Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Гуманітарні" вантажівки з Росії в'їхали на територію України

  • 22.08.2014, 15:34
  • 1 053

Перша частина вантажівок путінського "гуманітарного конвою" уже перетнула кордон з Україною через КПП "Ізварине"

Російські митники приступили до митних операцій щодо другої партії з 34 вантажівок.

Про це повідомив керівник прес-служби Південного митного управління Раян Фарукшин, передає ИТАР-ТАСС.

"Майданчик в пункті пропуску "Донецьк" став вивільнятися, вантажівки з першої партії з 34 машин стали виїжджати з території РФ", — сказав Фарукшин.

Росія вирішила почати рух колони з гуманітарною допомогою у напрямку Луганська, не чекаючи оформлення вантажу українськими митниками і прикордонниками.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, оприлюдненій на сайті дипвідомства.

"Ситуація з нескінченним штучним затягуванням вирішення питання про початок доставки російського гуманітарного вантажу у райони південного сходу України стала нестерпною", — заявили у МЗС РФ.

У відомстві стверджують, що з російської сторони по всіх лініях і на всіх рівнях були зроблені "безпрецедентні зусилля" для залагодження формальностей.

У відомстві Лаврова продовжують звинувачувати українських військовиків у обстрілі Луганська і Донецька.

"Київ кілька днів поспіль відкладав формально необхідну для МКЧХ згоду, вигадуючи все нові приводи і паралельно нарощуючи атаки на Луганськ та Донецьк із застосуванням авіації, важкої бронетехніки проти житлових кварталів та інших цивільних об’єктів", — заявили у російському МЗС.

Прес-служба відомства зазначила, що процес з досягнення домовленостей щодо гуманітарного вантажу нібито був зупинений 21 серпня з посиланням на те, що різко активізувалися обстріли Луганська.

"Судячи з усього, в Києві задалися метою забезпечити повну силову "зачистку" Луганська і Донецька до Дня Незалежності 24 серпня, що наближається. Зміцнюється відчуття, що нинішні українські керівники свідомо затягують доставку гуманітарного вантажу, щоб добитися ситуації, коли допомогу буде взагалі нікому надавати. Можливо, розрахунок на те, щоб підійти з таким результатом до запланованих на 26 серпня зустрічей у Мінську", — розмірковують у Лаврова.

Прес-служба російського МЗС називає знущанням висування "нових штучних вимог" до гуманітарного конвою.

"Далі терпіти подібне беззаконня, відверту брехню і недоговороздатність не можна. Всі приводи для відтягування доставки допомоги людям в районі гуманітарної катастрофи вичерпані. Російською стороною прийнято рішення діяти. Наша колона з гуманітарним вантажем починає рух у напрямку Луганська. Зрозуміло, готові до її супроводу співробітниками МКЧХ і до їх участі у розподілі допомоги", — заявили у дипвідомстві.

13:30 Глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко заявив, що переміщення російського гуманітарного вантажу є прямим вторгненням РФ в Україну.

"… це пряме вторгнення. Під цинічним прикриттям Червоного Хреста це військові автомобілі з документами прикриття", — сказав Наливайченко.

"Останні дні ми стали свідками чітко спланованої і небезпечної ризикованої провокації проти України з... використанням поважної міжнародної організації Червоного Хреста", — додав він.

14:45 Держприкордонслужба України розповіла, що вже 145 вантажівок перетнули кордон. При цьому самих українських прикордонників не допускають до оформлення вантажу.

15:50 Порошенко пропонує Путіну повернути ситуацію з "гумвантажем" у рамки міжнародного права.

Президент України Петро Порошенко висловив стурбованість ситуацією навколо російського "гумконвою", який прорвався на українську територію.

16:15 Російські митники завершили всі операції щодо "гуманітарного конвою", 280 машин попрямували в Україну.

"Всі митні операції, пов'язані з оформленням вантажу гуманітарної допомоги завершені. Всі 280 автомобілів конвою висунулися в бік України", — сказав Фарукшин.

17:30 Євросоюз закликає Росію вивести "гуманітарний конвой" з України

Європейський Союз жалкує про рішення РФ направити "гуманітарний конвой" в Україну без супроводу представників Міжнародного комітету Червоного Хреста і без згоди української влади, про це заявив представник Єврокомісії Себастьян Брабан.

"Це — чітке порушення українських кордонів. Це також суперечить попереднім домовленостям, досягнутим між Україною, Росією та Міжнародним комітетом Червоного Хреста. Ми закликаємо Росію переглянути це рішення", — сказав він.

Представник ЄК наголосив, що для дотримання міжнародного гуманітарного права подібний конвой, який повинен мати виключно гуманітарний характер, повинен супроводжуватися Міжнародним комітетом Червоного Хреста.

"Ми схвалюємо дії української влади за стриманість і готовність до подальших переговорів з метою уникнути продовження ескалації кризи. Суверенітет України, територіальна цілісність, єдність і незалежність повинні поважатися", — заявив Брабан.

За його словами, російська гуманітарна допомога має спрямовуватися в Україну в повній відповідності з міжнародним гуманітарним законодавством через міжнародні гуманітарні організації та за погодженням з українським урядом.

Схожі новини