Передплата 2024 ВЗ

Сім’ї фронтовиків за квартиру не платитимуть

Можливо, тепер ініціативу львівських депутатів підтримає вся Україна?

Львів став першим містом в Україні, яке прийняло на сесії міськради ухвалу щодо підтримки сімей, чоловіки з яких беруть участь в АТО. До кінця 2014 року ці сім’ї не платитимуть квартплату. Про це повідомив на брифінгу міський голова Львова Андрій Садовий. Станом на 1 серпня 2014 року в зоні АТО — дві тисячі львів’ян. Ще тисячу жителів Львова планують мобілізувати найближчим часом. Львівська міська рада веде облік усіх львів’ян, які воюють в АТО.

Окремий рахунок веде Нацгвардія. Журналіст “ВЗ” дізнавалася: чи інші міста області візьмуть приклад зі Львова? Чи планують скасувати квартирну плату для сімей, чоловіки з яких ризикують життям на війні?

«Сьогодні питання номер один — захист нашої держави, підтримка вояків, які перебувають у зоні АТО, а також підтримка членів їхніх родин, — зазначив Андрій Садовий. — Приступаємо до реалізації ухвали, яка була прийнята щодо звільнення усіх сімей, де є вояки АТО, від квартплати. Йдеться про компенсацію за оплату користування житлом, незалежно від форми власності житлового фонду. В цій ухвалі також є багато переваг щодо медичного забезпечення. Будемо відправляти хлопців на реабілітацію та лікування за кордон. Є вояки, які потребують серйозного лікування та реабілітації. Мій заступник працює над цим питанням з військовим госпіталем. У міському бюджеті передбачено 10 мільйонів гривень на реалізацію цих програм. Будемо використовувати досвід, який ми отримали під час допомоги постраждалим на Майдані”.

Як пояснив “ВЗ” голова Львівської обласної ради Петро Колодій, Львівська облрада не має юридичних повноважень, щоб прийняти рішення (навіть рекомендаційне) щодо пільг на кварт­плату для сімей, члени яких беруть участь в АТО. Таке рішення мають прийняти місцеві ради в районах області. “Давати якісь рекомендації?.. Думаю, кожне місто, село Львівщини і так переживає за своїх людей, які працюють у зоні АТО. Ці люди захищають нас, нашу Батьківщину. Ми готові на все, щоб покращити умови для їхніх родичів, близьких”.

Секретар Червоноградської міської ради Павло Пилипчук розповів “ВЗ”, що сесія Червоноградської міськ­ради запланована на 21 серпня. Але наразі жоден депутат не виступив з пропозицією, щоб звільнити сім’ї, родичі яких воюють в АТО, від квартирної плати. “У Червонограді теж є чоловіки, які пішли на війну, — продовжує пан Павло. — Наразі немає проекту рішення щодо квартирних пільг для учасників АТО”.

Міський голова Бродів Анатолій Белей каже, що мерія не може дозволити собі квартирну пільгу, бо тоді комунальна житлова сфера загнеться. “Житловий фонд Бродів у жахливому стані, — наголошує мер. — Не можемо вчасно ремонтувати будинки, бо гроші довго “висять” на рахунках казначейства. Але міська рада прийняла рішення щодо соціального захисту восьми сімей вертолітників, які загинули під час АТО. Ми виділимо постраждалим сім’ям земельні ділянки площею до 10 сотих для індивідуальної житлової забудови. Вони отримають ділянки в межах міста Бродів. Для цього розроблено детальний план”.

Міський голова Дрогобича Олексій Радзієвський каже, що Дрогобич теж перейме досвід Львова щодо пільг “квартирного питання”. “Львів прийняв розумне, правильне рішення, скасувавши до кінця року квартплату сім’ям АТО, — зауважив “ВЗ” пан Олексій. — У Дрогобичі теж є така ідея. Думаю, на найближчій сесії депутати Дрогобича позитивно проголосують за подібне рішення”.

Схожі новини