Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ароматна молода картопля

Хтось вважає за краще готувати картоплю в духовці, щоб зберегти всі поживні речовини, а хтось про­сто варить або смажить

Якщо молода картопля невели­ка, краще залишити її цілою. Зазвичай молоду картоплю готують у шкірці, тому попередньо овоч треба ретельно помити, за потреби злегка пошкребти тупим боком ножа або металевою губ­кою й обсушити.

Великі картоплини краще наріза­ти так, щоб шматочки були однакового розміру.

Цінність молодої картоплі – у її приємному природному смаку, тому складні страви з неї готувати не варто.

Для варіння картоплю краще за­ливати гарячою водою.

На пательні

1 кг молодої картоплі, 4 зубчики часнику, 3 гілочки розмарину, олія, сіль, перець.

У каструлю налити води, злегка по­солити та довести до кипіння. Поклас­ти у неї картоплю і злегка зварити, вона має бути майже готовою. Воду злити, а картоплю промокнути паперовою серветкою або рушником. Неочище­ний часник трохи розчавити ножем. У велику пательню налити оливкову олію і додати зубчики часнику, розмарин та обсмажувати впродовж 1 хв. Викласти в пательню молоду картоплю і готу­вати, доки вона не набуде приємного бурштинового кольору. Приправити сіллю та перцем. Перед подачею кар­топлю можна посипати посіченою сві­жою петрушкою.

У духовці

1 кг невеликої картоплі (однако­вого розміру), 2 зубчики часнику, 3 ст. ложки олії, по 1/2 ч. ложки солі і перцю, петрушка.

Картоплю середнього розміру ре­тельно помити та обчистити металевою щіткою для посуду так, щоб не пошко­дити шкірку. Розрізати бульби навпіл або на четвертинки. Часник почистити, дрібно нарізати або вичавити. У великій мисці змішати картоплю з часником, оливковою олією, сіллю та перцем. Викласти картоплю на застелене пер­гаментом деко в один шар і поставити в розігріту до 1800 духовку на 45-60 хв. Під час приготування картоплю двічі перемішати. Готову страву посипати посіченою петрушкою і подавати.

З соусом зі сметани

300 г молодої картоплі, 30 г вершкового масла, 100 г твердого сиру, олія.

Соус: 100 г сметани, 50 г верш­кового масла, 50 г борошна, 100 г бульйону або води, сіль, перець.

Молоду картоплю нарізати ски­бочками, злегка обсмажити на олії та

викласти у форму для запікання. Бо­рошно для соусу обсмажити на верш­ковому маслі, додати бульйон або воду (краще переварену). Помішую­чи, довести до утворення однорідної маси. Потім додати сметану і готу­вати, постійно помішуючи, близько 5 хв. Соусом полити картоплю, зверху посипати натертим сиром, скропи­ти розтопленим маслом і поставити в розігріту до 1800 духовку запікатися до зарум’янювання. Перед подачею мож­на посипати посіченою петрушкою.

Варена з кропом

1 кг молодої картоплі, 50 г верш­кового масла, пучок кропу, сіль.

Бульби очистити та розрізати на 2 або 4 частини, залежно від розміру.

У великій каструлі закип’ятити воду, посолити і всипати картоплю. Довести до кипіння, потім на середньому вогні варити 15-25 хв.

Коли картопля звариться, воду зли­ти. У каструлю додати вершкове масло і обережно струсити, щоб воно покри­ло кожен шматочок.

Додати до картоплі посічений кріп. За бажання додати іншу зелень (пе­трушку, трохи кінзи, зелену цибулю, молоде часникове пір’я). Перемішати і подавати.

Теплий салат

900 г молодої картоплі, 2 цибулі-шалот, 200 г молодих огірків, 4 ст. ложки гірчиці, 1 ст. ложка оливко­вої олії, 1 ч. ложка насіння кмину, 1 ст. ложка яблучного оцту, жменя зелені, сіль, перець.

Молоду картоплю зварити до м’якості, але щоб вона не розварилася, близько 20 хв, точний час залежить від розміру бульб. Вийняти з води та дати обсохнути. Цибулю-шалот почистити і нарізати тонкими півкільцями, огірок – тонкими кружальцями. Викласти в миску картоплю, цибулю й огірки. До­дати гірчицю, олію, насіння кмину, оцет і перемішати. Посолити, поперчити та посипати нарізаною зеленню. Подава­ти у теплому посуді. Можна подати як гарнір до м‘ясних страв.

З куркою

2 курячі стегна, 5-6 молодих кар­топлин, 0,5 ч. ложки сушеного час­нику, 0,5 ч. ложки сушеної зелені, сіль, перець, 2 ст. ложки олії.

Курку та картоплю промити під про­точною водою та обсушити.

Картоплю вимити жорсткою щіт­кою, нарізати вздовж на четвертинки.

Варити у ледь підсоленій воді близько 5 хв. Воду злити, а картоплю обсуши­ти.

На розігрітій пательні з невеликою кількістю олії обсмажити курку з двох боків до рум’яної скоринки, по 2 хв з кожного боку.

Перекласти картоплю у форму для запікання, посолити, поперчити, по­сипати сухим часником та зеленню. Скропити олією.

Щоб у картоплі була рум’яна ско­ринка, курку викласти поряд і готувати за t 1800 30-35 хв. Якщо більше подо­бається м’яка і розсипчаста картопля, курку покласти на неї.

З фрикадельками

300 г фаршу (яловичина-свини­на), 400 г молодої картоплі, 1 зуб­чик часнику, 20 г петрушки, 3 ст. ложки панірувальних сухарів, 2 гі­лочки розмарину, 1 ст. ложка твер­дого сиру (типу пармезан), 150 г борошна, олія, сіль.

Фарш змішати з сіллю, часником, посіченою свіжою або сушеною пе­трушкою, натертим сиром та ложкою олії. Сформувати фрикадельки та об­валяти їх у борошні. Викласти в па­тельню з розігрітою олією і добре об­смажити.

Підготовлену картоплю викласти в миску, додати кілька ложок олії, сіль та розмарин. Ретельно перемішати.

Викласти картоплю на деко і запі­кати у розігрітій до 2300 духовці, доки вона не стане хрусткою (картоплю часто не перевертати, щоб не розла­мати).

Коли картопля буде готова, виклас­ти до неї фрикадельки і підрум’янити їх у духовці.

За бажання можна посипати страву натертим сиром.

Схожі новини