Передплата 2024 «Добра кухня»

Поствиборчі бої за «мажоритарку»

Свої позиції у парламенті пробують укріпити «вчорашні»

Ввечері 10 листопада, на 15 день після дострокових парламентських виборів, Центрвиборчком оголосив підсумки голосування у багатомандатному окрузі, де обирали за партійними списками. Названо перших 225 народних обранців, половину із тих, що мають засідати у Верховній Раді.

Хоча згідно із законом на цей момент мало би бути оприлюднено і всіх обраних мажоритарників. З останнім у відомстві Михайла Охендовського не склалося. Маємо не те що скандал — надзвичайну подію: виборчий процес вийшов за часові рамки. Подекуди продовжують перераховувати голоси, і роблять це у присутності людей з... автоматами.

Такий антураж підриває демократичне реноме нової влади, яка заявляла про проведення вільних, чесних, прозорих виборів. У прес-службі ЦВК кажуть, що нічого страшного не сталося, мовляв, новий парламент і так зможе вчасно розпочати свою роботу, бо уже зареєстровано 393 обраних народними депутатами (при необхідній конституційній більшості у 300 нардепів). Однак запитання залишаються. Є всі підстави говорити про рецидиви старої політики, проти якої повстав Майдан, про певні спроби реваншу представників колишнього режиму. Належної відсічі їм не дано. Зокрема, як не прикро, не зробили цього інститути нової влади.

У ЦВК обмовляються про кілька проблемних, спірних округів. А політики, експерти, журналісти кажуть про зумисно спотворене там волевиявлення виборців. Не в останню чергу — при потуранні ЦВК. Є всі ознаки того, що результати на 30, 38, 50, 59, 60, 63 та деяких інших округах фальсифіковано. Перемогу кандидатів “нової хвилі” переписано (або ще переписують) на користь перефарбованих “самовисуванців”, за якими стоять колишні спонсори Партії регіонів.

Показовий приклад — ситуація на в/о №59. Заступнику командира добровольчого батальйону “Дніпро” Валентину Маньку тут протистоїть міський голова з Курахового Донецької області Сергій Сажко, ставленик Ахметова. Той самий, який, як свідчать очевидці, підгодовував терористів на їхніх блокпостах, організовував у місті “референдум” про незалежність самопроголошеної ДНР. Станом на 1 листопада окружна виборча комісія зафіксувала переконливу перемогу учасника АТО, про це складено відповідний протокол. Однак невдовзі у приміщення ОВК увірвалися озброєні люди, заблокували її членів, відкрили сейф з документацією. Як наслідок, тепер на сайті ЦВК зовсім інша інформація. З неї випливає, що лідером перегонів є... сепаратист Сажко.

Дивні процеси відбувалися і на інших округах — голоси одних кандидатів приписували іншим, фантастично завищували показники явки виборців...

Або інший ексцес. Через різні маніпуляції на дільницях суд постановив перерахувати голоси у в/о №63. Незважаючи на те, що рішення остаточне і оскарженню не підлягає, у ЦВК йому опираються. “ЦВК робить усе, щоб протягнути у депутати фальсифікатора Ревегу, — заявила народний депутат сьомого скликання Анжеліка Лабунська. — Ревега — член Партії регіонів, возив “тітушків” на Майдан. На окрузі зараз чиниться таке свавілля, що часи Януковича відпочивають!”.

Перерахувати голоси суд постановив і на окрузі №38, де у нардепи пробивається такий собі самовисуванець Вадим Нестеренко, бізнес-партнер Олександра Вілкула, колишнього віце-прем’єра в уряді Азарова. Підстав для судового вердикту було більш ніж достатньо. Зокрема, встановлено, що штабісти Нестеренка підкуповували виборців, роздаючи талони на хліб, незаконно складали списки тих, що начебто погодилися голосувати за “шефа”. А ще голова ОВК таємно пошкод­жував протоколи з результатами на користь суперника Нестеренка. Отож ЦВК, яка зіткнулася з таким неподобством, мала би проявити твердість. А фактично потурає порушникові, не кваплячись виконувати вердикт суду.

Спостерігачі звертають увагу на двояку позицію голови ЦВК Михайла Охендовського: в одних випадках він виступає за перерахунок бюлетенів, в інших, де схожа ситуація, заперечує проти цього. Є підозра, що Охендовський і далі працює на своїх колишніх соратників з Партії регіонів, які сім років тому делегували його у ЦВК. У неділю ввечері один з центральних українських телеканалів показав записи камер спостереження, на яких видно, як Охендовський о пів на першу ночі 2 листопада приїжджає в один з престижних офісів на вул. Володимирській у Києві (кажуть, цей офіс належить найбагатшій людині країни). У це приміщення, натякають автори сюжету, прибули і кандидати з деяких “проблемних” округів. Про що у них могла бути розмова з головою ЦВК у такий пізній час? Журналісти каналу припускають, що керівнику головного виборчого відомства пропонували хабар за позитивно вирішене питання. “Розвінчувальний” сюжет обіцяли показати у наступному репортажі.

Компроматна політична війна з її непередбачуваними наслідками триває ще на початку життя нової Ради. Тож омріяної стабільності у новому парламенті сподіватися годі...

Схожі новини