Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Повертайся живим!

Села на Західній Україні усією громадою зустрічають своїх земляків, що повернулися із зони АТО

Старосамбірський район, Львівська область

Тричі з часу війни зустрічала Старосамбірщина своїх Героїв, які поверталися «вантажем 200»… Здається, ми вже навчилися їх зустрічати — стоячи цілими селами навколішки і освічуючи дорогу тисячами лампадок. Тепер, Богу дякувати, вчимося зустрічати живих Героїв — зі слізьми, але від радості…

Близько опівночі. А маленьке село Заріччя досі не спить. При в’їзді стоять усі — від найстарших до найменших, і всі у вишиванках, із синьо-жовтими прапорцями. Школярики навмисне вивчали віршики про Україну і перемогу. Стрічати бійця Миколу Чупіля, який повернувся з фронту живим, злетілися і сусідні села, а кілька годин перед тим у містечку Хирові на центральній площі юнака вітали з духовим оркестром.

Так само з почестями і всією громадою зустрічали в сусідніх Буньковичах свого Героя Миколу Легкого. Хлопця рідні не бачили вже півроку, а дні очікування зустрічі були особливо тривожними — напередодні Миколу поранили, тому перш ніж повернутися додому, мусив полежати у госпіталі.

За братів Івана і Андрія Рапаків у Великій Сушиці молилися всім селом. Обидва зголосилися йти добровольцями на війну, залишивши з батьками молодшу сестру. Єдине, чим могли допомогти земляки, — молитва і збір коштів. Зібрали 15 тисяч гривень, за які придбали все необхідне землякам-воякам. Перед самісіньким від’їздом амуніцію братам Рапакам передав хирівський священик Іван Гальо, поблагословивши їх і окропивши бронежилети свяченою водою… Молитва уберегла хлопців від ворожої кулі, і ось їх зустріли всією громадою на чолі з війтом Михайлом Середницьким.

Нині на сході з сільради Михайла Середницького є ще кілька прикордонників, армійців-контрактників і два добровольці. Один із них — уродженець сходу. В Карпатах одружився і жив останні роки. Коли на Донбасі почалася війна, чоловік кудись поїхав, не сказавши нікому й слова. І тільки недавно війт дізнався у військкоматі, що їхній Олег воює добровольцем… І на його повернення чекають усім селом, щоб так само вийти назустріч у вишиванках, з прапорами і міцними обіймами.

Схожі новини