламентських комітетах (голови, заступники голів комітетів), посади в уряді і заняття державних посад, однією з яких і є голова обласної держадміністрації. Для команди Андрія Івановича відхід Синютки — втрата. Він був ефективним, добре знався на міській господарці. Будь-яка людина, яка прийде на його місце, вимагатиме певного часу, щоб увійти у курс справ, а також сформувати інший характер стосунків із підлеглими.

В інформаційній політиці Львівської ОДА

з’явиться дороговказ — «Зелена книга змін»

Марія ДОРОТИЧ

З 2015 року жителі Львівщини будуть більш інформаційно озброєні, краще знатимуть тенденції області, події Львівської ОДА. Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Львівської ОДА вийде на новий рівень роботи. Керівництво департаменту презентувало громадськості проект — “Зелена книга змін у 2015 році”. На публічні консультації проекту, які відбулися в кафе “Комуна”, прийшло чимало представників громадських організацій, які висловили свої пропозиції до проекту, підтримали ініціативи департаменту щодо покращення інформаційного життя “Білого дому”. Консультації з експертами триватимуть до кінця 2014 року, проект запрацює з 2015 року.

Як зазначив під час презентації проекту “Зеленої книги” директор інформаційного департаменту Львівської ОДА Дмитро Посипанко, департамент має бути посередником між владою і громадськістю. Та впродовж останнього року структура виконувала статистичні функції. Це відкинуло департамент на периферію процесів, що відбувалися на Львівщині. Інформаційний департамент ЛОДА є розпорядником бюджетних коштів на дві програми — регіональної програми сприяння розвитку інформаційного простору та громадянського суспільства на 2014-2018 роки та Обласної програми відзначення у Львівській області свят державного, регіонального, місцевого значення, пам’ятних дат та історичних подій на 2014-2016 роки. “Наступного року хочемо взятися за реалізацію двох десятків програм і закликаємо громадські організації до співпраці, — наголосив Дмитро Посипанко. — Ми за те, щоб консультації з владою проводити не кулуарно, а публічно. У проекті бюджету на наступний рік буде передбачено 400 тисяч гривень на фінансову підтримку проектів і програм”.

Згідно з проектом “Зеленої книги”, наступного року департамент інформаційної політики Львівської ОДА працюватиме у п’ятьох напрямах: кардинальна зміна філософії відзначення на Львівщині свят регіонального та місцевого значення, сприяння розвитку інститутів громадянського суспільства в області, зміна механізму підтримки місцевих книговидавців (запровадження прозорої та якісної системи книгорозповсюдження, промоція читання друкованої книги в області), створення якісної системи аналізу та інформування про суспільно-політичні процеси області, проведення обласних програм, розпорядником яких є департамент інформаційної політики.

Видатки на відзначення в області свят планують скоротити на 20%. За гроші обласної скарбниці будуть фінансувати лише заходи державного значення та найвизначніші заходи регіонального рівня.

“Цього року працівники департаменту вперше презентують стратегічну місію роботи на 2015 рік, — зауважив Дмитро Посипанко в коментарі для “ВЗ”. — 2014 рік показав, що у всьому треба багато чого змінювати. Вирішили почати з себе, запланували п’ять амбітних цілей, хочемо покращити інформаційну складову своєї діяльності. У “Зеленій книзі” представлено чіткі терміни та заходи, які хочемо реалізувати. Запросили до обговорень представників громадських організацій, які мають своє бачення, альтернативні думки з цього приводу”.

За його словами, над проектом “Зеленої книги змін у 2015 році” працювали працівники департаменту. За основу брали європейський досвід роботи. У перспективі — підготовка “Білої книги змін”. Документ буде містити конкретні заходи роботи, виконавців, дати реалізації. Його теж винесуть на громадське обговорення. “Біла книга” матиме більше розділів, ніж попередня — “Зелена книга змін”.

“У департаменті інформаційної політики Львівської ОДА працює 21 особа, а має працювати 24, — продовжує розмову Дмитро Посипанко. — У Львівській ОДА — це наймолодший департамент. Більшість працівників структури — випуск­ники університетів. Відходимо від “совкових” ідей роботи, працюємо за європейським принципом”.

З олів’є — на передову!

Іван ФАРІОН. Фото із соціальних мереж

Один із київських волонтерів, який у Facebook іменує себе Юрієм Степановичем, вирішив зробити нашим воїнам подарунок до Нового року. — Одягнувшись у костюм Діда Мороза, в останній день грудня він доставить у зону АТО тридцять 30-літрових харчових контейнерів із... олів’є. Активіст переконаний: цей салат, який є неодмінним атрибутом новорічних столів українців, має нагадати захисникам Вітчизни затишний рідний дім. І додати їм сил, настрою на передовій.

Не штука приготувати майже тонну олів’є! Навіть таким беручким до роботи хлопцям, як Юрій Степанович і його соратники. Тому запросив у помічники волонтерок. Щоб вони активніше зголошувалися до нарізання моркви, цибулі, квашених огірків, картоплі, ковбаси, яєць, він представив біля порожніх відер свою команду з оголеними торсами. Глянувши на цих богатирів, “йокне” серце не в однієї дами. У перші ж хвилини після оголошення новорічної “толоки” до автора цієї ідеї зголосилися десятки майстринь олів’є. А пан Юрій запросив на свою базу ще й тих, хто може передати бійцям салат-“шубу”, холодець, смаженого кабанчика, курочку, мандарини. Креaтивні у нас волонтери!

16,3% На стільки скоротився індекс промислової продукції у листопаді цього року порівняно з листопадом минулого року. За даними Держстату, від початку року промвиробництво впало на 10,1%, видобувна промисловість обвалилась на 12,3%, переробна на 9,9%, постачання і розподіл електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря скоротилося на 6,1%.

Схожі новини