Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Завезли свої сіль і воду, а вивезуть... наші заводи?

Путінський «гуманітарний конвой» обростає найнесподіванішими версіями щодо свого призначення

Історія з російською «гуманітаркою» так затягнулася, що жарт, буцімто Путін вирішив повернути продуктовий конвой назад (бо після його «антисанкцій» росіянам самим їсти нічого), усе менше схожий на «шутку юмора». Хоча вже від того, що офіційний Київ визнав російську подачку, за якою невідомо що криється, гуманітарною, зовсім не смішно. З-під білої овчинки так званого мирного конвою вже вовчі ікла прорізалися.

Попри недільні прогнози представника ОБСЄ Поля Рікара про те, що до огляду російської «гуманітарки» можуть приступити вже найближчим часом (у понеділок-вівторок), ситуація на початок тижня вимальовувалася по-іншому. У понеділок зранку інспекцію вантажу і митне оформлення так і не розпочали. Як заявив речник Інформаційного центру Раднацбезу Андрій Лисенко, причина — у відсутності гарантій з боку бойовиків щодо безпеки руху колони у супроводі Червоного Хреста після перетину кордону.

Ближче до обіду ситуація не змінилася. Очевидно, до озвучених причин затримки доклалася ще одна — спроба російських «гуманітарників» перетнути кордон без жодних оформлень і дозволів. Перші тривожні звістки надійшли від агентства AFP, яке повідомило, що у неділю 16 російських «КамАЗів» відділилися від колони і рушили від Каменська-Шахтинського (де у четвер зупинився конвой) до пропускного пункту «Донецьк» на кордоні з Україною. А наступного дня в РНБОУ озвучили, чим закінчився цей колісний марш-кидок.

«О 12.50 до пункту пропуску «Донецьк», що на території РФ, прибуло 16 «КамАЗів» білого кольору, паливозаправник і автобус з начебто гуманітарного конвою, які розташувалися на стоянці біля пункту пропуску, — заявив Андрій Лисенко. — Після цього з боку України під’їхала група бойовиків на восьми автомобілях та трьох автобусах. Українські прикордонники зайняли оборону для відбиття нападу. Після перемовин з прикордонниками Росії терористи відійшли в глиб території України».

А ще через кілька годин далися чути все ті ж бойовики. Причому з заявою, яка із версією РНБОУ про невдалу спробу проривом перекинути частину російської «гуманітарки» через кордон зовсім не в’яжеться. «ДНРівці» розтрубили, що три машини з російською допомогою (м’ясними консервами і медикаментами) таки «оприходували». До них транспорт з гуманітаркою, мовляв, добрався у неділю ввечері. Одне з двох: або бойовики нагло брешуть, або ж російські «миротворці» скористалися вже знайомими дірами на кордоні, через які Росія закидає на Донбас озброєння і найманців. А що? Поки понад 200 «КамАЗів» створюють масовку у Каменську-Шахтинському, зникнення кількох вантажівок одразу важко помітити. А вони тим часом можуть спокійно пробиратися через кордон випробуваними «партизанськими стежками» (слідами від російських танків і зенітних установок).

Поштучно так хоч півколони можна на Донбас перекинути (причому із зовсім не мирним вантажем — ніхто ж не перевірить). Хоча Росія і без гуманітарної ширми продовжує «фарширувати» Донбас зброєю і технікою. Робить це нахабно і відкрито. Польським журналістам вдалося зняти на відео, як російська військова техніка прямує до україн­ського кордону.

Поки кремлівська пропаганда на всі боки сичить про те, що «київська хунта» відмовляється надати гуманітарний коридор для пропуску «білого конвою» і посилає диверсійні групи для мінування шляху, яким той рухається, Путін продовжує свою «мирну» справу. До кордону стягують усе важчу артилерію. На прикордонній із Луганщиною території Ростовської області виявлено близько 30 установок «Град», зафіксовано транспорт, який масово перевозив контейнери для ракетних комплексів «Бук». Це інформація РНБОУ. Ще тривожніші дані повідомили у групі «Інформаційний спротив» — про використання у зоні АТО реактивної системи залпового вогню «Ураган» («градівський» калібр — 122 мм, «ураганівський» — 220). Чергова «гуманітарка» з Росії (а «ДНРівці» про м’ясні консерви і медикаменти розпинаються).

«На українській території постійно діють російські підрозділи чисельністю не менше трьох тисяч військовослужбовців, — написав у своєму Facebook журналіст, експерт із ситуації у зоні АТО Юрій Бутусов. — З урахуванням російських військ, які розстрілюють українські війська з території РФ, розвідки, військ ППО, охорони, зв’язку, постачання, не буде перебільшенням оцінити російське угруповання, яке воює проти України, щонайменше у 20 тисяч військовослужбовців. 10 серпня Росія почала перекидання бронетанкових і артилерійських підрозділів «добровольців». Розгорнули системи ППО — зенітно-ракетні комплекси «Стрела-10», «Оса», «Бук», що унеможливлює використання української авіації у прикордонних районах. Російські війська вирішують задачу знищення бойового потенціалу наших мобільних і механізованих частин, артилерійських підрозділів. Радіотехнічна й агентурна розвідки, безпілотники визначають місця концентрації наших військ. По цих координатах здійснюються артилерійські удари, які особливо ефективні, якщо наші війська розміщені на відкритій місцевості, без серйозних укріплень... Російські війська почали масовані контратаки на Донбасі. Військове вторгнення Росії — факт. Оскільки наступ українських військ розсік залишки ДНР і ЛНР, бої почалися у Донецьку і Луганську, агонія терористів була питанням найближчих тижнів. І Путін обрав відкриту війну».

Яка роль у цій чорній путінській справі білих «КамАЗів»? Чим довше триває історія з гуманітарним конвоєм, тим більше версій звучить. Від не нових (про перекидання під «гуманітарною маркою» зброї і «зелених чоловічків» на Донбас) до найсвіжіших. Серед останніх — варіант від ветерана СБУ, полковника запасу Михайла Притули. Він не виключає, що операцію «Гуманітарка» могли задіяти для прикриття... «евакуації» з Донбасу до Росії стратегічно важливих підприємств. Як, наприклад, машинобудівного заводу у Сніжному, без якого російській авіації — ніяк. «СМЗ випускає деталі для авіаційних двигунів (диски компресорів, лопатки компресорів і турбін), — пояснює Михайло Притула. — Від технології виробництва цих деталей залежить вся військова авіація — і України, і Росії. Наприклад, Китай не міг запустити своє виробництво клонів російських військових літаків Су-27 (30, 33) доки не роздобув в Україні саме цю «дрібничку». Без продукції Сніжнянського машинобудівного заводу всі «авіаційні» плани РФ є примарними. Ну хіба що китайські двигуни поставлять. Завод, без якого немає авіаційної промисловості Росії, — достатня підстава для «плясок» з гуманітарними «КамАЗами», які нічого не ввозять (чимало фур виявилися напівпорожніми), а вивезти збиралися багато чого».

У цю версію віриться більше, ніж у припущення, що Путін послав біле «колісне братство», аби тишком-нишком вивезти російську зброю і війська з Донбасу...

Схожі новини