Передплата 2024 «Добрий господар»

«Ми проклали для вас автобан у Європу, але пальне має бути вашим...»

Ця думка прозвучала на Українсько-польському форумі «Технічна освіта – для майбутнього Європи»

Це була паритетна зустріч наукової і освітньої еліти. 25 ректорів українських університетів і 25 польських на форумі у Львівській політехніці представляли Асоціацію ректорів вищих технічних навчальних закладів України та Конференцію ректорів технічних університетів Польщі.

У часників форуму привітав Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Генрик Літвін. Він нагадав, що за роки перебування у Євросоюзі Польща у три рази збільшила свій ВВП. На думку посла, саме вища освіта є тим локомотивом, який пришвидшить рух України у Європу. “Наш досвід — це, образно кажучи, той автобан, яким ви маєте рухатися. Але зусилля, праця, “пальне” мають бути вашими...”.

Міський голова Львова Андрій Садовий, коли вітав гостей, сказав, що мріє про той час, коли українські університети увійдуть у першу сотню кращих університетів світу. Це викликало у деяких учасників форуму іронічну посмішку. Мовляв, нам би хоч у 5-ту сотню увійти. До 100 кращих університетів наразі не входить жоден університет Польщі... Вища освіта не може бути дешевою. Якщо, скажімо, річний бюджет Львівської політехніки становить 500 мільйонів гривень, то університети Німеччини, Англії, США подібного масштабу мають бюджети близько мільярда доларів... А що стосується Польщі, то їхні ВНЗ надають нашим науковцям можливість працювати у своїх лабораторіях на дороговартісному унікальному обладнанні. Ректор Львівської політехніки Юрій Бобало не раз говорив, що заздрить польським ректорам, які мають гризоту — куди використати гроші...

Голова ради Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів України ректор Київського політехнічного університету Михайло Згуровський навів невтішну статистику щодо стану нашої економіки, акцентуючи увагу на необхідності нарощувати випуск високотехнологічної продукції. Її частка у річному ВВП становить лише 4 відсотки, а скажімо, у Китаї — 36 відсот­ків. Михайло Згуровський був одним з найбільш активних розробників нового Закону про вищу освіту. “При його розробці, — зазначив Михайло Захарович, — ми багато чого запозичили у польських колег, насамперед щодо автономії ВНЗ. Тільки вільний університет може продукувати інноваційні проекти і нові знання...”. На думку професора Згуровського, видача усім випускникам однакових дипломів державного зразка дещо дезорієнтує ринок праці. Відповідно до нового Закону університети України невдовзі зможуть видавати свої дипломи.

Голова Конференції ректорів технічних університетів Польщі, ректор Вроцлавської політехніки Тадеуш Вєнцковський зазначив, що нині у його країні навчається 15 тисяч студентів з України. За цим показником Польща випередила Німеччину. Пан Тадеуш намагається робити все можливе, щоб збільшити кількість українських студентів, які навчатимуться безоплатно... Уряд Польщі надав 550 стипендій для студентів і аспірантів з України, в першу чергу для молоді з Донбасу.

Якщо йдеться про престиж саме інженерної праці, то ця проблема однаково турбує і українську, і польську вищу школу. Нині у Польщі бракує 50 тисяч інженерів.

Дуже часто у виступах учасників форуму звучало словосполучення ІТ -технології. Центрами їх розвитку називають Київ, Харків, Львів, Дніпропетровськ...

Віктор Валєєв, директор Асоціації “Інформаційні технології України”, навів такі факти: на світовому ринку послуг з розробки програмного забезпечення частка України становить лише... 1 відсоток. Ми поступаємося навіть Марокко. Лише 37 відсотків випускників наших ВНЗ з ІТ-технологій працюють за спеціальністю, — бо не мають практичних навичок. Є куди рости. Наступного року у країнах Євросоюзу буде один мільйон (!) вакансій спеціалістів-комп’ютерників.

Учасники форуму визначили напрями спільної співпраці науковців технічних університетів двох країн. Це, зокрема, інформаційні, комунікаційні технології, зелена та альтернативна енергетика, наноматеріали і нанотехнології, авіаційні та космічні технології, програма “Університетський супутник” тощо.

Схожі новини