Передплата 2024 «Добрий господар»

Яка пенсія вигідніша: за віком чи по інвалідності?

Згідно із законодавством України, людина може мати право одночасно на різні види пенсій. Однак призначається їй лише один із цих видів пенсії, за її вибором

Як розповіла «ВЗ» заступниця начальниці ГУ Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова, в Україні визначено такі види пенсій:

  • за віком;
  • по інвалідності;
  • у зв’язку з втратою годувальника;
  • за вислугу років.

Пенсія за віком призначається при досягненні передбаченого законом віку за наявності необхідного страхового стажу. Так, для виходу на пенсію після досягнення віку 60 років у 2024 році необхідно мати не менше 31 року страхового стажу (йдеться і про чоловіків, і про жінок).

Щороку страховий стаж, що дає право виходу на пенсію у 60 років, збільшується на 12 місяців та у 2028 році становитиме 35 років.
Якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2024 році, має менше 31 року необхідного страхового стажу, вона матиме право на призначення пенсії після досягнення віку 63 роки — у 2027 році, якщо матиме не менше 24 років страхового стажу.

Мінімально необхідний страховий стаж, який дає право на призначення пенсії у 65 років, — 15 років.

Пенсія по інвалідності

Призначається особам, яким установлено інвалідність. В Україні визначено три групи інвалідності - залежно від ступеня втрати працездатності. Орган медико-соціальної експертизи визначає причину, групу, час настання інвалідності, термін, на який вона встановлюється,

Пенсія у зв’язку з втратою годувальника

Призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні. Це такі члени сім'ї, як

  • чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли віку 65 років, або віку, передбаченого статтею 26 Закону № 1058;
  • діти до 18 років або старші за цей вік, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років;
  • діти, які навчаються, — до завершення навчання, але не довше 23 років;
  • діти-сироти — до 23 років;
  • чоловік (дружина), один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся годувальника, незалежно від віку і працездатності, які не працюють і зайняті доглядом за дитиною годувальника до досягнення нею 8 років.

Дітям пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від того, чи були вони на його утриманні.

Пенсія за вислугою років

Встановлюється окремим категоріям громадян, зайнятим на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності. Пенсія за вислугою років призначається до досягнення пенсійного віку.

На пенсію за вислугою років мають право працівники освіти, охорони здоров’я і соцзабезпечення, працівники, зайняті в перевезеннях і безпеці руху на залізничному транспорті та метро, артисти, актори театру тощо. Наприклад, артисти балету мають право на пенсію за вислугою років за досягнення віку не менше 30 років. Загалом є великий перелік професій, встановлений урядом, які мають право на вихід на пенсію за вислугою років. Однак це право надається за умови звільнення з роботи. Якщо людина поступає на роботу по тій же професії, з якої пішла, то виплата пенсії припиняється. Якщо людина йде на іншу роботу, не з цього переліку, то виплата пенсії не припиняється.

Чи варто змінювати вид пенсії?

Особи з І чи ІІ групою інвалідності можуть отримувати вищу пенсію, ніж імовірна пенсія за віком. Усе залежить від віку та набутого стажу громадянина, повідомляє 24 канал.

А от люди з ІІІ групою інвалідності можуть мати більшу саме вікову пенсію. Станом на тепер, пенсія для осіб з ІІІ групою інвалідності становить 50% від вікової.

Однак, є і виключення. Наприклад, особа з інвалідністю ІІІ групи може отримати пенсію по інвалідності у розмірі 100% пенсії за віком, якщо ця особа ще не досягла пенсійного віку, або якщо вона має повний стаж.

Щоб змінити вид пенсії, потрібно звернутись у відділення Пенсійного фонду і подати спеціальну заяву. Початок нарахування обраної виплати відраховується з дня оформлення заявки.

Схожі новини