Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко: "За шість років можна побудувати країну, яка відповідатиме критеріям ЄС"

  • 17.12.2014, 15:23
  • 1 200

Україна на сьогодні потребує від Заходу допомоги у трьох напрямах: світової солідарності, допомоги у проведенні реформ, а також економічної підтримки.

Між Україною і Польщею у присутності Президентів країн Петра Порошенка і Броніслава Коморовського в середу у Варшаві підписано п'ять документів про співпрацю.

Документи з української сторони підписали міністр закордонних справ Павло Клімкін і віце-прем'єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, а з польської — глава зовнішньополітичного відомства Гжегож Схетина й міністр інфраструктури і розвитку Магда Васяк, передає власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

Також в інтерв'ю польському виданню Gazeta Wyborcza перед візитом до Польщі Президент України Петро Порошенко виклав своє бачення подальшої політики України.

«Ми потребуємо трьох справ. По-перше, світової солідарності і підтримки для нашої боротьби за суверенітет і територіальну цілісність... По-друге, Захід може допомогти нам у проведенні реформ, аби не винаходити знову велосипед. По-третє, потребуємо економічної допомоги», — підкреслив Порошенко.

За його словами, українці не очікують, що хтось приїде за них боротися, а на сьогодні 70% громадян країни готові захищати державу і 80% — у різній формі допомагати армії.

Президент України зауважив, що допомога Заходу потрібна, аби Україна швидкими темпами могла зближуватися із Заходом. «Я запропонував «Стратегію 2020». За шість років можна побудувати країну, яка відповідатиме критеріям ЄС, що дозволить нам просити про надання перспективи членства а ЄС», — наголосив він. Головними цілями на сьогодні для України Порошенко назвав перемогу у боротьбі з корупцією, економічну трансформацію і членство в ЄС.

За словами Глави держави, Польща може допомогти Україні у проведенні реформи децентралізації країни. «Я — перший український президент, який з власної ініціативи передав частину повноважень владі на місцях. Я брав приклад з польської моделі устрою. Польща взагалі є для нас прикладом», — наголосив він.

Порошенко додав, що розраховує на введення в дію реформи децентралізації в 2015 році. «Не виключаю, що запропоную створення, якщо погодиться парламент, конституційної комісії. В її роботі були б задіяні експерти й науковці, і вона супроводжувалася б широкими дебатами в суспільстві. Після внесення змін до Конституції в 2015 році відбулися б місцеві вибори, в яких українці обирали б представників, що мали б більше коло повноважень», — зауважив Президент.

Порошенко запевнив, що зробить усе можливе, аби олігархи не мали впливу на владу. «Зроблю в цьому напрямі все можливе. Якщо великий український бізнес дотримуватиметься закону, то користуватиметься в нашій країні привабливим інвестиційним кліматом», — констатував він.

"Я гарантую, що олігархи більше не матимуть впливу на українську владу. Я зроблю все для цього", — сказав Порошенко.

"Якщо український великий бізнес дотримуватиметься закону, то користуватиметься в нашій країні привабливим інвесткліматом. Але якщо хтось спробує втручатись в політику, використовувати прихід до влади для власного збагачення, то ми продемонструємо рішучість, бо світ має для цього однозначну назву: корупція", — додав він.

Порошенко очікує на допомогу Заходу в реалізації Мінських домовленостей для врегулювання кризи на сході України. «Ми потребуємо координації дій з міжнародними партнерами, аби реалізувати мій мирний план, передбачений Мінським протоколом. Там все є: закриття кордону, виведення чужих військ, негайне звільнення заручників, припинення вогню й політичний діалог», — наголосив Президент. Він додав, що щодня зволікання з реалізацією цього плану призводить до поглиблення гуманітарної катастрофи для Донбасу, і висловив переконання, що для уникнення Третьої світової війни треба створити нові, європейські і глобальні механізми безпеки.

Він також висловив думку, що світ зараз не повертається до холодної війни, оскільки сьогодні немає двох блоків, конфронтація яких зупинялася б ядерним стримуванням. «Гібридна війна, в яку втягнуто Україну, не має прецедентів і не схожа на війну в Афганістані, Іраку чи Чечні», — констатував Президент.

На переконання Порошенка, унікальна комбінація санкцій, падіння цін на нафту і відсутність структурних реформ в самій Росії потроїла ефект проблем в Росії. «Це дає нам привід до обережного оптимізму і сподівання, що вдасться знайти оптимальний вихід з ситуації», — наголосив Порошенко. Оптимальним виходом він назвав виведення чужих військ з Донбасу, закриття кордону і відновлення нормального діалогу Європи, зокрема України, з Росією.

Наприкінці Порошенко нагадав, що був з візитами в Сингапурі та Австралії, де підписали договори про співпрацю з антикорупційними органами.

"У кожному міністерстві буде іноземний консультант, який не лише допомагатиме боротись з корупцією, а й гарантуватиме світові, що ми не тільки думаємо про боротьбу з корупцією, але ведемо конкретну діяльність", — заявив Порошенко.

Схожі новини