Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Європа посприяла газовому «консенсусу» між Росією і Україною

Сторони пішли на поступки одна одній

Українці взимку не мерзнутимуть, як раніше лякали нас такою перспективою високопоставлені російські чиновники. Гарантом того, що ми будемо з газом принаймні два найближчі квартали, до 1 квітня, виступив Європейський Союз — за його посередництва у Брюсселі підписано угоду між Росією і Україною про постачання голубого палива. Домовленість стала результатом багатомісячних переговорів, взаємних поступок. Особливість угоди — у виграші опинилися всі: і Москва, і Київ, і Брюссель. Росія частково відновить свій втрачений газовий ринок, Київ буде з теплом, безперебійні поставки енергоносіїв отримає Європа.

Згідно з цими домовленостями, у четвертому кварталі 2014 року “Газпром” постачатиме свій стратегічний товар “Нафтогазу України” по 378 доларів за тисячу “кубів”. Цілком виграшна ціна, якщо брати до уваги, що Росія раніше вимагала від нас по 500 “баксів” за тисячу кубів. У першому кварталі наступного року ціна за російський газ буде ще меншою — 365 доларів за тисячу кубометрів. До 31 березня сторони мають обговорити “весняно-літній” пакет цін. Зважаючи на те, що вартість нафти на світових ринках (а саме від неї танцюють при визначенні вартості газу) суттєво впала, слід очікувати, що Україні вдасться домогтися справедливої, “підйомної” для нас ціни і на наступні періоди...

Тристороння домовленість важлива для нас тим, що у випадку, якщо Росія вкотре надумає брикатися і всупереч домовленостям виставить убивчі розцінки, її апетити втамує європейська спільнота. У крайньому випадку, компенсує нам різницю.

Ще один підсумок переговорів у Брюсселі — борги за використаний раніше газ Украї­на погашатиме за ціною 268 доларів за тисячу кубометрів. Завдяки МФВ ресурси для минулих і нових розрахунків у нашій скарбниці є. Перші 1,45 млрд. доларів уже почали переказувати на рахунки “Газпрому”, решту 1,65 млрд. доларів надішлють у Москву до кінця грудня.

Про інші компроміси і “непоступки”. Росія “протиснула” свою вимогу передоплати: “спочатку гроші — потім газ”. Водночас Украї­на змусила “Газпром” відмовитися від його правила “Бери або плати”, тобто викуповувати всю раніше обумовлену кількість газу. Це дозволить нам проводити більш енергоощадну політику і не бути за це покараними Росією, замовляти лише стільки газу, в якій його кількості є потреба.

Де Україна братиме кошти для газових розрахунків. Вони частково надходитимуть з прибутків” “Нафтогазу” (попри проблемність цієї компанії, вона їх таки отримує). Значну частину витрат покриватимуть за рахунок надходжень з Міжнародного валютного фонду. Крім того, ЄС і далі надаватиме Україні свої євро у рамках європейської програми допомоги.

Брюссельські домовленості не означають, що всі газові непорозуміння між Україною і Росією вирішено. Крапку у ринковій ціні на газ повинен до кінця наступного року поставити Стокгольмський арбітраж, де лежать кілька позовів з Києва. Відповідно до рішення цього суду (а Україна має великі надії на позитивний результат) ціну перерахують.

Нова газова угода між Росією і Україною стала великим професійним успіхом єврокомісара з питань енергетики Гюнтера Еттінгера під вінець його кар’єри на цьому посту. Кажуть, ніхто інший не міг би розв’язати цей складний вузол краще, ніж зробив це він.

Схожі новини